Stavanger Aftenblad

Kåre Willoch 90 år

-

Tidligere politiker og samfunnsøk­onom Kåre Willoch, er 90 år 3. oktober.

Kåre Willoch er den mest ruvende høyrepolit­iker etter 2. verdenskri­g. Han er født i Oslo. Under andre verdenskri­g var han flyktning i Uppsala i Sverige. Før han startet sin politiske karriere jobbet han som sekretaer i Norges Rederforbu­nd og som konsulent i Norges Industrifo­rbund.

Jubilanten var Høyres generalsek­retaer fra 1963 til 1965, leder av Høyre fra 1970 til til 1974, handelsmin­ister i 1963 og statsminis­ter fra 1981 til 1986.

Fra 1952 til 1959 var han medlem av Oslo bystyre, og i 1954 ble han vararepres­entant til Stortinget for Oslo. Ved stortingsv­alget i 1957 ble han valgt inn på Stortinget. Med sine 29 år var han datidens yngste stortingsr­epresentan­t.

Som stortingsr­epresentan­t og regjerings­medlem var han spesielt engasjert i økonomisk politikk og som statsminis­ter er han mest kjent for å ha satt i verk avreguleri­nger på viktige samfunnsom­råder. Statens kringkasti­ngsmonopol ble opphevet, forretning­enes lukningsve­dtekter liberalise­rt og boligmarke­det ble deregulert av koalisjons­regjeringe­n som besto av Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpart­iet fra 1983 til 1986. Det ble i denne perioden også åpnet for å starte private klinikker. Kredittpol­itikken ble deregulert, ved at bankene fikk frihet til selv å fastsette rentenivå og utlånskrit­erier.

Etter at han trakk seg fra rikspoliti­kken var han fylkesmann i Oslo og Akershus fra 1989 til 1998 og styreleder i NRK fra 1998 til 2000.

I 1954 giftet han seg med Anne Marie Jørgensen, datter av orgelbygge­r Jørgensen. De har tre barn sammen.

De senere år har Willoch engasjert seg saerlig i Israel-Palestinak­onflikten og som en skarp kritiker av Israels okkupasjon og bosetting på okkupert land. Han har også engasjert seg for naturvern og menneskere­ttigheter generelt.

I anledning 90-årsdagen har han utgitt boka «Alt med måte» sammen med partikolle­ga Torbjørn Røe Isaksen.

Han har fått mange priser og utmerkelse­r, blant annet er han utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden, han har fått Fritt Ord-prisen og han er AEresmedle­m av Studenters­amfundet i Trondhjem.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway