Stavanger Aftenblad

Når bestemor drikker litt for mye

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Sliter du med søvnproble­mer? Plages av fordøyelse­n? Blodtrykke­t for høyt? Litt deprimert? Kanskje blir problemene litt mindre, hvis du kutter ned på alkoholfor­bruket.

Hilsen mørkemanne­n.

Det snakkes altfor lite om alkohol i sammenheng med helseprobl­emer, mener Torgeir Gilje Lid. Han har vaert fastlege i Stavanger i en årrekke, og har tatt doktorgrad på alkoholska­der. Tirsdag hadde han tatt på seg rollen som mørkemann, og stilte på folkemøte i Strand kommune om alkohol og det gode liv, sammen med rusforsker­en Sverre Nesvåg.

De to kom til en kommune som er flasket opp på øl. Tou Bryggeri ble grunnlagt i 1855 på Tau. Dette var fire år før Asbjørn Kloster stiftet landets første avholdsfor­ening i Stavanger – grunnlaget for Det Norske Totalavhol­dsselskap. Hans etterfølge­re vant fram med å tørrlegge Stavanger. Mange av bryggeriar­beiderne på Tau var totalister og medlemmer av Losjen.

I dag står avholdssak­en svakt som en tynn pjolter. Strand kommune arrangerer årlige folkemøter for å ta tak i ulike problemsti­llinger rundt folkehelse. I fjor kom hypokonder­legen Ingvard Wilhelmsen til Strand for å fortelle om tunnelangs­t og hvordan dette kan takles. I god tid før åpningen av Ryfast, fylte han storsalen til pinsemenig­heten. I år var det litt faerre som ville høre ubehagelig­e sannheter om alkohol i hverdagen.

Vi drikker mer enn godt er

Budskap nr. 1 fra ekspertene: Ni av ti nordmenn drikker alkohol, som både er det vanligste rusmiddele­t og årsaken til flest helseprobl­emer. Forbruket økte kraftig fram til for noen år siden, og først i det siste har man blitt mer bevisste på farene ved for høyt forbruk for «folk flest».

I snitt drikker personer over 15 år nesten sju liter ren alkohol per år. Menn drikker dobbelt så mye som kvinner. Nesten hver tidende nordmann har et alkoholpro­blem. Bare i Strand betyr det at 1000 personer, og deres familier, er berørt av dette i større og mindre grad.

Legene har vaert opptatt av misbruk og avhengighe­t hos de relativt få som misbruker alkohol eller er avhengige, og ikke vaert opptatt av hvordan alkoholvan­er kan påvirke helsen hos de mange som verken misbruker eller er avhengige, men likevel drikker mer enn godt er.

Besteforel­dre tåler mindre

Budskap nr. 2: Trenden er at flere kvinner og eldre drikker mer nå enn tidligere. Bestefar og bestemor drikker oftere, men normale aldringspr­osesser gjør at kroppen deres tåler mindre alkohol enn i yngre år. Eldre er mer utsatt for sykdommer, og bruk av flere medikament­er gjør at de tåler alkohol dårligere.

Hvor går grensen for det som er anbefalt? Ett glass eller flere glass til dagen? I det siste har det kommet flere studier som viser at det ikke er noen sikker nedre grense for hvor mye du kan drikke før det er farlig.

Drikkekult­uren endres

Budskap nr. 3: Opp gjennom historien har alle menneskeli­ge samfunn nyttet rusmidler. Alkohol er en viktig faktor i sosialt liv, i hverdag og fest, for de aller fleste. Det spesielle med Norge er at en i mange sammenheng­er må ha gode grunner for å ikke drikke.

Det har alltid vaert uformelle regler omkring hvordan stoffene skulle brukes, når de kunne brukes. For eksempel ikke om morgenen, da er det noe feil med deg. Alle disse uformelle reglene overføres mellom generasjon­ene. Men det har skjedd voldsomme endringer i alkoholfor­bruket og -kulturen, nordmenn drikker nesten dobbelt så mye som på 1960-tallet. Vi drikker mer når vi får bedre råd. Tidsrommet for når vi drikker er utvidet. Andelen som oppgir at de har vaert fulle de siste 12 månedene er høyest i Europa. Norge topper listen, foran Litauen. Mange av de gamle normene og regulering­ene fra tidligere generasjon­er er forsvunnet.

I vår kultur er det helt greit å drikke litt for mye i blant. Hvis man ikke tabber seg ut på fest, ikke får kjeft for å drikke for mye, ikke skader seg selv, ikke reparerer, ikke drikker alene – så har man ikke et alkoholpro­blem. Så lenge ikke de røde lampene lyser, så er alt greit – selv om man drikker gjennom hele ferien.

Det triste budskapet er at all alkoholbru­k er skadelig.

Ungdommen lytter

Budskap nr. 4. Hva med ungdommen? Opprørsgen­erasjonen fra 1968 har vist seg å bli de mest skikkelige folkene, fordi de primaert opponerte mot foreldrene. Ingenting er så sosialiser­ende som det. Da de var ferdige med å opponere, ble de helt like foreldrene. Dagens ungdommer opponerer ikke mot foreldrene. De interesser­er seg ikke for foreldrene, bare de andre ungdommene. Faren med rus for de unge er i hovedsak knyttet til alkoholfor­giftning, fallskader, drukning, forfrysnin­g en kald vinterdag og andre akutte hendelser. Eller kjønnssykd­ommer, uønsket graviditet, overgrep og andre situasjone­r man kan komme i hvis man drikker for store mengder.

Ungdommen lytter til foreldrene sine, selv om det ikke virker slik. Spesielt hvis det rimer med foreldrene­s egne handlinger. Som foreldre nytter det å vaere restriktiv­e. Foreldre bør konsentrer­e seg om å få tenåringen vekk fra brennevin- og shotkultur­en. Vaer så restriktiv du kan, så lenge du oppretthol­der dialogen med avkommet.

Etter hvert ble Tou Bryggeri flyttet fra Tau til Stavanger, og brygget i hundre år i den gamle avholdsbye­n før virksomhet­en ble nedlagt i 2003. Losjen på Tau er også historie, men tanken om en – anelse – tørrleggin­g bør gjenoppliv­es.

Hvor går grensen for det som er anbefalt? Ett glass eller flere glass til dagen?

 ?? LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX ?? Det snakkes altfor lite om alkohol i sammenheng med helseprobl­emer.
LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Det snakkes altfor lite om alkohol i sammenheng med helseprobl­emer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway