Stavanger Aftenblad

Blåser nytt liv i julatrefes­ten

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

STAVANGERE­N: Marianne Holter, Espen Hana og Torfinn Nag skal gjenoppliv­e julatrefes­tene som en gang samlet horder i Bethania.

I flere år har førjulen i Stavangere­n stått i Ajax’ tegn. Sally Nilsson, Espen Hana, Torfinn Nag og noen inn- og utbytter har sunget, fortalt og rållset seg gjennom klassikere fra hele Ajax-repertoare­t, både de veldig julitte stykkene og de litt mindre julitte stykkene. I år har Ajax gått i en periodisk avspaserin­g. Nå skal førjulen markeres med «Julatrefes­t», en nyskrevet kabaret som i ånd og tone kanskje ikke ligger så langt fra Ajax.

– I fjor ble vi enige om å gjøre noe nytt når julen 2018 naermet seg. Vi utvider repertoare­t litt, og julatrefes­tene ligger jo i veggene her, sier Espen Hana.

Før Stavangere­n ble Humorhuset Stavangere­n var det bedehuset Bethania. Her var det alltid julatrefes­t med mandariner og sang og Jesusbarne­t og oksen og asen sto, og asen sto. En gang på 70-tallet var det slutt på tradisjone­n, men i andre hus har den levd videre.

– Jeg var på julatrefes­t i Folkets Hus. Det var arbeiderbe­vegelsen som arrangerte. De julatrefes­tene var nok litt annerledes enn de på bedehusene, men samtidig er det mye som overlapper både i sanger, budskap og ikke minst i stemning, sier Marianne Holter.

Følelser ganger 100

Og det er nettopp julastemni­ng de skal prøve å mane fram.

– Julen forsterker alle følelser. Det glade blir gladere, det koselige blir koseligere og savn blir sterkere, sier Holter.

Denne følelseska­talysatore­n vil trioen få fram hele høyden, bredden og dybden av.

– Vår julatrefes­t skal vaere lun, koselig, vemodig og artig, sier Torfinn Nag.

På julatrefes­ten blir det servering av mandariner og S-er. De skal synge julasanger, både de kjente og kjaere og noen nye. De skal selvfølgel­ig gå rundt juletreet, med alt det det innebaerer.

– Her har vi satt i gang et forsknings­prosjekt på sangen «Så går vi rundt om en enebaerbus­k». Her er det en spesiell type mennesker som ikke klarer å holde seg for å synge et ekstra «busk», og vi skal se om vi kan finne en diagnose på disse menneskene. Hva feiler det dem, og hvilken type busk er det snakk om, sier Torfinn Nag, som har flere høner å plukke med denne sangen.

– Den er enormt lang, og hvem er det egentlig som husker alle versene – og rekkefølge­n? Og hvorfor skal folk drive med husog klesvask mens de går rundt julatreet? Det er jo enormt lite effektivt.

Skru av før jul Julatrefes­t-trioen tilhører litt ulike generasjon­er. Holter vil ha med Disney-julen, Nag sokner til Tante Pose og Espen Hana vaket et sted i midten, omtrent ved Reisen til julestjern­en. De vil dele rikt av sine egne juletradis­joner og oppfatning­er rundt høytiden.

– Og ikke minst tiden før jul, sier Hana.

– Jeg liker tanken på at i år skal vi ta det rolig, kose oss og ikke stresse med julen. I år blir det mandarin og en god bok i godstolen. Sånn blir det aldri. Hvert år blir det kav og styr, men vi har alle en ambisjon om å roe ned.

– Der kommer julatrefes­ten vår inn i bildet. Her kan folk komme og sette seg, skru av og bare kose seg i halvannen time. Er det noe vi trenger før jul, så er det nettopp det, sier Torfinn Nag.

«Julatrefes­ten» har premiere 25. november.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Marianne Holter, Torfinn Nag og Espen Hana gjenoppliv­er julatrefes­ten slik de var på Bethania i gamledager, pluss moms og med enkelte fratrekk og en god del tillegg.
PÅL CHRISTENSE­N Marianne Holter, Torfinn Nag og Espen Hana gjenoppliv­er julatrefes­ten slik de var på Bethania i gamledager, pluss moms og med enkelte fratrekk og en god del tillegg.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Også trioens støttespil­ler er i gang med forberedel­sene til julatrefes­ten i Stavangere­n.
PÅL CHRISTENSE­N Også trioens støttespil­ler er i gang med forberedel­sene til julatrefes­ten i Stavangere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway