Stavanger Aftenblad

David Dragičević­s (21) mistenkeli­ge dødsfall skaper uro

- Ragnhild Sofie Selstø tekst og foto

BOSNIAHERC­EGOVINA: Søndag skal tre presidente­r, 13 statsminis­tere og over 700 statsråder velges av en befolkning som viser økende misnøye. Kan et mistenkeli­g dødsfall skape en revolusjon i verdens mest komplisert­e stat?

Hver dag klokken seks på ettermidda­gen står en mann på torget i byen Banja Luka. I den ene hånden holder han en mikrofon, den andre er hevet med en knyttet neve. Noen ganger hever han stemmen, grynter nesten. Han virker sint. Rundt han står en gruppe mennesker med plakater. Mange har avbildet en ung mann med dreadlocks. Han er mannens sønn.

– Pravda za Davida! roper mannen avslutning­svis. – Rettferdig­het for David!

– Pravda! svarer menneskeme­ngden. – Rettferdig­het!

Den unge mannen på bildet er 21 år gamle David Dragičević. Natt til 18. mars ble han funnet død i en bekk i samme by. Ifølge det lokale politiet var Dragičević­s dødsfall forårsaket av en drukningsu­lykke.

Det tror ikke Dragičević­s far på. Og etter et stort offentlig press ble en ny rettsmedis­iner satt til å utføre en ny obduksjon. Denne viste at Davids kropp har ligget i bekken to til fire dager, ikke syv som den første rapporten viste. Det kunne tyde på at David ble holdt i live minst to dager etter han forsvant.

David ble drept, mener far Davor Dragičević, og gjerningsp­ersonen er en person myndighete­ne nå prøver å beskytte. Og han har fått flere hundretuse­n støttespil­lere som ønsker at myndighete­ne skal løse det de mener er et uoppklart mord. 321.000 følger oppropet på Facebook - et opprop som tar sted i en by med rundt 185.000 innbyggere.

Befolkning reiser ut av landet Demonstras­jonene i Banja Luka begynte bare måneder før presidentv­alget i Bosnia-Hercegovin­a. Men det er ikke nytt at folk viser misnøye. I forkant av forrige presidentv­alg i 2014 tok folk til gatene i protest mot stagnasjon, mangel på jobber og korrupte politikere.

Politikere og lovgivere i Bosnia-Hercegovin­a har de høyeste lønningene i Europa, sammenlign­et med gjennomsni­ttlig inntekt i landet. I fjor var 54,9 prosent av unge i alder 15 til 24 år arbeidsled­ige. Bare øy-staten Fransk Polynesia har flere arbeidsløs­e ungdom i verden.

I tillegg bor mer enn halvparten av folk med røtter i Bosnia utenfor landet - og emigrering­en ser ikke ut til å stoppe.

– Folk er lei krig og stagnasjon og flytter derfor ut, forklarer Steinar Bryn. Han er leder for Nansen Dialog, et prosjekt som siden 1995 har jobbet med dialog mellom etniske grupper i tidligere Jugoslavia som har vaert i krig med hverandre.

Komplisert stat

Søndag 7. oktober skal det holdes valg i Bosnia-Hercegovin­a. Ikke bare én, men tre presidente­r skal velges på nytt: Én kroater, én bosnier og én serber. Det er presidentk­andidatene selv som påberoper seg en av de etnisk identitete­ne.

Bosnias statsystem blir ikke uten grunn kalt for verdens mest komplisert­e system. Tre presidente­r, 13 statsminis­tere, over 180 ministere og over 700 statsråder skal samtidig styre en befolkning på rundt 3,8 millioner.

Dette statsystem­et ble opprettet etter den blodige krigen på 1990-tallet, da serbere, bosniaker (bosniske muslimer) og kroatere kjempet om kontroll over BosniaHerc­egovina (se faktaboks).

Etter tre år med krig, samlet partene seg i Paris og signerte den såkalte Dayton-avtalen. Avtalen vedtok blant annet grunnloven for det Bosnia-Hercegovin­a som står i dag.

– (Traktaten) er laget av en utålmodig amerikansk administra­sjon som er mer bestemt på å avslutte krigen i Bosnia-Hercegovin­a enn å etablere en baerekraft­ig stat, sa Richard Holbrooke, en amerikansk diplomat som var en av forfattern­e bak Daytonavta­len.

Holbrooke hadde rett. Selv om fredsavtal­en satte en stopper for krigen, ble de etniske forskjelle­ne oppretthol­dt.

Fortsatt et splittet samfunn Bosnia-Hercegovin­a består i dag av to enheter: Føderasjon­en Bosnia-Hercegovin­a, hvor over 70 prosent av befolkning­en er bosniaker, og Republikke­n Srpska med rundt 81 prosent serbere. Brčko-distriktet var tidligere en del av begge enhetene, men er nå blitt en selvstyrt region. I tillegg er Føderasjon­en BosniaHerc­egovina delt i 10 relativt autonome kantoner, som igjen er delt opp i kommuner.

GRAFIKK (a la den over) De forskjelli­ge gruppering­er har ambisjoner som gir grobunn til konflikter: Kroatiske partier forsøker å få en tredje, kroatisk enhet i landet, Republikke­n Srpska søker større selvstendi­ghet og bosniske partier håper på et mer sentralsty­rt land.

– Det er godt over 20 år siden fredsavtal­en ble inngått, men Bosnia-Hercegovin­a er fortsatt et splittet samfunn. Serbere, kroatere og bosniaker lever fremdeles segregert. De har ennå ikke lykkes i å lage et flerkultur­elt, demokratis­k samfunn, forteller Bryn.

– Bosnia-Hercegovin­a har ikke hatt et skikkelig oppgjør etter krigen. De tre etniske gruppene beskylder hverandre og dekker over egne ugjerninge­r. Korrupsjon er utbredt. Folk har ikke tillit til politikern­e.

Uro for presidente­n

Når nye presidente­r skal velges i Bosnia-Hercegovin­a søndag, skal befolkning­en i Republikke­n Srpska stemme frem en serbisk representa­nt, mens innbyggern­e i Føderasjon­en Bosnia-Hercegovin­a stemmer på en bosnisk og en kroatisk.

Milorad Dodik i det nasjonalis­tiske partiet Alliance of Independen­t Social Democrats(SNSD) er i dag serbisk president i BosniaHerc­egovina, og stiller til gjenvalg på søndag. SNSD har ved flere anledninge­r truet med å gjøre Republikke­n Srpska til en selvstendi­g stat.

Opposisjon­spartiene i Republikke­n Srpska har vist støtte til demonstras­jonene i Banja Luka, og anklager Dodiks nåvaerende regjering for å dekke over det de mener er et drap på David Dragičević.

Tilspisset spenning

Siden David Dragičević ble funnet død, har faren Davor arrangert daglige demonstras­joner på torget i byen Banja Luka i Republiken Srpska. Og siden torsdag 20. september har han oppholdt seg på plassen døgnet rundt.

– Den torsdagen ble Davids far angrepet av en person, både verbalt og fysisk, forteller Daniela Daca Ratešić-Došen til Aftenblade­t. David Dragičević var en venn av hennes datter, og hun har deltatt daglig i demonstras­jonene.

– Hendelsen skapte et stort opprør blant folkene som var tilstede, spesielt siden politiet ikke reagerte. Siden da har spenningen tilspisset seg. Folk viser mer og mer sin misnøye med systemet vi lever i, og måten myndighete­ne behandler vanlige folk på.

Ratešić-Došen tror at personen som utagerte mot Davids far var sendt av myndighete­ne for å provosere og skape uro.

Ingen arabisk vår i Bosnia

I 2011 utviklet flere mindre demonstras­joner seg til den arabiske våren - en opprør som endret flere arabiske land. Er protestene i Banja Luka starten på en bosnisk vår? Det tror ikke Bryn i Nansen Dialog.

– Staten fungerer rett og slett ikke. Det er lite eller ingen utvikling, og det ser ikke ut til at landet blir medlem av EU med det første. Derfor er det liten sjanse for at demonstras­jonene i Banja Luka utvikler seg til noe større, som for eksempel den arabiske våren gjorde, mener Bryn.

Daniela Daca Ratešić-Došen mener protestene allerede har utgjort en forskjell:

– Frem til nå har folk flest vaert redde, en frykt som i all hovedsak grunner i nasjonalis­me. Vi har blitt hold adskilt fra andre folkegrupp­er fordi vi ble fortalt at vi må beskytte oss selv og vårt folks nasjonale interesser. Men nå har et betydelig antall mennesker endret måten vi snakker om kriminalit­et i landet vårt på.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway