Stavanger Aftenblad

Bloggere får regler mot kroppspres­s

- Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no Ingebjørg Iversen ingebjorg.iversen@aftenblade­t.no

NYE REGLER: Ungdomsord­fører i Sandnes, Sanna

Rana, mener nye etiske retningsli­njer for bloggere vil ha mye å si for ungdommer.

– En stor del av psykiske problemer handler om press, og kroppspres­s er kanskje den største delen av dette presset.

Tirsdag la barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland frem en skisse til retningsli­njer mot kroppspres­s, som skal gjelde for bloggere og «påvirkere» i sosiale medier.

Det er Medietilsy­net og Forbrukert­ilsynet som har utarbeidet skissen, hvor det blant annet står at bloggere ikke skal promoterer kosmetiske inngrep eller injeksjone­r som gir en varig eller langvarig endring av utseendet, for eksempel silikon.

I tillegg vil de ha merking av manipulert­e bilder som skaper et falskt inntrykk av utseende og kroppsfaso­ng, og de vil hindre bloggerne fra å markedsfør­e kosttilsku­dd som fremmer et bestemt kroppsidea­l.

– Jeg synes det er fair at også bloggere får retningsli­njer. Det har de jo på alle andre arbeidspla­sser. Jeg tror det vil gjøre jobben bedre, sier influenser Ingrid Aguiluz fra Klepp.

Mads Hansen spør

Minmote har snakket med Mads Hansen, som er selverklae­rt bloggpolit­i. Han setter spørsmålst­egn ved hvem retningsli­njene skal gjelde.

«Hva er definisjon­en på en influenser og blogger? Hvor mange følgere og hvor mange penger må du tjene for at dette blir ulovlig», spør han avisen.

– Gjelder det tran også? Aguiluz er enig med Mads Hansen. Hun synes at retningsli­njene foreløpig er for uklare.

– Det står jo for eksempel at man ikke skal reklamere for kosttilsku­dd. Gjelder det tran også? Er det kroppspres­s at man vil at ungen sin skal bli stor og sterk? Håper regelverke­t inkluderer alle med store profiler

Hun lurer også på om både influenser­e og bloggere inkluderes i regelverke­t, og hvor mange følgere man må ha for at retningsli­njene begynner å gjelde.

– Det er så sykt mange influenser­e og bloggere med store profiler og mange følgere. Jeg håper at «bloggpolit­iet» ser bredere, og inkluderer alle, ikke bare oss bloggere, sier hun.

Selv har Ingrid Aguiluz tatt et valg om ikke å skrive om inngrepene hun har gjort, annet enn at hun bekrefter at hun har gjort dem.

Uoppnåelig­e forbilder

– Det verste er at enkelte bloggere redigerer bildene, for eksempel ved at en arm er redigert tynnere. Dette er med på å presse ungdommene til å bli noe som ikke er mulig å bli. Retningsli­njene gjør at ungdommene slipper å ha så uoppnåelig­e mål, sier Sanna Rana, ungdomsord­fører i Sandnes.

Hennes inntrykk er at ungdommer flest ønsker en merking av retusjerte bilder, og hun mener dette vil gjøre at ungdommene i mindre grad må strekke seg etter uoppnåelig­e mål.

Sandnes Unge Bystyre har i prinsippro­grammet sitt vedtatt psykisk helse som et av de viktigste politiske områdene de ønsker å jobbe med.

– En stor del av psykiske problemer handler om press, og kroppspres­s er kanskje den største delen av dette presset. Mange bloggere er veldig populaere, og jeg tror veldig mange ungdommer kjenner på en følelse av å ville bli som dem, ikke bare på grunn av utseendet, men også fordi mange har en slags romantiser­t drøm om at man blir rik av å blogge, sier Rana.

– Kan ikke vaere fritt vilt

Ifølge Dagens Naeringsli­v økte reklame på sosiale medier og video med over 30 prosent i 2017. Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland uttalte tirsdag til Minmote at hun mener situasjone­n har gått for langt.

– Vi ser at mange influenser­e driver store kommersiel­le bedrifter som når til så mange, men det kan ikke vaere fritt vilt. Det kommer til å vaere mange reaksjoner, og mange som er uenige, men det er uansvarlig ikke å gjøre noe, sa hun.

– Fra tilsynenes side anbefaler vi Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet å trekke alle berørte parter inn i det videre arbeidet, før de endelige retningsli­njene fastsettes, uttaler Mari Velsand, direktør i Medietilsy­net på deres nettside.

De etiske retningsli­njene er ment som et supplement til regelverke­t.

Det verste er at enkelte bloggere redigerer bildene, for eksempel ved at en arm er redigert tynnere. Dette er med på å presse ungdommene til å bli noe som ikke er mulig å bli.

Sanna Rana, ungdomsord­fører i Sandnes

 ?? IDA POLLESTAD BRUNES ?? – Det verste er at enkelte bloggere redigerer bildene, for eksempel ved at en arm er redigert tynnere. Dette er med på å presse ungdommene mot å bli noe som ikke er mulig å bli, sier Sanna Rana, ungdomsord­fører i Sandnes.
IDA POLLESTAD BRUNES – Det verste er at enkelte bloggere redigerer bildene, for eksempel ved at en arm er redigert tynnere. Dette er med på å presse ungdommene mot å bli noe som ikke er mulig å bli, sier Sanna Rana, ungdomsord­fører i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway