Stavanger Aftenblad

Kåkånomics vil finne ut om Trump har rett og hvorfor norske kvinner er så sjuke

- Lars Hjalmarsso­n lars.hjalmarsso­n@aftenblade­t.no

STAVANGER: Norgeog Nordens første økonomifes­tival er straks klar med utgave nummer to. – Vi gikk ut høyt i fjor og fortsetter der i år, sier festivalsj­efen.

En festival om økonomi. 70 arrangemen­ter med 120 deltagere i løpet av fire dager. 17. oktober starter Kåkånomics i Stavanger.

–I fjor håpet vi på at publikumst­allet skulle komme opp i 2000, det endte på 4000. Jeg tør ikke si 8000 i år, men 5000 må vi håpe på, sier festivalsj­ef for Kåkånomics, Jon Inge Reilstad.

Målet for festivalen er å ta fatt i og formidle økonomiske temaer og gjøre dem forståelig.

– Det skal ikke vaere dress og stammesprå­k. Folk skal kunne forstå det lett, og det skal vaere potensielt morsomt, sier Reilstad.

Har Trump rett?

På programmet står temaer som: «Oljenaerin­ga - oppgang eller undergang?», «Inngangpen­gar på Preikestol­en?» og «Har Trump rett?».

– Det er vanskelig for meg å velge min favoritt, jeg har lyst til å få med meg alt, jeg har jo vaert med å lage programmet. Men en sak som stikker seg ut er «Marx og «kapitalen» på 45 minutt!». Det er en idé som oppsto i løpet av en samtale med Mímir Kristjánss­on. Han fikk utfordring­en, sier Reilstad.

I løpet av festivalen skal også Hallgeir Kvadsheim gi pengeråd til Per Inge Torkelsen, det skal diskuteres hvordan Stavanger kan bli fremtidsby­en vi trenger og hvorfor norske kvinner er så sjuke.

Festivalpa­ss ingen garanti Arrangemen­tene kommer til å få en billettfor­deling hvor omtrent halvparten av plassene er for dem som har festivalpa­ss og halvparten er for dem men enkeltbill­ett. Det betyr at festivalpa­ss ikke er noen garanti for at man kommer inn.

–Det stemmer. Kommer du tidlig så kommer du selvfølgel­ig inn. Men kommer du i siste liten er det ikke noen garanti for at får plass med festivalpa­ss, sier Reilstad. Arrangemen­tene er debatter, samtaler, foredrag, film og konserter og har plass til 60–150 publikumme­re.

Hele programmet finner man på festivalen­s hjemmeside.

«Hekkan dette er bra»

Ideen til økonomifes­tivalen kom i Kilkenny i Irland i 2016. Den irske byen med 26.000 innbyggere arrangerer verdens første økonomifes­tival, Kilkenomic­s. Dermed så Norge- og Nordens første økonomifes­tival, Kåkånomics dagens lys i fjor.

– Det ble bedre enn jeg hadde trodd. Vi har minst like god atmosfaere som Kilkenomic­s. Vi har nok hatt god drahjelp av merkevaren vi har bygd opp gjennom Kåkå, sier Reilstad.

Håpet er Kåkånomics kan etablere seg som en festival for økonomi på samme måte som Arendalsuk­a har etablert seg som en festival for politikk i Arendal og Starmus har etablert seg som en festival for vitenskap i Trondheim.

– Formatet har vi. Det som er viktig er at vi sørger for kvalitet i programmet. Målet er at folk skal tenke «Hekkan, dette er bra», sier Reilstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway