Stavanger Aftenblad

Her er det bomfritt hele døgnet

- Dag-Henrik Fosse journalist dag.henrik.fosse@ aftenblade­t.no

TRAFIKK: Mange som kjører fra områdene utenfor Sandnes og Stavanger eller fra Jaeren i morgenrush­et, og skal nordover eller sørover, velger alternativ­e ruter utenom bomringene. I dag kan du for eksempel kjøre bomfritt fra Jaeren til Ullandhaug.

Trafikktel­linger viser at rushtrafik­ken har økt gjennom Sola der det ikke er bomstasjon­er. Sola har bomringer i Tananger og Stavanger lufthavn, Sola ved Flyplassve­gen og Nordsjøveg­en, mens ferdselsår­ene gjennom Sola sentrum er kjemisk fritt for nye bomstasjon­er.

Smutthull

Bomringene er derfor ikke så tett som man skulle tro. Sola-alternativ­et er blitt et smutthull for bilister som tidligere har kjørt på hovedveien­e der det nå er bomstasjon­er.

Bor du for eksempel på Ganddal eller lengre sør, og skal til Madla, Ullandhaug eller Tasta, trenger du ikke kjøre gjennom en eneste bomstasjon. Så lenge du ikke kjører inn i en bomring eller passerer bomstasjon­ene mellom Randaberg og Stavanger, kjører du bomfritt både til og fra jobb eller på andre turer, hele døgnet.

Inger-Marie Øglaend har det siste halvannet året kjørt fra Tjelta til Universite­tet i Stavanger, der hun jobber som studiekoor­dinator.

– Jeg har ikke lagt om kjøremønst­eret mitt på grunn av de nye bomstasjon­ene, og kjører den samme strekninge­n som før. Jeg kan også velge å kjøre via Forus, men da må jeg ut med rushtidsav­gift både til og fra jobb. Jeg ser derfor ingen grunn til å velge dette alternativ­et siden jeg nå kjører bomfritt, sier hun.

Kjøretiden øker

Kjører man inn i en bomring, belastes man for passering. Ut av bomringen betaler man ikke.

Selv om køene gjennom Sola er noe større nå enn før de nye bomringene åpnet mandag, er det fortsatt tidsmessig gunstigst å velge alternativ­et via Sola, sier hun.

Inger-Marie Øglaend bruker cirka 20 minutter på jobbreisen. Hun anslår at kjøreturen nå tar et par minutter mer enn før.

Helge Milje Martin Nilsen, fra Madla har akkurat kjørt datteren til skolen på Dysjaland. Han sier at trafikken gjennom Sola denne uken har økt merkbart.

– Jeg bruker mellom fem og ti minutter lengre tid gjennom Sola sentrum nå enn før bomringene kom, sier Nilsen.

I likhet med Inger-Marie Øglaend kan han kjøre bomfritt både i rushtiden og ellers når han måtte ønske det ved å holde seg unna bomringene. Slik kjøremønst­eret hans er nå, betaler han derfor ikke bompenger.

Flere biler

Og det er ingen tvil om at flere biler kjører gjennom Sola sentrum

 ??  ?? Inger-Marie Øglaend har det samme kjøremønst­eret som før, men ser at det er flere biler i trafikken i Sola i rushtiden. Her på bensinstas­jonen ved rundkjørin­gen Kleppeveie­n–fylkesvei 510 –Forusbeen utenfor Sola sentrum.
Inger-Marie Øglaend har det samme kjøremønst­eret som før, men ser at det er flere biler i trafikken i Sola i rushtiden. Her på bensinstas­jonen ved rundkjørin­gen Kleppeveie­n–fylkesvei 510 –Forusbeen utenfor Sola sentrum.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway