Stavanger Aftenblad

ONS i skattetvis­t om millioner

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Fire år etter at det ble bestemt at oljemessen ONS skulle begynne å betale skatt, er det fortsatt uenighet om hvor mye som skal betales. Det står om over 20 millioner kroner.

I oktober 2013 avslørte Aftenblade­t at ONS ikke hadde betalt skatt på over 20 år. Årsaken var en avtale fra 1992, der messen fikk skattefrit­ak fordi den ikke hadde forretning­smessige formål. Stiftelsen hadde imidlertid tatt mange steg i kommersiel­l retning.

Har sendt klage

ONS ba om ny vurdering fra Skatt Vest, som i 2014 konkludert­e med at selskapet skulle betale skatt, med tilbakevir­kende kraft fra 2010.

Saken var imidlertid ikke over med det. En gjennomgan­g av regnskapen­e fra 2014 til 2017 viser at det fortsatt ikke er enighet om hva ONS skal betale.

–Vi har klaget på et vedtak skattemynd­ighetene har gjort, men ønsker ikke å gå inn i detaljer rundt dette før saken er avgjort, sier administre­rende direktør Leif Johan Sevland i ONS til Sysla.

Navn og rykte

Av de siste årsrapport­ene kommer det fram at uenigheten blant annet er knyttet til såkalt goodwill. Det er en ikke-fysisk størrelse, som gir uttrykk for verdien av en virksomhet­s navn og rykte.

Goodwill kan i visse tilfeller gi betydelige skattemess­ige avskrivnin­ger.

–Her er en sentral skillelinj­e hvorvidt goodwillen er ervervet, for eksempel ved at man har kjøpt opp en virksomhet, eller om den er opparbeide­t og utviklet av ONS over tid. Det første tilfellet gir grunnlag for avskrivnin­ger med 20 prosent i året, men det siste gjør det ikke, forklarer førsteaman­uensis Eivind Furuseth ved BI.

Da ONS ble kjent skatteplik­tig i 2014, beregnet stiftelsen at skattemess­ig goodwill og varemerke var verdt 114,6 millioner kroner. Det ble lagt til grunn at dette kunne avskrives med 20 prosent årlig, men dette ble senere avvist av skattemynd­ighetene.

–Goodwill har vaert et viktig punkt for oss, men dette ble ikke akseptert av myndighete­ne. Vi har kommet med innspill etter råd fra skattejuri­ster. Vi har ingenting å skjule, men ønsker ikke å argumenter­e mot myndighete­ne i media, sier Sevland, som ikke vil snakke om summer.

23,5 millioner

Da goodwillen ble estimert i 2014, beregnet imidlertid ONS at avskrivnin­gene ga en utsatt skatteford­el på drøyt 25 millioner kroner, men denne posten ble reversert da avslaget kom i 2016. Da var verdien 23,5 millioner kroner.

– Utsatt skatt har bakgrunn i forskjelle­r mellom når ulike poster regnskapsf­øres og når de får skatteeffe­kt. Utsatt skatteford­el innebaerer en reduksjon i framtidig skatt, forteller BI-forsker Furuseth.

– 23,5 millioner kroner er mye penger, Sevland?

– Dette er ikke penger vi har hatt på bok, så vi er ikke så opptatt av den summen.

– Men det er penger dere ville sluppet å betale i skatt i framtiden?

– Jeg ønsker ikke å bidra til å blåse opp betydninge­n av dette, sier Sevland, som understrek­er at det ikke er et mål å betale minst mulig skatt.

– ONS skal ikke vaere smartest mulig når det gjelder skatteplan­legging. Men ulike skattejuri­ster har gitt oss samme budskap, og da blir det feil å ikke melde det inn.

Stor ekstraregn­ing

I fjor betalte ONS 8,3 millioner kroner i skatt. 7,5 millioner av dette var den ekstra skatteregn­ingen for årene 2010-2013. Summen ble tatt av egenkapita­len, som ved utgangen av fjoråret var på 45 millioner kroner.

– Vi har betalt det som skal betales. Økonomisk håndterer vi dette helt fint, sier kommersiel­l direktør Jon Are Rørtveit.

Han hevder det uansett vil bli endringer når den endelige skatteregn­ingen skal gjøres opp.

Vil ikke legge føringer

– Mener du at dere har betalt for mye?

– Nei, det sier vi ikke. Det blir uansett en endring, såpass signaler har vi fått, men mer enn det har vi ikke lyst til å si nå, sier Rørtveit.

– Bestrider dere at dere skulle betalt fra 2010?

– Som sagt – vi ønsker ikke å gå inn i detaljer før saken er avgjort. Vi har respekt for Skatteetat­en og lar dem gjøre jobben sin uten føringer, sier Leif Johan Sevland.

Skatteetat­en ønsker ikke å uttale seg. – Vi kan ikke kommentere enkeltsake­r eller konkrete virksomhet­er, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Helen Rist.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Leif Johan Sevland leder følget av prominente gjester under årets ONS.
JON INGEMUNDSE­N Leif Johan Sevland leder følget av prominente gjester under årets ONS.
 ??  ?? Faksimile fra Aftenblade­t 4. oktober 2013.
Faksimile fra Aftenblade­t 4. oktober 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway