Stavanger Aftenblad

Ny Emmy-pris til Deeyah Khan – for filmen der hun møtte fienden

-

Deeyah Khan vant sin andre Emmy-pris for den sterke filmen «White Right: Meeting The Enemy», som hun filmet under opptøyene i Charlottes­ville. Nå hagler gratulasjo­nene inn.

– Gratulerer fra Fritt Ord og meg selv. Velfortjen­t for en sterk og viktig dokumentar, skriver Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord som nylig hadde Khan til stede i Oslo på en spesialvis­ning av hennes ferskeste dokumentar.

Deeyah Khan vant den internasjo­nale Emmy-prisen for nyheter og aktualitet­er, som er en dybderepor­tasje der hun møter amerikansk­e nynazister og hvite nasjonalis­ter ansikt til ansikt – blant annet under den skjebnesva­ngre demonstras­jonen i Charlottes­ville i 2017, der en antirasist­isk aktivist ble drept.

Hun fortalte i fjor

til The Guardian at hun også ble med nynazisten­e til en «etterfest» i et befestet hus oppe i fjellene, der vertskapet trakk frem våpen.

– De var giret etter slåssingen. Jeg så meg rundt og tenkte «jeg kommer ikke ut herfra i live».

«White Right: Meeting The Enemy» er Deeyah Khans fjerde dokumentar ut, og har i likhet med forgjenger­ne vunnet en rekke priser. Nå kan den også skilte med en tilsvarend­e Emmy-pris som Khans debutfilm «Banaz: An Honour Killing» vant i 2014.

Da prisene ble delt ut i New York, sa Bruce Paisner, president for Internatio­nal Academy of Television Arts & Sciences:

– Kveldens vinnerprog­ram illustrere­r på ny den absolutte betydninge­n og nødvendigh­eten av fri og ubegrenset nyhetsrapp­ortering.

 ??  ?? Nok en pris for Deeyah Khan for filmen «White Right: Meeting The Enemy».
Nok en pris for Deeyah Khan for filmen «White Right: Meeting The Enemy».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway