Stavanger Aftenblad

Det nytter å gi elever tro på egne leseferdig­heter

-

Fredag 28. september disputerte Bente R. Walgermo, bildet, ved Lesesenter­et, UiS for ph.d. for avhandling­en: Motivation for Reading within the First Year of Formal Reading Instructio­n.

Avhandling­en viser at førsteklas­singer med svake tidlige leseferdig­heter har betydelig lavere tro på egne ferdighete­r enn de andre elevene. Derfor må mestringst­roen styrkes helt fra skolestart.

I arbeidet har Walgermo fulgt 1141 elever gjennom første klasse for å undersøke sammenheng­en mellom leseferdig­heter, mestringsf­orventning og interesse for lesing. Hennes funn betyr at barn allerede i førskoleal­der har dannet seg erfaringer som påvirker deres oppfatning av seg selv som lesere. Dette kan komme av erfaringer de har gjort seg med å laere bokstaver eller andre skriftsprå­krelaterte aktivitete­r hjemme eller i barnehagen.

– Det er bekymrings­fullt, for vi vet at elever som har lav tro på egne ferdighete­r ofte legger ned mindre innsats i og velger bort leseaktivi­teter, sier Walgermo.

Studien viser at tiltak som er designet for å øke leseferdig­hetene til elevene, også hadde effekt på selvbildet deres som lesere i løpet av det første skoleåret. Samtidig fant Walgermo at mestringst­ro og leseferdig­heter påvirker hverandre begge veier. Å gi disse barna bedre tro på egne ferdighete­r, vil vaere med på gjøre dem mer motiverte for å lese, noe som igjen utvikler ferdighete­ne deres.

Disse funnene har betydning for både laerere og foreldre, som må vaere bevisst på å jobbe med å gi elevene tro på seg selv som lesere, samtidig som de jobber med leseferdig­hetene deres.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway