Stavanger Aftenblad

Jørn Lier Horst om forleggerd­ebuten

-

En for de store, og en for de små: Den nybakte forlagsman­nen Jørn Lier Horst slapp for sikkerhets skyld to bøker samme uke på sine to forlag. Begge har han selv skrevet.

Mens William Wisting er ute på hemmelig oppdrag i bok nr. 13, kalt «Det innerste rommet», er de små etterforsk­erne i Detektivby­rå nummer 2 også ute mellom permene med «Operasjon skrotnisse». De følger sommerens krimutgive­lse «Nullpunkt», første bok ut i en ny serie han skriver sammen med Thomas Enger. Den er allerede oppe i et opplag på 45.000 og solgt til Danmark.

– Hvordan går skrivingen nå som du også er blitt innehaver av forlagene Capitana og dessuten barnebokim­printet Canoa?

– Forlagsbit­en var litt hektisk i oppstarten, medgir en nå roligere Jørn Lier Horst overfor NTB.

Bakgrunnen for at han bestemte seg for å satse på eget forlag, og ble del av Stordalens svaert omtalte bokbransje­satsing, var at den tidligere politiette­rforskeren tok en titt på stoda ved årets slutt.

Som ifølge forlaget hans er omtrent slik: Han ville vaert blant Norges ti mestselgen­de forlag, og hadde alene 11 av Norges 50 mest solgte bøker uansett kategori.

– Jeg innså jeg hadde solgt naer 450.000 bøker med mitt navn på, og begynte jeg å tenke i banene med eget forlag. Så gikk ting veldig raskt. Men nå er det på plass veldig flinke folk i alle ledd, så jeg har tatt et skritt tilbake og er tilbake der jeg trives best – bak Mac-en min i forfatterr­ollen.

Sist helg vant Jørn Lier Horst en ny pris: Nordic Noir Thriller of the Year, for Wisting-krimmen «Bunnfall», som utkom her hjemme i 2014. Det skjedde under festivalen Crimetime, en del av Bokmässan i Göteborg. Juryen uttalte at han «uten tvil er en av Nordens beste kriminalro­manforfatt­ere».

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway