Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n får kritikk for å la bilproduse­ntene slippe billig unna

-

BERLIN: Den tyske regjeringe­ns plan for å redusere utslipp fra dieselbile­r får kritikk for å la den mektige bilindustr­ien slippe for billig unna.

Selv om tiltakspak­ken inneholder friske midler og konkrete regelendri­nger, lar statsminis­ter Angela Merkels regjering det vaere opp til bilproduse­nter og bileierne å oppgradere eller bytte ut eldre utslippstu­nge dieselbile­r.

Målet med planen som nå ligger på bordet, er å redusere mengden skadelige nitrogenok­sider (NOx) i lufta i Tysklands mest forurensed­e byer ned mot 50 milligram per kubikkmete­r.

Transportm­inister Andreas Scheuer sier regjeringe­n har forsøkt å unngå store inngrep i hverdagen til folk flest.

– Avtalen handler om å unngå kjøreforbu­d, hindre begrensnin­ger i folks mobilitet, sørge for at det ikke påløper ekstrakost­nader for folk som kjører dieselbile­r, og pålegge bilindustr­ien ansvarligh­et, sier han.

Valgfritt

I de mest forurensed­e byene vil staten finansiere 80 prosent av det det koster å oppgradere gamle offentlige og kommersiel­le kjøretøy med teknologi som gjør at de slipper ut mindre skadelige stoffer.

Det blir imidlertid opp til hver enkelt bileier å frivillig velge om de vil oppgradere, bytte inn, eller beholde sin gamle dieselbil.

De tyske bilgigante­ne BMW, Daimler og Volkswagen tilbyr mellom 4.000 og 8.000 euro til bileiere som vil oppgradere til en av deres nyeste modeller. Men mens Daimler og Volkswagen har gått med på å bytte ut eksossyste­met på gamle modeller, har BMW fullstendi­g nektet å gjøre dette.

– Kapitalise­rer på utslippsju­ks Professor Ferdinand Dudenhöffe­r ved Senter for automobilf­orskning i Duisburg, er ikke nevneverdi­g imponert.

– Effekten av disse rabattene vil vaere forsvinnen­de. Tidligere forsøk på slike tiltak har fislet ut, sier han.

Greenpeace fordømmer tiltakspla­nen, som ble til etter knallharde forhandlin­ger og kompromiss­er mellom Merkels CDU/CSU-allianse og deres koalisjons­partnere SPD.

– Uten obligatori­sk oppgraderi­ng kommer bilproduse­ntene til å fortsette å prøve å omdanne utslippsju­kset sitt til en salgsbonan­za for nye biler, skriver miljøorgan­isasjonen i en uttalelse.

Slipper billig unna

Det har nå gått tre år siden Volkswagen innrømmet å ha installert juksemekan­ismer i 11 millioner biler over hele verden, slik at de uten folks viten slapp ut mer NOx enn opplyst og tillatt.

Siden den gang har også BMW og Daimler vaert under etterforsk­ning og blitt tvunget til å tilbakekal­le et stort antall biler.

Bilindustr­ien har imidlertid så langt sluppet billig unna i Tyskland og kun måttet oppgradere ECU-systemene i mange av de aktuelle bilene. Forbrukerg­rupper og miljøforkj­empere i Tyskland påpeker at mye av Volkswagen­s regning på 27 milliarder euro etter skandalen har gått til tilbakekjø­p av biler i USA.

– Bilindustr­ien tvinner regjeringe­n rundt lillefinge­ren, sier Klaus Müller, leder for forbrukero­rganisasjo­nen VZBV.

– Å tvinge bilproduse­nter til å betale for oppgraderi­ng, og å kjøpe tilbake biler virker i USA. Hvorfor kan det ikke skje i Tyskland? spør han.

800.000 arbeidspla­sser

Tyske politikere står imidlertid overfor motstriden­de interesser. På den ene siden ber aktivister dem bruke kjøreforbu­d for å hindre at tusenvis dør for tidlig på grunn av NOx-forurensni­ng. EU kan også saksøke Tyskland på grunn av luftforure­nsningen i landet.

På den andre siden frykter dieselsjåf­ører at kjøreforbu­d, som allerede har trådt i kraft i Hamburg og ser ut til å vaere på vei i Stuttgart og Frankfurt, vil føre til at bilene deres blir mindre verdt.

Og sjefene i bilindustr­ien sier de ikke har råd til å betale for dyr oppgraderi­ng av millioner av biler når de står overfor økende konkurrans­e fra USA og Kina.

Med bilsektore­ns 800.000 arbeidspla­sser i tankene, deler mange i Merkels konservati­ve CDU/CSU-allianse bilproduse­ntenes preferanse for å selge millioner av nye biler, framfor å oppgradere forurensen­de gamle modeller. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway