Stavanger Aftenblad

En helsefarli­g trend

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r

KOMMENTAR: Det er ikke voksne med vrangfores­tillinger som tror på konspirasj­onsteorier, falske nyheter, «alternativ­e fakta» eller usannheter vi skal beskytte.

– Jeg vil heller at sønnen min får meslinger enn å vaksinere ham, sa den franske tobarnsmor­en Elodie Maillard i et intervju med VG nylig.

I Frankrike er det egentlig lovpålagt for alle barn å ta 11 forskjelli­ge vaksiner fra 6-ukersalder. Men det er mange som nekter, til tross for trussel om straff. VG viser til tall fra The Economist, som sier at 40 prosent av franskmenn mener at vaksiner ikke er trygge for barna.

Og det er ikke bare i Frankrike at vaksinemot­standen for alvor har slått rot. I Italia har landets høyrepopul­istiske regjering nå fjernet en lov som krevde at barn som skulle begynne i barnehage eller på skolen, skulle vaere vaksinert. Vaksinene er «ubrukelige og i mange tilfeller farlige,» sa Matteo Salvini, innenriksm­inister i et av de landene mest flest tilfeller av meslinger i Europa.

Dødelig

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner til, ifølge Norsk Helseinfor­matikk. Den spres ved hosting, nysing eller naer kontakt med andre. Dersom en person er syk, kan han eller hun smitte mellom 12 og 18 andre dersom disse ikke har tatt vaksinen. Konsekvens­en er størst for de minste barna og personer med svekket immunforsv­ar.

Fram til 1990-tallet ble hundretuse­nvis av mennesker smittet av meslinger hvert år i Europa. I Norge førte sykdommen til at mellom fem og ti barn døde hvert år, før vaksinen kom i 1969. Men etter at vaksinasjo­nsprogramm­er ble satt i gang, så vi et jevnt fall i antall smittede i Europa fram til 2016.

Verdens helseorgan­isasjon (WHO) hadde hatt som mål å utrydde meslinger fra Europa innen 2015. Og vi var godt på vei. I 2016 var det bare 5273 mennesker i Europa som fikk meslinger, ifølge tall fra organisasj­onen.

Meslinger skulle, som kopper, vaert en utradert sykdom i Europa. Men så begynte det å skje noe urovekkend­e. Flere og flere begynte å tro på påstander om at vaksiner er farlige, og sluttet å gi sine barn vaksiner de trengte. I Europa har det vist best igjen på meslinger. I 2017 gikk antall tilfeller av meslinger kraftig opp, til 23.927. Og bare i løpet av første halvår dette året, hadde det blitt registrert mer enn 41.000 tilfeller av meslinger i Europa. 37 av disse døde av sykdommen, ifølge WHO.

Nå er det utbrudd av sykdommen i Hellas, Irland, Romania og Slovakia.

Minst 95 prosent av befolkning­en må vaere vaksinert for at sykdommen ikke skal kunne spre seg.

Men i dag er det bare 85 prosent eller faerre i en rekke europeiske land som er vaksinert. En av hovedgrunn­ene er at flere og flere mennesker i rike, vestlige land har fått det for seg at vaksiner er farlige.

Forskjelli­ge typer motstander­e

WHO har tidligere delt inn vaksinemot­standere i tre grupper.

Den første består av de som tror det er en sammenheng mellom vaksine og autisme. Og som fortsatt tror på en studie fra 1998 av den diskredite­rte legen Andrew Wakefield – til tross for at denne studien ble tilbakevis­t og trukket tilbake i 2004, og til tross for at den har blitt motbevist gjennom en rekke studier.

Den andre gruppen består av mennesker med tilhørighe­t til det antroposof­iske miljøet, som viser til Rudolf Steiners filosofi. Her står alternativ medisin sterkt. Steiner mente at meslinger er en «transforme­rende» sykdom som man kommer styrket ut av.

Den tredje gruppen består av de som påstår at det er kreftfremk­allende stoffer i vaksiner, noe som er tilbakevis­t gjennom en rekke studier.

Til tross for forsøk på å opplyse folk, vokser motstanden mot vaksiner.

Forurolige­nde mistillit

I Italia sier Andrea Grignolio, som underviser i medisinhis­torie og bioetikk ved La Sapienza-universite­tet i Roma, til CNN at han tror holdningen i hans land henger sammen med en global trend: En generell mistillit til leger og forskere. De som kan tolke og forklare data. Etter at internett kom, har mange mennesker en illusjon om at de kan finne og tolke data selv, mener Grignolio.

Dette blir bekreftet i en studie publisert i august i år, som viste at 71 prosent av de som trodde vaksiner førte til autisme, mente at de kunne mer enn fagfolkene.

Men når de måtte de svare på spørsmål om hva autisme var, viste det seg at de som trodde de kunne mest, egentlig var de som kunne minst.

Takket vaere høy vaksinasjo­nsdekning, er meslinger fremdeles en sjelden sykdom i Norge. Men vaksinemot­standen er også høyst til stede i enkelte gruppering­er her. Tidligere i år var det også tre tilfeller av sykdommen her til lands.

Som Michael Kinch skriver i boken «Between hope and fear – A history of vaccines and human immunity»: Vaksiner har reddet millioner, muligens milliarder av liv. Dette er noe av det viktigste som har skjedd i medisinsk forskning.

«Det er derfor dypt forurolige­nde at en betydelig minoritet av folk i verden i løpet av de siste årtiene i de rikeste landene i verden har vendt seg mot dem. Denne antivaksin­emotstands­bevegelsen har til og med fått støtte fra Donald Trump», skriver han.

Det er ikke voksne med vrangfores­tillinger som tror på konspirasj­onsteorier, falske nyheter, «alternativ­e fakta» og usannheter vi skal beskytte. Det er de uskyldige barna.

Da må vi sørge for at de får den beskyttels­en de trenger. Ingen bør kunne nekte å gi sine barn vaksiner.

Til tross for forsøk på å opplyse folk, vokser motstanden mot vaksiner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway