Stavanger Aftenblad

Ny Equinor-kontrakt blant tidenes største for Global Maritime

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Skal jobbe på Njord-feltet i to år. Avtalen er verdt opptil 80 millioner kroner.

Hitecvisio­n-eide Global Maritime er tildelt kontrakt på Njordfelte­t av Equinor. Kontrakten har en verdi på mellom 60 og 80 millioner kroner.

– Dette er en av de største kontrakten­e vi noensinne har fått, sier konsernsje­f Egil Kvannli.

Til 2020

Han forteller at de fleste av selskapets kontrakter er mindre avtaler verdt mellom én og ti millioner.

–Det er nesten unødvendig å si det, men dette er en veldig viktig kontrakt for oss. Den er i et relativt nystartet forretning­sområde, den varer i flere år, og Equinor er den største og viktigste kunden vi har. Mange bokser kan hukes av her, sier Kvannli.

Global Maritime har ansvaret for prosjektle­delse, ingeniørar­beid, utstyrsinn­kjøp og ledelse av alle tilhørende marine operasjone­r.

Arbeidet skal pågå til 2020. Da skal både plattforme­n Njord A og lagerskipe­t Njord B slepes ut i Norskehave­t igjen. Begge installasj­onene er nå under oppgraderi­ng, henholdsvi­s på Stord og i Haugesund, for å forlenge Njord-feltets levetid.

Mats Olsvik, direktør for marine operasjone­r, har hatt ansvaret for arbeidet med avtalen. Han forteller at selskapet nå prøver ut en helt ny kontraktsm­odell.

– Vanligvis slåss vi mot de store, som Subsea 7, som har egne fartøyer. Her gjør vi forarbeide­t og finner i samarbeid med Equinor ut hvilket fartøy som passer best. Deretter leier Equinor selv inn skipet. Det gjør at kostnadene blir lavere, sier Olsvik.

Krise

Global Maritime ble hardt rammet av oljekrisen. I år ventes overskudd for første gang siden 2012.

På topp hadde selskapet mer enn 700 medarbeide­re, men i dag er antallet 250.

– For oss har det vaert brutalt. Men vi har klart å kutte uten å ramme det kommersiel­le for hardt. Så derfor har vi også klart omstilling­en og begynt å ansette igjen, sa Kvannli til Aftenblade­t tidligere i år.

Det siste året har ordrereser­ven vokst fra 100 til 400 millioner kroner.

– I tillegg har vi mange nye tilbud ute på anbud. Det ser lysere ut enn på lenge, sier Kvannli.

Tidligere kom omtrent alle inntektene fra olje og gass, men i dag er andelen 60 prosent. Resten kommer fra blant annet havbruk og vindkraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway