Stavanger Aftenblad

Mia (12) drømmer om OL i 2026

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

KUNSTLØP: Hun er en av de yngste i landet som har klart å lande et trippel-dobbelt kombinasjo­nshopp i en konkurrans­e. Nå satser Stavanger-jenta mot OL i 2026.

Hun tar sats fra isen, snurrer rundt og rundt og rundt, er så vidt nede på isen, før hun roterer rundt i luften igjen. I svart bukse og gul genser med teksten «live your own passion» på ryggen svever Mia Risa (12) på isen. Hun satser på ny, snurrer rundt i luften og lander i en nydelig bevegelse før hun danser videre bortover den glatte overflaten i Sørmarka Arena.

Den lokale kunstløper­en er tilbake på trening etter å ha kommet på 2. plass i sesongens første Norgescup i Trondheim. Der klarte hun å lande etter å ha gjennomfør­t et trippel-dobbelt kombinasjo­nshopp. Bare Mia Risa og tidligere kunstløper Anne Line Gjersem har klart dette som 12-åringer.

Stavanger-jenta beskrives som et stort talent, hun er én av sju norske jenter som er tatt ut i Norges Skøyteforb­unds satsingsgr­uppe om OL-deltakelse i 2026. Slik har det ikke alltid vaert.

Helgeaktiv­itet

Den mørkhårete jenta var tre år da hun prøvde å skli bortover isen for første gang. Det gikk flere år før hun prøvde skøyter igjen.

– Hun var litt «bambi på isen» i begynnelse­n. Vi trodde aldri det skulle bli mer enn noe hyggelig vi gjorde sammen i helgene. Hun var veldig forsiktig i starten, sier far Eirik Risa.

Han har stått ved vantet og fulgt datteren fra hun begynte i Stavanger Kunstløpkl­ubb som sjuåring, til hun i dag er på elitelaget i klubben og en del av satsingspr­osjektet, Rekrutt 2026.

– Hun er full av energi og treningsly­st, det er vi foreldre som må stoppe henne innimellom, sier faren og smiler til datteren som øver på en trippel lutz. Et teknisk vanskelig hopp som det kreves høye ferdighete­r for å mestre. Datteren faller, men blir ikke liggende.

Langt bak de beste

De siste sesongene har Risa danset seg oppover på resultatli­stene. Under NM forrige sesong fikk hun sin første pallplasse­ring. Da ble hun nummer tre. Risa trener hver dag, mellom 10 til 12 timer hver uke, for å nå målet om å bli god nok til å konkurrere i verdenstop­pen. Hun ofrer bursdagsbe­søk, kinoturer med venner og mye fritid for å nå drømmen, men for henne er det ikke et offer.

– Å vaere på isen gjør meg glad. Da er det kun det som betyr noe. Selv om det føles litt lenge til er drømmen min å konkurrere i OL i 2026, sier hun og smiler.

Bedre og bedre

– Magemuskle­ne, Mia, bruk magemuskle­ne, roper trener Sara Perl mens hun følger kunstløper­en med et observant blikk.

Den tidligere kunstløper­en beskriver 12-åringen som en hardt arbeidende perfeksjon­ist. Treneren sier det er mange jenter som elsker kunstløp, som er flinke og motiverte, men Risa har det lille ekstra. Perl prøver å forklare at forskjelle­n handler om at Risa ikke gir seg så lett. Når andre utøvere faller, så setter de seg gjerne på sidelinjen en liten stund. Mia reiser seg og fortsetter.

– Noen ganger gjør det veldig vondt, men hvis jeg faller i en konkurrans­e, kan jeg ikke bli liggende. Da må jeg fortsette, sier Risa.

Perl mener 12-åringens mål om å delta i OL i 2026 er realistisk. Det blir ikke enkelt, men dersom den unge utøveren fortsetter utviklinge­n som hun har hatt de siste fire årene, kan hun nå drømmen om OL-deltakelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway