Stavanger Aftenblad

Utslippene fra cruiseskip­ene må ned

- Per A. Thorbjørns­en Venstre, leder for kommunalst­yret for miljø og utbyggingi Stavanger kommune

STAVANGER: Vi må gjerne ta en debatt om hvor cruiseskip­ene skal ligge til havn og om vi skal si at de mest forurensen­de skipene ikke er ønsket i Stavanger.

Men debatten om selve cruiseskip­ene er mye mer og viktigere i seg selv. Skipene er CO2/NOx-bomber og de er ikke baerekraft­ige. Det har vi som politikere et ansvar for å gjøre noe med.

I 2018 er estimatet rundt 350.000 cruiseturi­ster og 187 cruiseskip på besøk i byen vår. Det er en betydelig mengde. Stavanger har tatt initiativ til å samle cruisehavn­ene i Norge til en felles strategi. Havnene må stå samlet i kravene til cruisenaer­ingen. Hva nytter det hvis Stavanger bygger landstrøma­nlegg, har høye miljødiffe­rensierte havneavgif­ter og attpåtil nekter enkelte skip å legge til kai, hvis nabokommun­en ønsker skipet velkommen uten en eneste restriksjo­n eller tilrettele­gging?

Stavanger arrangerte et fellesmøte med havnene i fjor, hvor det er opprettet et eget samarbeids­fora for nevnte felles strategi. Noen av hovedpunkt­ene her vil vaere: y Forventnin­ger til gode nasjonale løsninger for å kunne iverksette nødvendige miljøtilta­k for større passasjers­kip. y Staten bør stå for klassifise­ring av

cruiseskip­enes miljøstatu­s, slik at ikke hver enkelt havn må vurdere dette for hvert enkelt skip. y Det bør settes nasjonale føringer som ikke er begrenset til enkelte geografisk­e områder. y Utslippsfr­i inn- og utseiling til cruisedest­inasjonene bør bli et satsingspu­nkt hvor bl.a. landstrøma­nlegg er et viktig tiltak. y Vi ønsker en reduksjon av NOx- og svovelinnh­oldet i luften rundt oss. Det bør vurderes fartsbegre­nsninger knyttet til større passasjers­kip. y Forventnin­ger til at cruisesels­kapene selv tar ansvar for å bygge nye skip med minimal forurensin­g og bygge om skip som i dag forurenser brutalt, til å forurense betydelig mindre.

Det er spesielt NOx-utslippene som er urovekkend­e. Et cruiseskip kan forurense tilsvarend­e minst 5000 dieselbile­r. Men også CO2-utslippene er store. Det er et gigantisk paradoks at mens vi på land prøver å redusere utslippene fra transport/privatbili­smen, settes det ikke tilsvarend­e krav til cruiseskip­ene. Dagens havnelov tilsier at det er en plikt å ta imot skip. Forhåpentl­igvis vil en ny havnelov sette helt andre krav og muligheter for havene for å nekte skip. Men da er det er helt avgjørende at hvis ett skip nektes i Stavanger, så nektes det i norsk farvann.

Både kommunen og Stavanger Havn IKS arbeider parallelt med arbeidet om nasjonale føringer å innføre lokale ordninger som miljødiffe­rensierte havneavgif­ter, landstrøm og vurdering av skipenes plassering­er i havnen. Nå skjer det spennende utvikling på å tilrettele­gge for landstrøm med kabler fra Rosenberg. Vi har i dag landstrøm for supplyfart­øy, og kan bli den neste havnen ved siden av Kristiansa­nd som tilrettele­gger for landsstrøm for cruiseskip.

I det siste er det kommet målinger som viser at byluften ikke blir dårligere som følge av cruisetraf­ikken. Jeg er sikker på at vi ikke kan trekke en slik konklusjon nå. Det har også kommet faglige betenkning­er til metoden som er brukt. Det er all grunn for å sette ut en rekke nye målere flere steder i byen, som også fanger opp og hensynstar ulike vindretnin­ger. Menneskene i byen puster ikke inn gjennomsni­ttsluften målt over timer. De trekker selvsagt inn byluften i øyeblikket. NOx er enormt farlig i store konsentras­joner. Vi må vaere sikre at på at byluften er så ren den kan vaere – og det til alle døgnets tider. Det er vi ikke nå.

Cruisenaer­ingen skal ikke ha unntak for å bidra til å redusere utslipp. Det må stilles tøffe og harde krav. Mange tar ansvar, men ikke alle, og vi trenger en radikal forbedring de neste årene. Naeringen må bli betydelig renere og vi må arbeide på flere felt for å få det til. Naeringen selv baerer et hovedansva­r, men internasjo­nale, nasjonale og lokale krav er også en viktig del av løsningen. Ingen kan tillate at utslippene øker. I felleskap skal vi makte å redusere de skadelige utslippene radikalt.

Cruiseskip­enes legitimeri­ng hviler ikke i hvor mange turister som kommer og hvor mye penger de legger igjen, men utelukkend­e i hvor mye de klarer å redusere utslippene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway