Stavanger Aftenblad

Ung, sint og naken

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

TEATER: – Det tar ett minutt, så overtar teksten all oppmerksom­heten, sier Helga Guren, som er naken på scenen i teaterstyk­ket «Dritt/La Merda».

«La Merda» ble skrevet av italienske Cristian Ceresoli og framført for første gang i 2012. Teksten bygger videre på den italienske kunstneren og samfunnskr­itikeren Pasolinis tanke om at forbrukers­amfunnet er et totalitaer­t system verre enn fascismen. Siden premieren har monologen blitt satt opp på en rekke scener, men tilhørende jubel fra kritikerne. I Danmark var det «... enestående god Danica Curcic alene og nøgen på scenen» som fikk Politiken, Berlingske og andre aviser til å hente fram den varmeste applausen. I Norge er det Helga Guren som står alene på scenen.

Hennes eneste våpendrage­r i «Dritt» er en mikrofon. Ingen rekvisitte­r, ikke noe staffasje eller voldsom scenografi og altså ingen klaer. Hun starter naermest som et kunstverk på en pidestall før hun gir seg i kast med all verdens dritt. Drømmen er berømmelse, men hva må hun ofre for å komme dit?

– Dette er en krevende øvelse for min del. Jeg er vant med å ha medspiller­e på scenen. Å vaere helt alene er vanskelig. Det krever en annen energi og konsentras­jon, sier Guren.

Hun hadde Norges-premiere i Moss 16. september. Etter en påfølgende Østfold-turné kommer dette prisvinnen­de stykket nå til Rogaland Teater.

Nødvendig nakenhet

Cristian Ceresoli har flere ufravikeli­ge krav til dem som skal sette opp «La Merda». Det handler om alt fra lyd og lys til at skuespille­ren – protagonis­ten – skal vaere helt naken på scenen. Guren var forberedt på at det ville bli utfordrend­e, både for henne og for publikum, med 60 minutter uten klaer. Men vi har jobbet mye med at jeg skal finne tryggheten og friheten innenfor disse rammene, sier hun.

Guren mener også at nakenheten er nødvendig og milevis fra spekulativ.

– Her blir ikke kroppen objektivis­ert eller seksualise­rt på noen måte, tvert om. Skuespille­ren som var med og utviklet stykket foreslo selv å spille uten klaer, rett og slett fordi alt de prøvde av kostymer tok fokus bort fra teksten. Jeg forstår hvis det høres litt rart ut, men det fungerer. Nå har vi spilt dette en del ganger. Det tar kanskje et minutt før teksten får all oppmerksom­het. Kroppen er bare en kropp - noe vi alle har.

Guren mener dette grepet er nødvendig for tekstens slagkraft, og en integrert del av kunstverke­t.

Musikalsk tekst

«Dritt/La Merda» er også skrevet med mange musikalske referanser. Monologen er delt opp i satser, ikke akter. Det brukes crescendoe­r (gradvis økende lydstyrke) og andre musikalske referanser Guren finner spennende å jobbe med.

– Teksten har en rytme og en oppbygning som er veldig musikalsk. Vi har tatt tak i det aspektet og jobbet mye med nettopp det musikalske i teksten. Et annet aspekt med dette stykket er at det ikke er en tradisjone­ll rolle her. Vi har ikke et navn og en tid og et sted å forholde oss til, slik vi gjerne er vant med. Her handler det om en stemme, en tekst. Alt annet er underordne­t.

Vi låner litt mer fra de danske avisene: I «La Merda» står kvinnen på scenen med en «... endeløs strøm af fascistisk vraggods, forvredet kropsfokus, faderbindi­nger, spiseforst­yrrelser, seksuelle ydmygelser, selvhad..». Den unge kvinnen strever med sin elendige selvfølels­e mens hun innbitt sloss for å slå igjennom i en verden der lekre lår mange ganger er en forutsetni­ng for å lykkes. Og hva gjør man ikke for 15 minutters berømmelse. Hvor mye dritt skal man egentlig tåle?

– Teksten inneholder masse kritikk av samfunnsst­rukturer, av maktforhol­d og måten vi lever på. Og det er mye humor her. Det er et sterkt virkemidde­l. Folk har lov til å le selv om settingen er litt annerledes enn de er vant med fra teateret, sier Guren.

Her blir ikke kroppen objektivis­ert eller seksualise­rt på noen måte, tvert om. Skuespille­ren som var med og utviklet stykket foreslo selv å spille uten klaer, rett og slett fordi alt de prøvde av kostymer tok fokus bort fra teksten.

Helga Guren

 ?? TRINE SIRNES ?? Helga Guren er «protagonis­ten» i «Dritt/La Merda», et stykke der hun er helt naken på scenen.
TRINE SIRNES Helga Guren er «protagonis­ten» i «Dritt/La Merda», et stykke der hun er helt naken på scenen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway