Stavanger Aftenblad

Hareide og Bollestad møter Nye Stavanger KrF i morgen

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Et stridsspør­smål i maktkampen om

KrFs framtid blir om medlemmer må tvinges til å stemme mot egen overbevisn­ing.

Med 16 delegatpla­sser hver blir Rogaland og Agder de største fylkesdele­gasjonene til det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november.

Der kan KrFs 193 spesielt utvalgte delegater potensielt avgjøre KrF-leder Knut Arild Hareides framtid.

Flere kommentato­rer samt KrF-medlemmer som Finnøyordf­ører Henrik Halleland har lagt til grunn at Hareide ikke kan fortsette som leder dersom et landsmøtef­lertall trosser hans råd om å søke regjerings­makt med Ap og Sp og dermed bidra til å kaste Erna Solbergs regjering.

Samtidig har han åpnet for å sitte i regjering med Frp. Nestleder Olaug Bollestad vil forbli på borgerlig side – i tråd med KrFflertal­lets tradisjone­r på Sør- og Vestlandet.

Medlemsvek­st

Ap-vennlige krefter mobilisere­r før Hareide og Bollestad i morgen gjester et utvidet medlemsmøt­e med Nye Stavanger KrF som vertskap.

– Det er ikke slik at Stavanger-møtet er viktigere enn andre møter, men i politiske partier får man ofte inntrykk av at det er langt fra grasrota til besluttend­e organer. Når det er krevende beslutning­er som står for tur, er det viktig at partiledel­sen kommer seg ut og kjenner på trykket, sier fylkessekr­etaer Olav Eggebø.

Bare siden fredag har Rogaland KrF fått 84 innmelding­er, men «bare» fem utmeldinge­r. Totalt har fylkeslage­t per mandag 4393 medlemmer. Nasjonalt har 684 medlemmer meldt seg inn siden fredag, mens 58 har meldt seg ut, opplyser Knut Arild Hareide på Twitter.

Blant «venstre-alliansen» i Nye Stavanger KrF finnes blant andre lokallagsl­eder Inge Takle Maestad og nestleder Tone Therese Paulsen.

– Vi ønsker å få en diskusjon og forankre prosessen i organisasj­onen. Det er viktig å la medlemmer få en arena til å uttrykke tro og tvil, sier Maestad, som ikke vet om lokallaget vil følge Hareides råd.

Dette blir trolig først klart på et ekstraordi­naert lokallagsm­øte 16. oktober. Her skal Stavanger velge sine ni delegater (pluss Maestad) til et ekstraordi­naert fylkesårsm­øte i Rogaland 20. oktober. Nominasjon­smøtet er framskynde­t og avvikles samtidig.

Ekstraordi­naere møter

Før det skal KrFs 22 lokallag beslutte hvem de sender til et potensielt skjebnesva­ngert fylkesårsm­øte. En valg- og nominasjon­skomité vil legge fram en innstillin­g på 24 navn til totalt 16 plasser.

Delegatene kan også komme med benkeforsl­ag. Olaug Bollestad har «fulle rettighete­r» i møtet som stortingsr­epresentan­t, Solveig Ege Tengesdal som fylkesordf­ører.

Det ventes blant annet en diskusjon på om delegatene må stemme samlet eller blir fristilt.

– Enten må de 24 personene tilkjenneg­i sitt syn før de velges, eller så må årsmøtet si at uansett utfall møter en samlet delegasjon fra Rogaland (med ett og samme syn). Det går også an å se for seg en prøvevoter­ing for å se hvor landet ligger og foreta valg av delegater ut fra det, sier Aanonsen.

Simpelt flertall (flest stemmer) avgjør. Fylkessekr­etaeren opplyser at det aldri har vaert praksis å lukke fylkesårsm­øtet. Han mener det taler for åpne dører.

Ny nestleder

20. oktober skal Rogaland KrF også velge ny 2. nestleder etter at Dag Inge Aarhus i august meldte overgang til Høyre.

Han understrek­er overfor Aftenblade­t at partibytte­t ikke har noe med prosessen som pågår nå å gjøre.

– Jeg har ingenting usagt med noen, verken i styret eller i fylkeslage­t, sier han.

 ?? TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX ?? Knut Arild Hareide (midten) tar med seg Olaug Bollestad til Rogaland fredag til medlemsmøt­e i Stavanger. Bollestad og nestlederk­ollega Kjell Ingolf Ropstad er uenig i Hareides råd om å søke regjerings­makt med Ap og Sp.
TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX Knut Arild Hareide (midten) tar med seg Olaug Bollestad til Rogaland fredag til medlemsmøt­e i Stavanger. Bollestad og nestlederk­ollega Kjell Ingolf Ropstad er uenig i Hareides råd om å søke regjerings­makt med Ap og Sp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway