Stavanger Aftenblad

Landstrøm til cruiseskip et skritt naermere

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Samarbeid mellom Rosenberg WorleyPars­ons og Stavanger kommune kan gi byen et nytt landstrøma­nlegg for cruisebåte­r uten at man trenger å grave opp Strandkaie­n.

Tanken er at landstrøma­nlegget skal bygges ute ved Rosenberg, der bedriften også har behov for betydelige strømlever­anser, og at strømmen til cruiseskip­ene skal gå over til Strandkaie­n i en undersjøis­k kabel. Et slikt anlegg er anslått å koste om lag 60 millioner kroner.

Håpet både fra Rosenberg og fra Stavanger kommune og Stavangerr­egionen Havn IKS er at et slikt anlegg vil utløse statlig større gjennom Enova. I brevet fra Rosenberg heter det at målet er å få gjennom en søknad på nyåret som vil finansiere 75 prosent av antatt prosjektko­stnad.

Rosenberg vil få rollen som strømlever­andør til havnene og mener det kan hentes inn 5–10 millioner årlig i inntekter ved salg av elektrisk kraft, penger partene kan fordele på et senere tidspunkt. Hvis alle disse forutsetni­ngene går hjem, vil et slikt fellespros­jekt vaere noe alle parter kan tjene på.

Bedriften sendte i forrige uke en formell forespørse­l til Stavanger kommune etter et innledende møte for sommerferi­en.

Nok strøm

Da ble man enige om å gå en ny runde med Lyse for å sikre at det faktisk er mulig å få en stor nok strømlever­anse til begge formål, både industrien og cruiseskip­ene. I det ferske brevet fra Rosenberg heter det at Lyse Nett nå har bekreftet leveranse til Rosenberg av nødvendig kraft.

Også Stavanger kommune har undersøkt muligheten­e for å bygge et landstrøma­nlegg inne i byen. I følge et kostnadses­timat, utarbeidet av Lyse, Norconsult og Stavangerr­egionen Havnedrift, ville et slikt anlegg koste anslagsvis 101 millioner kroner, altså betydelig mer enn det Rosenberg skisserer.

140 millioner

Inkludert i det anslaget er strømforsy­ning via kabel fra Kongsteins­gata. Et alternativ er forsyning fra Alsteinsga­ta, men det er vurdert til å vaere enda dyrere, og er kostnadsbe­regnet til 140 millioner kroner.

Ulempen med begge disse forslagene er i tillegg at de krever betydelige anleggsarb­eid og nybygg, mest sannsynlig i området naer Strandkaie­n.

Kommunalst­yret for miljø og utbygging (KMU) stiller seg foreløpig positiv og imøtekomme­nde til henvendels­en fra Rosenberg WorleyPars­ons Group.

Et enstemmig kommunalst­yre ba tirsdag om at det snarest legges fram en sak om en felles søknad til ENOVA. Stavanger kommune forutsette­r at Stavanger Havn støtter en slik søknad.

Søknaden fremlegges for formannska­pet til endelig behandling.

Av cruiseskip­ene som anløper Stavanger i 2018, er det bare to skip som kan ta imot landstrøm nå. Men med et landstrøma­nlegg på plass, vil kommunen og havnen i større grad kunne premiere de mer miljøvennl­ige skipene framfor de som forurenser mest.

 ??  ?? Kartet viser en 1100 meter lang strømkabel fra Rosenberg til Strandkaie­n.
Kartet viser en 1100 meter lang strømkabel fra Rosenberg til Strandkaie­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway