Stavanger Aftenblad

885 studenter fikk gratis busskort. Det gir 20 millioner ekstra i kommunekas­sen

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

STAVANGER: Bystyret i Stavanger vedtok før sommeren at studenter som meldte flytting til Stavanger, skulle få gratis busskort av Stavanger kommune. Nå vil dette gi 20 millioner kroner ekstra i kommunekas­sen.

1041 studenter har søkt, og 885 studenter har fått tilslag på ordningen om å få gratis busskort et helt år i Stavanger. For å få det var de nødt til å melde flytting til Stavanger fra sin bostedskom­mune.

Det var før sommeren at et overvelden­de flertall i Stavanger bystyre gikk inn for å gi alle tilflytter­studenter, fra inn og utland, gratis busskort. Det er mange grunner til at dette var viktig for kommunen. Blant annet betyr det økt innbyggert­ilskudd fra staten. Et tilskudd som i 2017 utgjorde 23.726 per hode.

– Ordningen har virket etter hensikten ved at flere melder fra hvor de bor. Nå får Stavanger kommune rundt 20 millioner kroner direkte fra staten til kommunekas­sen. De kan vi bruke på gode formål som trengs. Dette er en vinn vinn for begge parter. Dette er utrolig bra, sier bystyrerep­resentant Jan Erik Søndeland i Venstre til Aftenblade­t.

Penger til studentfon­d

3,2 av disse 20 millionene brukes til utgiftene for de gratis busskorten­e, og det er bestemt at 10 prosent av det igjen, skal brukes til et studentfon­d som kan tildeles helse, kultur, idrett og sosiale studentfor­mål av Studentråd­et i Stavanger. Disse pengene vil imidlertid ikke bli fordelt før i 2020.

Studentene må nemlig bo her i ett år for at dette skal vaere gyldig. Dette er for å unngå at de skal melde flytting til Stavanger, for å så melde flytting tilbake igjen rett etterpå.

– Det er en fantastisk vellykket ordning, og vi i Venstre er kjempetilf­reds for en ordning som både gir studentene gratis busskort og samtidig gir mer penger til andre kommunale utgifter, mener Søndeland.

141 fra utlandet

Søndeland mener at det interessan­te er, at den største delen kommer fra utlandet. Et av ankepunkte­ne mot denne ordningen i bystyret, var nemlig at en stjal fra små kommuner.

For hvert nytt hode Stavanger kan få statstilsk­udd for, er det en annen kommune, gjerne en liten kommune, som mister tilsvarend­e beløp.

– Av de 885 studentene som får tilskudd kommer faktisk hele 141 fra utlandet. Da stjeler vi faktisk ikke fra andre kommuner, mener Søndeland.

107 av studentene kommer fra Hordaland og 93 kommer fra Akershus, viser tall fra Stavanger kommune.

– Som følge av dette her, kommer Stavanger rundt én prosent innbyggerv­ekst for 2018. Om vi ikke hadde gjort dette, ville tallene vaert mer flate, mener Søndeland.

– Sterke tall

Erlend Jordal (H) er bindeledde­t mellom Studentråd­et og politikken, og var med Venstre og sydde sammen dette forslaget. Han var ikke klar over tallene da Aftenblade­t ringte, men er veldig fornøyd.

– Dette var veldig sterke tall. Her er det helt tydelig at det har blitt gjort en god jobb med å informere om ordningen. Dette er en vinn, vinn, vinn situasjon, mener Jordal.

– Er dette noe som kan gjøres hvert år?

– Det vil jeg tro. Årsaken til at det er bra at de flytter hit, er at de skal bruke helsetjene­ster, infrastruk­tur og kultur, og når de flytter er de med på å dekke det vi allerede har. Det er både rett og rimelig, og veldig gledelig, avslutter Jordal.

Ordningen har virket etter hensikten ved at flere melder fra hvor de bor.

Jan Erik Søndeland

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Hele 885 studenter som har meldt flytting til Stavanger, får nå gratis busskort i et år.
PÅL CHRISTENSE­N Hele 885 studenter som har meldt flytting til Stavanger, får nå gratis busskort i et år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway