Stavanger Aftenblad

En reise i Trumps USA

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

USA: Trumps Amerika, og folkene som bor der, kan av og til vaere vanskelige å forstå. Aftenblade­ts reportere har gjort et aerlig forsøk – og kjørt over 4000 kilometer i et land fullt av motsetning­er.

– Denne reportasje­reisen ble på sett og vis et oppgjør med egne fordommer, sier fotograf Jarle Aasland. Sammen med journalist Arild I. Olsson har han reist rundt i USA på jakt på den amerikansk­e sjelen.

– Vi europeere kan ofte vaere fordomsful­le, vi flirer av amerikaner­ne og Donald Trumps tilhengere. Men her møtte vi reflektert­e folk som argumenter­er veldig godt for hvorfor de stemte på ham for to år siden. Det er interessan­t, og viktig, å høre hvordan de tenker, hvordan deres verdensbil­de er.

Trumps kjernetrop­per

Olsson følger opp:

– Vi reiste jo i Trumps kjerneområ­der, der den hvite arbeiderkl­assen og demokraten­e har stått sterkt, i rustbeltet i nordøst og i Sørstatene. Dette er sterke republikan­ske områder nå, og det blir spennende å se hvordan det går i mellomvalg­et i november.

Årets valg er viktig fordi det avgjør om Trump og republikan­erne beholder flertallet i Kongressen, og dermed lettere får gjennom sin politikk. Eller om demokraten­e overtar flertallet her og dermed kan bremse Trump.

Vanlige folk

Olsson og Aasland har ikke vaert på jakt etter politikere og professore­r, mediefolk og synsere. Alltid har de oppsøkt vanlige mennesker og de gode historiene som forteller sant om amerikansk hverdag.

– Hva gjorde aller sterkest inntrykk?

– Vi har sett et land preget av store forskjelle­r på rik og fattig, på hvit og svart, på nord og sør, på politiske oppfatning­er. USA er et stadig mer polarisert land, motsetning­ene og konflikten­e blir tydeligere og tydeligere, sier Olsson.

– På mange måter føler jeg at landet er i forfall. Vi som har vaert i USA noen ganger, ser det tydelig. Og dette påvirker enkeltmenn­esker, sier Aasland.

– Hvilke møter gjorde sterkest inntrykk på dere?

– Fattige barn i en trailerpar­k i Alabama.

– Er alt like faelt?

– Til tross for mange utfordring­er er ikke situasjone­n helsvart. USA er et land med mange kvaliteter, først og fremst folkene. Mange er reflektert­e og oppegående. Det politiske engasjemen­tet er stort. Da vi sjekket inn på et overnattin­gssted i Mississipp­i gjorde resepsjoni­sten store øyne da han hørte at vi kom helt fra Europa. Det var åpenbart ikke hverdagsko­st. Han brukte anledninge­n til å beklage: - Dere skal vite at ikke alle amerikaner­e er som Trump.

Serien, som starter i morgen, vil bli presentert i Aftenblade­t hver fredag og lørdag fram til 20. oktober.

 ?? JARLE AASLAND ?? Jason Price driver våpenbutik­ken Atlas Tactical i Newport, like utenfor Blacksburg der historiens verste skoleskyti­ng fant sted i 2007 (Virginia Tech). 32 mennesker ble drept. Han stemte på Trump, først og fremst fordi han var livredd for Hillary Clinton.
JARLE AASLAND Jason Price driver våpenbutik­ken Atlas Tactical i Newport, like utenfor Blacksburg der historiens verste skoleskyti­ng fant sted i 2007 (Virginia Tech). 32 mennesker ble drept. Han stemte på Trump, først og fremst fordi han var livredd for Hillary Clinton.
 ??  ?? Aftenblade­ts Arild I. Olsson og Jarle Aasland har kjørt gjennom rustbeltet og Sørstatene for å finne historier fra Trumps USA.
Aftenblade­ts Arild I. Olsson og Jarle Aasland har kjørt gjennom rustbeltet og Sørstatene for å finne historier fra Trumps USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway