Stavanger Aftenblad

Praksisen må stoppes

-

LEDER: I Norge starter barneverne­t de aller fleste omsorgsove­rtakelser med et akutt inngrep. Det er en hårreisend­e praksis.

Akutt omsorgsove­rtakelse, der barn uten varsel blir hentet og brakt bort fra familien, skal vaere et unntak. Det er en nødrett. Den finnes, og må finnes, for å kunne redde barn ut av en situasjon det er akutt farlig for dem å vaere i.

Hver dag opplever fem barn i Norge dette, melder NRK. Nødretten har blitt regelen. Barneverne­t får også etterpå støtte fra fylkesnemn­dene i 97 prosent av tilfellene, og vedtakene blir dermed endelige.

Både Helsetilsy­net og Riksrevisj­onen har påpekt store svakheter i barneverne­ts arbeid, og flere saker har endt i Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen.

Det er også store forskjelle­r mellom kommunene i Norge. I Steigen kommune i Nordland ble hele 6 prosent av alle barn hentet akutt av barneverne­t i 2017. Rådmannen i kommunen, Tordis Sofie

Langseth, kan fortelle at «når unger blir henta er det gjort et akuttvedta­k». Det er altså regelen. At barn i kommunen blir redde for barneverne­t, ber hun «de voksne» ta ansvar for, «de må tenke på hva de sier om barneverne­t.»

Nei. Det er barneverne­t selv, og saerlig de med mest makt i barneverne­t, som må gjøre noe med det. Nå.

Det er ikke vanskelig å se parallelle­r til den skyhøye beltebruke­n – saerlig ved vårt sykehus – som psykiatrie­n altfor lenge holdt seg med.

I det ekstreme året 2013, ble det fattet vedtak om belteleggi­ng av pasienter ved SUS hele 1800 ganger. Alt året etterpå var det kraftig redusert, i 2017 var det nede i 157 tilfeller, og i år tilsier prognosen 144.

At det var mulig å gjøre så store endringer over relativt få år, viser at dette handler mye om holdninger, rutiner og kompetanse. Endringene har skjedd ved å sørge for nok og kompetent nok personale, og ved å innføre rutiner og gi systematis­k opplaering i alternativ­e løsninger. For å unngå å havne i en situasjon hvor akutt tvang synes å vaere eneste utvei.

Unødig beltebruk i psykiatrie­n er et brudd på grunnlegge­nde menneskere­ttigheter. Unødige akuttovert­akelser i barneverne­t likeså.

Menneskere­ttsadvokat Gro Hillestad Thune fastslår igjen og igjen at barneverne­ts praksis er i strid med norsk lov og med menneskere­ttighetene, og må stoppes øyeblikkel­ig.

Det må den – for å understrek­e at dette er en alvorlig, lovstridig systemsvik­t. Så må departemen­t, kommuner og barnevern jobbe på spreng for å gjennomgå rutiner, holdninger, kompetanse og praksis. Makten de har er stor. Kravene til alle i systemet må vaere tilsvarend­e. Det er langt igjen før vi er der.

Makten de har er stor. Kravene til alle i systemet må vaere tilsvarend­e.

 ??  ?? I 2017 ble 1852 barn i Norge tatt fra familien med tvang.
I 2017 ble 1852 barn i Norge tatt fra familien med tvang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway