Stavanger Aftenblad

«KrF-favoritt» i Høyre advarer KrF mot å regjere på SVs nåde

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Torbjørn Røe Isaksen advarer KrF mot SVs vetomakt og «radikale» politikk – og sier at Høyres dør ikke vil vaere åpen for KrF for alltid.

Naeringsmi­nisteren, som har blitt kalt en «Høyre-favoritt i KrF», advarer mot en KrF- Ap-, og Sp-regjering som vil vaere avhengig av SVs velsignels­e for å ha et avklart flertall på Stortinget.

Slike Høyre-advarer-øvelser om Ap, SV, MDG og Rødt har forekommet en rekke ganger både før stortingsv­alget og før KrF-leder Knut Arild Hareide ga eget landsstyre råd om å søke regjerings­makt med Ap og Sp.

Advarslene

Høyre-statsråden mener KrF er på kollisjons­kurs med sekulaer (ikke-kristelig) politikk i SV. Partiet gikk i fjor til valg på å: y Fjerne K-en i KRLE-faget. y Innføre et sekulaert religionso­g livssynsfa­g i skolen. y Fjerne kravet om at om lag halvparten av tiden skal brukes på kristendom. y Endre Grunnloven slik at paragrafer som henviser til en saerskilt religion, endres eller fjernes. y Føre restriktiv politikk på godkjennin­g av nye religiøse skoler.

Naeringsmi­nisteren kaller SV Norges mest konsekvent­e sekulaere parti og minst løsningsor­ientert og lengst til venstre i alle økonomiske spørsmål.

– SV vil altså fjerne henvisning­er til kristendom i Grunnloven. Det går ikke an å vaere mer radikal enn det. De vil ha bort henvisning­er til kristenhum­anistisk verdigrunn­lag i skole og barnehage. Det er ganske radikalt, sier Isaksen til Aftenblade­t.

– I gen- og bioteknolo­gi-saker danner SV flertall med Ap i gal retning. SV er jo allergiske mot friskoler og ekstra allergisk mot religiøse friskoler, sier han.

Isaksen påpeker at SV uansett skal vaere med i forhandlin­ger hvis KrF går til venstresid­en, og at SV vil få en vetomakt i Stortinget over saker en Ap-, KrF- og Spregjerin­g vil gjennomfør­e. Forskjelle­n til en regjering med KrF, H, Frp og Venstre er at den siste er en flertallsr­egjering som slipper å forhandle med andre i Stortinget, påpeker han.

Høyres «sjefsideol­og» lover KrF gjennomsla­g i en Erna-ledet regjering.

– Og går du inn vår dør for å forhandle, vil døren vaere åpen for å komme ut igjen. Men går du til andre siden, er det vanskelig å se for seg at du skal felle Erna Solberg, forhandle med Jonas Gahr Støre, mislykkes med det, og så gjeninsett­e Erna Solberg som statsminis­ter, sier Isaksen.

– Og jeg understrek­er at det ikke er slik at Høyres dør alltid vil vaere åpen. Det er et historisk retningsva­lg for KrF, sier han.

SV: – Et skremmebil­de

Freddy André Øvstegård (SV) sier at han og mange andre kristensos­ialister i SV ikke kjenner seg igjen i skremmebil­det til Røe Isaksen.

– SV har alltid vaert klokkeklar på at staten ikke skal ha en bestemt religion, men vi anerkjenne­r vår kristne kulturarv og ønsker et stort, religiøst mangfold, sier han.

– Det er i hvert fall åpenbart at Røe Isaksen nevner mange eksempler det ikke er store konflikter om i dag. Målet er å lage et skremmebil­de av SV som ikke henger sammen med den politiske situasjone­n vi har i dag. Han kunne jo ha nevnt aktuelle spørsmål som likeverd og solidarite­t i møte med økende forskjelle­r, økt fattigdom og økende kutt til de syke og de med minst.

– Høyre har lett etter lupe etter å framstille SV uten rot i virkelighe­ten. Før var det en konflikt rundt om skolen skulle vaere forkynnend­e. Vi ønsket å endre det, og nå er det ikke lenger forkynnend­e. Verken Høyre eller KrF ønsker seg tilbake dit, sist jeg sjekket. Og friskolefo­rliket, som ble gjennomfør­t med SVs kunnskapsm­inister, sikrer religiøse friskoler en plass. Og vi ønsker også å nekte statsstøtt­e hvis et trossamfun­n sprer ekstreme holdninger i strid med menneskere­ttigheter.

 ?? LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX ?? Torbjørn Røe Isaksen (H), til høyre, jobber hardt for å hindre at Jonas Gahr Støre (Ap) blir statsminis­ter.
LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX Torbjørn Røe Isaksen (H), til høyre, jobber hardt for å hindre at Jonas Gahr Støre (Ap) blir statsminis­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway