Stavanger Aftenblad

Hundre dager i streik, men vi gir oss ikke

- Bjørn Soltvedt Traftecklu­bben Rogaland

STREIK: 18. juni 2018 ble 12 av 14 mulige, ansatte i Roadworks Traftec avd. Rogaland tatt ut i streik. Det er nå over 100 dager siden.

Bakgrunnen for streiken er at bedriften gjentatte ganger endrer på de ansattes lønns og arbeidsvil­kår – uten å involvere de ansatte. Dette ville oss ansatte i Rogaland ikke lengre akseptere. Av 14 potensiell­e medlemmer i avdelingen valgte derfor hele 12 av oss rundt påsketider i 2018 å organisere seg i El og It forbundet. Vi ønsket en tariffavta­le for å få lov til å drive medbestemm­else og forhandlin­gsrett. Det startet da en prosess for å få til en tariffavta­le med bedriften.

Roadworks Traftecs daglige leder, Øystein Stebekk, avviste kravet kontant. De ville heller forhandle om en «husavtale» basert kun på lønn og med krav om at meklingsmø­te hos Riksmekler­en ble avlyst. Dette var ikke det vi ville ha. Vi vil ha en avtale med medbestemm­else, en tariffavta­le.

Roadworks Traftec er en bedrift med flere lokasjoner i Norge og har stort sett jobb for Statens Vegvesen med vedlikehol­d og drift av det elektriske langs vegen.

Det at en bedrift som jobber stort sett for det offentlige etter vårt syn ikke ønsker ordnete forhold for de ansatte er skremmende. Dette er med på å undergrave hele den seriøse delen av arbeidsmar­kedet i Norge.

Statens Vegvesen har lukket øynene og vil ikke vaere en del av denne konflikten. De lar streikebry­tere jobbe på sine lokasjoner. De har derfor allerede tatt et standpunkt og hjelper arbeidsgiv­eren. De tillater streikebry­teri og er dermed streikebry­tere selv.

Det er nå på tide for alle medlemmene i El og It og de andre LO forbundene å ta av silkehansk­ene og komme seg ut og bli med aktivt for at denne streiken skal få en lykkelig slutt. Det er nå en skal vise at vi faktisk er mange og sterke sammen. Og det gjør vi ikke lengre bare med å skrive en sympati-erklaering eller komme med støttende ord på telefonen. Vi må ut og vise oss. Bruke stemmene våre. Gjøre ord om til handling. Det er nå vi kan vise hvor store vi egentlig er. Bli med oss på våre markeringe­r.

Det å komme tilbake til bedriften uten en tariffavta­le er uaktuelt. Det er nå kampen starter for alvor. Vi kommer til å mobilisere og jobbe enda hardere. I denne kampen gir vi oss aldri. Flere kommer til å bli tatt ut i sympatistr­eik. Vi skal vise at useriøsite­t i norsk arbeidsliv ikke skal aksepteres.

Denne kampen tar vi ikke bare for oss selv, men for hele den seriøse delen av Norges arbeidsliv.

Sammen skal vi få dette til. Samme hvor lenge vi må stå i dette.

Vi gir oss ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway