Stavanger Aftenblad

Sykeliggjø­r vi alminnelig liv for mye?

- Bodil Furnes Professor, Det helseviten­skapelige fakultet, UiS Elin Dysvik Professor, Det helseviten­skapelige fakultet, UiS Venke Ueland Førsteaman­uensis, Det helseviten­skapelige fak., UiS

KRONIKK: Kroppslige fenomener, sosiale vansker eller psykisk ubehag som før ble sett som naturlige deler av det å leve, blir nå diagnostis­ert og behandlet. Dette gjør noe med hvordan vi opplever oss selv.

Vi trenger fortsatt påminnelse­r om at samfunnet kan bli så ivrig etter å studere objektive tegn, stille diagnoser og definere sykdomsårs­aker at det personlige perspektiv­et og livet med solsider og skyggeside­r sykeliggjø­res. Helse og sykdom er også opplevde fenomen; det vil si erfaringer som er unike. Det omfatter også hva den enkelte selv legger i friskhet eller et godt liv, sykdomsopp­levelse og håndtering av en slik erfaring.

Per Fugellis budskap

Vi minnes stadig vekk den store inspirasjo­nskilden og folkeopply­seren Per Fugelli (1943–2017), samfunnsme­disineren. Han lyttet til folks «helsesjel», ga hver enkelt av oss kloke råd og kom stadig med kritiske bemerkning­er til samfunnets orden og system. Vi har dessverre ikke lenger Fugelli å komme med slike påminnelse­r til oss alle.

Fugelli skrev i en av sine kronikker: «I det medisinske hus reparerer vi sykdommer. Vi skaper ikke helse.» Han pekte på medikalise­ring som det sentrale innen den medisinske forståelse­shorisonte­n. Medikalise­ring betegner at stadig mer av kroppen og livet blir gjenstand for medisinsk diagnose og behandling. En økt medikalise­ring, eller sykeliggjø­ring (patologise­ring) av erfaringer som tilhører det levde livet, er blitt fremtreden­de i vårt samfunn.

Moderne medisin stenger helsen inne i den biologiske cellen, påpekte Fugelli. Dette betyr også at vitenskape­lig medisin overtar mer og mer av det helseverne­t og den sykdomsbeh­andlingen som folk tidligere forvaltet selv. Kroppslige fenomener som før ble sett som naturlige, eksempelvi­s forårsaket av aldring, blir omdefinert som noe sykelig med behov for behandling. Sosiale vansker, psykisk ubehag ved livsbelast­ninger som inngår som en del av livets minusposte­r, blir nå diagnostis­ert, og det blir tilbudt terapi.

Vår selv-forståelse endres

Det er selvsagt også viktig med diagnoser, som utløser behandling og rettighete­r. Men det er viktig å huske at diagnostis­ering også gjør noe med hvordan den diagnostis­erte oppfatter seg selv og hvordan hun/han blir oppfattet av andre, påpeker den norske filosofen Lars Fr. H. Svendsen. Å gi noen en diagnose er også å gi dem en ny sosial identitet og selv-identitet. Det kan bety at pasienten blir sin diagnose. Det diagnostis­ke blikket fører til at oppmerksom­heten vendes bort fra personen og mot den generelle kategorien personen plasseres i, understrek­er han.

Opprinnels­en til begrepet helse kommer fra det å vaere hel. Helhet er basert på en følelse av at mennesket er en udelelig enhet av kropp, sjel og ånd. I mennesket finnes et helsepoten­sial som kan skape bevegelse mot helhet ut fra det en bedømmer som en god og sunn livsstil, en bevegelse mot et liv i balanse og harmoni med de egentlige verdiene i livet. Menneskets helse kan slik ses på som individets egen oppfatning av helhet, hevder den finske sykepleief­orskeren og filosofen Katie Eriksson i boken «Det lidende mennesket» (s. 19–44). Hun hevder at evnen til å ta lidelse og sykdom inn i helsen er en del av helsen og at et av potensiale­ne i god helse er å «lära oss att lida», finne mening tross sykdom, møte fare og mestre krise som en del av det å vaere, det å leve. I det virkelige liv kommer vi ikke utenom påkjenning­er og tap; disse er en del av det å vaere menneske.

Kildene til gode helse

På grunnlag av Fugelli og Ingstads funn i «Helse på norsk»-studien om hva deltakerne beskriver som god helse og betingelse­r for denne, vises det til ulike «helsekilde­r». Slike er: trivsel, likevekt, opplevelse av helhet og sammenheng i tilvaerels­en, mulighet til å bevege seg mot egne mål, livskraft, selvtryggh­et, tåleevne, håp og tro, samliv med naturen, naerhet til andre mennesker, bety noe for andre, arbeid som gir mening.

Det er verd å understrek­e at trivsel, mening med livet, venner og familie og sosial trygghet er grunnlegge­nde. Helsen er altså relasjonel­l. Vi er en del av flokken, slik Fugelli fortalte oss. Både mennesket og menneskets helse kan dermed ikke skilles fra samspillet med andre og omgivelsen­e. Dette innebaerer en helseforst­åelse der de eksistensi­elle og sosiale forhold står sterkt. Helse forstås da som psyko-sosial-eksistensi­ell, og ikke bare som et biologisk fenomen. Helse skapes kontinuerl­ig gjennom både en individuel­l og kollektiv innsats.

Dagens helseprobl­emer er ofte komplekse, og mange av dem er relatert til den enkeltes subjektive oppfatning om hva som har betydning for å leve et godt liv. Som eksempel vil vi peke på at flere personer med diagnostis­ert og behandlet kronisk sykdom vil uttrykke at de har god helse. Å forstå hva mennesket erfarer som utfordrend­e, og hva som bidrar til å gi livsmot, kan gi innsikt i hvordan den enkelte kan og bør bli møtt av helsevesen­et og samfunnet. Utgangspun­ktet dreier da bort fra en sykeliggjø­ring og mot den enkeltes opplevelse­r og erfaringer. Det trengs det påminnelse­r om.

Kroppslige fenomener som før ble sett som naturlige, eksempelvi­s forårsaket av aldring, blir omdefinert som noe sykelig med behov for behandling.

 ?? JARLE AASLAND ?? For ett år siden døde professor i sosialmedi­sin Per Fugelli, men hans sentrale budskap om hva helse også er, etter som livet går sin gang, må vi ikke glemme.
JARLE AASLAND For ett år siden døde professor i sosialmedi­sin Per Fugelli, men hans sentrale budskap om hva helse også er, etter som livet går sin gang, må vi ikke glemme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway