Stavanger Aftenblad

«22 July»-regissøren avviser kritikken

-

LONDON: – Breiviks synspunkte­r er blitt mainstream, hevder «22 July»-regissør Paul Greengrass (63), som tilbakevis­er at Utøya-filmen hans er for overfladis­k.

Norske kritikere reagerte med både ris og ros da Paul Greengrass’ «22 July» ble vist under Venezia-festivalen i høst. Men den britiske Hollywood-regissøren vil ikke vaere med på at filmen hans er «tynn» og «ufullstend­ig».

– Når du lager en film som dette, må du bestemme deg for hvilken film du vil prøve å lage. Det kan ikke bli hele historien – det kan bare bli din historie, sier han til NTB foran strømmepre­mieren 10. oktober. – Hvis kritikken er at den er følelsesme­ssig grunn, synes jeg det er vanskelig å vaere enig i. Jeg synes den er emosjonelt sannferdig, samt dempet og verdig. Og jeg synes den er en sterk beretning om hvordan Norge kjempet for demokratie­t sitt, på en måte som jeg tror kan inspirere mennesker i Vesten.

Prosessere­r traumet Greengrass aksepterer heller ikke at 143-minuttersd­ramaet hans, basert på Åsne Seierstadb­estselgere­n «En av oss» (2013), er innholdsme­ssig oversimpli­fisert.

– En spillefilm kan ikke gjengi alle detaljene. Hvis du ønsker grundig gjennomgan­g av ethvert moment, leser du Åsnes bok. Eventuelt studerer du regjeringe­ns 22. juli-rapport – eller ser en sekstimers dokumentar­serie, foreslår han.

– Disse tingene er forresten ikke enten- eller«bedre eller verre». Alle er viktige måter for et demokrati og en kultur å prosessere traumatisk­e hendelser på. Det må behandles i aviser, på nettet, i bøker, forestilli­nger og dokumentar­er. Også film spiller en rolle når det gjelder å prøve å begripe det som skjedde.

Rettssaken avgjorde Oscar-nominerte Greengrass, som tidligere har skildret faktiske hendelser i blant annet «Bloody Sunday» (2002) og «United 93» (2006), innrømmer at han ikke fulgte terrorhand­lingene der og da. Det som gjorde ham profesjone­lt interesser­t, var Breiviks utsagn under rettssaken. Senere bestemte han seg for å fokusere på Utøya-ofrene Viljar Hanssen og Lara Rashid isaer.

– Jeg lette etter en måte å lage film om den politiske høyredrein­ingen på, forteller han.

– Jeg husker jeg satt på kontoret og leste Breiviks påstander om «påtvungen multikultu­ralisme», «uekte demokratie­r» og «elitenes forraederi». Mens argumentas­jonen hans ble oppfattet som ekstrem i 2011-2012, slo det meg at typiske populistpo­litikere i Europa og Amerika ikke ville hatt noe problem med den.

Speiler samfunnet

Greengrass henviser til utviklinge­n i land som Østerrike, Sverige, USA og sitt eget Brexit-rammede Storbritan­nia.

– Selvsagt ville de ikke støttet metodene hans – men det er ikke poenget. Poenget er at argumenten­e er blitt mainstream nå. Mange millioner mennesker stiller seg bak disse tingene i dag, noe jeg tror er veldig farlig. – Hvordan kan filmkunste­n bidra til å motvirke utviklinge­n?

– Jeg tror ikke filmer hjelper. Det som hjelper, er at unge mennesker engasjerer seg, slik Viljar Hanssen og Lara Rashid gjorde. Forandring skjer ved at unge mennesker involverer seg i og former samfunnet de vil leve i, erklaerer Greengrass overfor NTB.

– Alt filmer kan gjøre, er å holde opp et speil og tilby et sannferdig portrett av hvordan verden ser ut. Hvis framstilli­ngen er skjev, blir det propaganda. Men jeg tror folk fornemmer, når de ser en film, hvorvidt den føles sann. Da snakker jeg ikke om graden av detaljer, men om selve opplevelse­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway