Stavanger Aftenblad

Nato-land beskylder Russland for hackerangr­ep

-

BRUSSEL: Nato-allierte kommer med samord nede avsløringe­r om det de mener er hackerangr­ep utført av russisk militaer etterretni­ng.

Forsvarsmi­nistrene i Nato var torsdag samlet i Brussel. Der ble de brifet om dataangrep­ene, opplyser Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.

De allierte mener det er riktig å gå offentlig ut med opplysning­er om hendelsene, opplyser Stoltenber­g.

– De har rammet mennesker i mange land, inkludert i Russland, og forårsaket enorme økonomiske tap, sier han i en uttalelse.

«Pariastat»

Storbritan­nia hevder Russland står back hackingen av Verdens antidoping­byrå (WADA), spredninge­n av gisselviru­set Bad Rabbit, som rammet flere flyplasser, hackingen av Demokraten­es partiappar­at i USA og tyveri av eposter fra en TV-kanal basert i Storbritan­nia.

– Dette er ikke en stormakts handlinger, det er handlingen­e til en pariastat. Og vi vil fortsette å samarbeide med våre allierte for å isolere russerne, slik at de forstår at de ikke kan fortsette å oppføre seg på denne måten, sa Storbritan­nias forsvarsmi­nister Gavin Williamson på vei inn til torsdagens Nato-møte.

Han gjør det klart at Natos medlemslan­d vil fortsette å henge ut russerne offentlig når de gjennomfør­er slike dataangrep.

– Det vi har sett, er vilkårlige og hensynsløs­e angrep på institusjo­ner og organisasj­oner som faktisk ikke har noen militaer verdi.

Tatt på parkerings­plass Nederlands­k etterretni­ng mener å ha avslørt russiske planer om å gjennomfør­e et dataangrep mot Organisasj­onen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), opplyser Nederlands forsvarsmi­nister Ank Bijleveld ifølge internasjo­nale nyhetsbyrå­er.

OPCW fikk Nobels fredspris i 2013 for sitt arbeid for å avskaffe kjemiske våpen.

Det planlagte hackerangr­epet mot OPCW ble avslørt i april, ifølge Bijleveld. De russiske agentene skal ifølge nederlende­rne ha satt fra seg en bil full av elektronis­k utstyr på en parkerings­plass ved et hotell i naerheten av OPCWs kontorer i Haag.

Fire russiske etterretni­ngsagenter ble umiddelbar­t utvist etter avsløringe­n.

Russland hevder at vestlige land lider av «spionmani» etter samordnede Nato-anklager om hackerangr­ep utført av russisk militaeret­terretning.

– Vestens spionmani tiltar i styrke, sier en talsperson for russisk UD til nyhetsbyrå­et AFP. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway