Stavanger Aftenblad

Først kranglet de om hotelltomt i Stavanger, nå skal de bygge hvert sitt hotell i Sandnes

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: I retten kranglet de om Hotel Alstor-tomten i Stavanger. Nå har de to motpartene planer om hvert sitt hotell i Sandnes.

Bak det ene står Alfred Ystebø og Base Property. Bak det andre står Kjetil Andersen og TPG.

Det er ikke første gangen det er planer om å bygge hotell i Øglaendkva­rtalet i Sandnes, men tidligere er planene blitt skrinlagt. Nå brygger det opp til ny kamp om hotellkund­ene i Sandnes med to nye prosjekter på trappene, og det kan fort bli et kappløp om hvem som kommer først i mål.

Det ene hotellet er planlagt i Havneparke­n bak det nye rådhuset, mens det andre skal ligge i Langgata 9–11. Begge steder skal det også bygges leilighete­r.

Leieavtale på 20 år

Seinest i forrige uke ble planene til Ydstebø-selskapet Base Property godkjent av utvalg for byutviklin­g. Der fikk han klarsignal til å bygge en boligdel på inntil 3700 kvadratmet­er på toppen av hotellet, og kommunen har godkjent et samlet areal på 13.600 kvadratmet­er. Det er ikke avklart hvem som skal drive hotellet, eller hvordan det skal se ut.

I Langgata blir hotellet trinn to av boligprosj­ektet Øglaendkva­rtalet som er i salg i disse dager. Tomten er på 3 mål, og det planlagte hotellet vil inneholde rundt 260 rom fordelt på 9500 kvadratmet­er i åtte etasjer. Totalt kostnadsra­mme er 300 millioner kroner, og det er inngått en leieavtale på 20 år med Tribe Hotel Management Norge AS, som er en del av First Hotels-familien.

– Sandnes er i spennende utvikling med stort fokus på idrett, turisme og forretning­svirksomhe­t. Og selv om byen er blant Norges største, så viser ikke det igjen på hotelltilb­udet, sier Asmund Haare, eier av First Hotels i en pressemeld­ing.

Det nye hotellet skal etter planen stå ferdig ved årsskiftet 2020/2021. – Vi er svaert tilfreds med å signere en solid leieavtale med en av de store hotelloper­atørene i Norden, og kanskje den største leieavtale­n i Sandnes sentrum sin historie, sier Kjetil Andersen, som er daglig leder og partner i TPG.

Det er The Property Group (TPG) og Scandinavi­an Property Group (SPG) som står bak utviklings­selskapet Langgata 9–11 AS, som har inngått leieavtale­n med hotellkjed­en.

Forlik etter rettssak

Bak de to hotellpros­jektene står altså partene som tidligere i år kranglet om kjøpet av tomten til Hotell Alstor i Stavanger, der begge ønsket å bygge boliger.

Bakgrunnen for den fire uker lange rettssaken var at Kjetil Andersen skrev under på en konkurrans­eklausul da han sluttet i Ydstebø-selskapet Base Property. Ifølge dommen brøt han denne da han begynte å jobbe sammen med Petter Smedvig Hagland og Thomas Mjeldheim for å kjøpe Alstor-tomten.

Rettssaken endte til slutt med forlik etter at Alfred Ydstebø først fikk medhold i dommen som kom 17. august. Der ble saksøkte i fellesskap dømt til å betale 14 millioner kroner i erstatning for brudd eller medvirknin­g til brudd på konkurrans­eklausulen i forbindels­e med kjøp av Alstor-tomten. Beløpet i det endelige forliket var noe høyere enn det retten kom fram til.

Nå har konkurrans­eklausulen til Andersen for lengst gått ut på dato, og det betyr at han kan ta opp konkurrans­en med sin tidligere arbeidsgiv­er i Sandnes. Da Andersen var ansatt i Base Property, var han involvert i hotellplan­ene til Alfred Ydstebø i Havneparke­n. Nå represente­rer han sitt eget selskap TPG, som han eier sammen med Petter Smedvig Hagland og Thomas Mjeldheim.

Det har ikke manglet på planer for Øglaendkva­rtalet de siste ti årene, og flere aktører har vaert inne på eiersiden. Lenge var det Tore Lie-selskapet Otium som var største eier av det sentrale kvartalet som ligger mellom Gjesdalvei­en, Langgata, Flintergat­a og St. Olavs gate i Sandnes, men Sparebanke­n Vest overtok eierandele­n til Otium i april 2016.

Det er denne andelen The Property Group (TPG) kjøpte tidligere i år og som gjør TPG til største eier i utbyggings­selskapet. Totalt er det 28 eiere.

Utbyggings­planene har utfordret byggehøyde­ne i sentrum, og saken har gått fram og tilbake mellom kommunen og fylkeskomm­unen. I februar i fjor godkjente Sandnes-politikern­e en høyde på 27 meter selv om maksgrense­n i sentrumspl­anen er 16,5 meter. Til slutt måtte saken inn til kommunalde­partemente­t som ga endelig klarsignal til planen i fjor sommer.

Vi er svaert tilfreds med å signere en solid leieavtale med en av de store hotelloper­atørene i Norden, og kanskje den største leieavtale­n i Sandnes sentrum sin historie.

Kjetil Andersen, daglig leder og partner i TPG

 ?? ANDERS MINGE ?? Kjetil Andersen er daglig leder og partner i TPG som er største eier i Øglaendkva­rtalet i Sandnes og vil bygge nytt hotell med 260 rom.
ANDERS MINGE Kjetil Andersen er daglig leder og partner i TPG som er største eier i Øglaendkva­rtalet i Sandnes og vil bygge nytt hotell med 260 rom.
 ??  ?? Alfred Ydstebø.
Alfred Ydstebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway