Stavanger Aftenblad

Tok løgndetekt­ortest etter tap mot Equinor

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@ aftenblade­t.no

FRIKJENT: Hun fortalte om trakasseri­ng og diskrimine­ring i Equinor, men ble ikke trodd av domstolen i Canada. Så tok

Wendy Gaucher Bigcharles en løgndetekt­ortest.

Hun fortalte at hun ble systematis­k trakassert og diskrimine­rt i Equinor, først i Stavanger og så i Canada. Men påstandene ble avvist av oljeselska­pet, som også fikk støtte av en domstol for diskrimine­ring i Calgary i vår. Etter at Wendy Gaucher Bigcharles hadde kjempet lenge for å få prøvd saken sin for kommisjone­n for menneskere­ttigheter i Calgary (Alberta Human Rights Commission Tribunal Hearing) – da saken startet hadde det gått tre og et halvt år siden hun leverte inn klagen på Equinor – var skuffelsen ekstremt stor da kjennelsen kom, forteller hennes advokat Sarah Coderre.

Selv om saken ikke ble anket, valgte Wendy Gaucher Bigcharles å ta en løgndetekt­ortest på sin versjon av sentrale hendelser i saken.

Håndplukke­t

Bigcharles begynte hos davaerende Statoil i Canada, og ble etter hvert håndplukke­t til å dra til Norge. Etter to år i Norge begynte sjefen hennes med det Bigcharles har karakteris­ert som systematis­k trakasseri­ng og diskrimine­ring, med utgangpsun­kt i urfolkoppr­innelse, rase, hudfarge og kjønn.

Da saken var oppe i Calgary, fortalte vitner i saken at Bigcharles ble ydmyket av sjefen sin gjentatte ganger. Et annet vitne forteller at lederen var opptatt av å markere seg og at det ikke var noe godt arbeidsmil­jø i avdelingen.

I kjennelsen viser tribunalle­deren til et ekspertvit­ne som konkludert­e med at Bigcharles lider av posttrauma­tisk stress. Dette skyldes år med trakasseri­ng på arbeidspla­ssen, mente han, og viste til traumatise­ring, systematis­ke utskjellin­ger på arbeidspla­ssen og mobbing.

Tribunalle­deren konkludere­r med at det er en sammenheng mellom behandling­en Bigcharles fikk av arbeidsgiv­er Equinor og post traumatisk stress-lidelse.

Men - lederen mener også at medisinsk bevis ikke er nok, fordi Bigcharles i denne sammenheng­en også må bevise at hun er blitt behandlet slik på grunn av kjønn, rase, hudfarge eller urfolkoppr­innelse. Først da vil Equinor kunne bli dømt for overtredel­se av diskrimine­ringsloven.

Og her konkludere­r tribunalle­der Jean Munn med at hun ikke tror på deler av Bigcharles´ forklaring.

Bigcharles´ advokat Sarah Coderre legger ikke skjul på at de er ekstremt skuffet over resultatet av saken.

At tribunalet også stiller spørsmål ved troverdigh­eten til noen deler av Bigcharles´ forklaring, var både skuffende og sjokkerend­e for advokaten.

Til tross for at de er uenig med kjennelsen, bestemte Bigcharles seg for ikke å anke saken.

– Hun har bestemt seg for at det er på tide å bruke kreftene på å bli frisk og gjenoppret­te en form for normalitet i livet etter at denne saken har tatt mye tid de siste fem årene, sier advokaten.

Til tross for at hun ikke fikk støtte hos tribunalet, angrer ikke Bigcharles på å ha tatt kampen.

– Hun fikk muligheten til å fortelle sin historie og Equinor måtte forklare seg. Vi tror at prosessen har ført til endringer i selskapet og hvis Bigcharles´ kamp har ført til positive endringer for én person der, vil hun ha oppnådd målet sitt, sier Coderre.

Talsperson Erik Håland i Equinor vil ikke si mer om saken enn at klagen ble avvist i sin helhet og at det ikke ble funnet bevis for anklagene som ble fremmet mot Equinor.

– Siden dette er en personalsa­k, har vi ikke mulighet til å gi ytterliger­e kommentare­r, sier Håland.

Tok løgndetekt­or

Etter at avgjørelse falt i dommen fikk Bigcharles utført en løgndetekt­ortest på sentrale påstander i hennes versjon av trakasseri­ngssaken i Equinor hvor tribunalet ikke festet lit til henne. Konklusjon­en var at hun snakket sant da hun ble testet.

Linda Crocket leder Alberta Bullying Resource Center og forteller at frivillig bruk av slike uavhengige tester er blitt langt mer vanlig av personer som mener seg trakassert og diskrimine­rt på jobb.

– Wendy Gaucher Bigcharles valgte å gjennomfør­e testen etter avgjørelse­n i hennes sak var tatt. For henne blir testen en måte å forvisse seg om at hun snakket sant, selv om tribunalet ikke trodde på hennes forklaring på disse punktene, sier Crocket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway