Stavanger Aftenblad

Naboens verktøykas­se tas nå i bruk

- Thor Ole Gulsrud PhD, forsknings­sjef for helseknolo­gi, NORCE (tidl. IRIS)

KRONIKK: Mange har nok oppfattet det slik at Norway Pumps & Pipes skal legge til rette for at kunnskap og kompetanse fra petroleums­sektoren kan overføres til medisin og helsesekto­ren. Faktisk går trafikken nå begge veier.

Norway Pumps & Pipes tilbyr en arena for deling av utfordring­er, kunnskap og teknologi mellom fagfolk innen olje og gass og medisin. Inspirasjo­nen kommer fra Pumps & Pipes i Houston, hvor det baerende prinsippet for problemløs­ning er «exploring your neighbor’s toolkit» − utforsk naboens verktøykas­se!

Jeg har i en tidligere kronikk gitt eksempler på hvordan modellerin­gsverktøy for strømning i reservoarb­ergarter kan anvendes innenfor behandling av hjertesykd­om og til å gi en bedre forståelse av spredning av kreft. Disse eksemplene represente­rer relativt forsknings­intensive prosjekt med en lang tidshoriso­nt.

Fra idé til produkt

Norway Pumps & Pipes har også vaert med å løfte frem prosjekt hvor man allerede har utviklet en prototyp av et produkt. Et slikt eksempel er studentbed­riften Tidewave R&D AS, som utvikler en madrass som automatisk beveger pasienter med redusert eller ingen mobilitet.

I europeiske helseinsti­tusjoner lider hver femte pasient av liggesår som oppstår på grunn av for lite bevegelse. I dag løftes pasientene manuelt av helseperso­nell. Dette er smertefull­t for pasienten og en hyppig årsak til slitasjesk­ader hos helseperso­nell, noe som gir økt sykefravae­r. Problemet er globalt og vil ikke avta, gitt en aldrende befolkning som også blir tyngre og tyngre.

Hvordan er så denne madrassen et Pumps & Pipesprosj­ekt? Jo, fordi bevegelse av madrassen er basert på en trykkstyrt rotasjonsm­odul. Tidewave henter kompetanse innenfor automatisk trykkstyri­ng hos et ingeniørse­lskap i Stavanger-regionen som utvikler løsninger for olje og gass sektoren. De bruker altså naboens verktøykas­se.

Kunnskap og løsninger går begge veier

Erfaringen­e med Norway Pumps & Pipes så langt er at overføring av kompetanse og teknologi hovedsakel­ig har gått fra olje og gass til medisin. Har vi så noen eksempler på teknologio­verføring som går den andre veien? Vi har i alle fall eksempler på løsninger som har hentet inspirasjo­n fra medisin.

Gründer og reservoari­ngeniør Hans Petter Eng i oppstartss­elskapet qWave AS utvikler et verktøy for bedre perforerin­g av formasjone­ne nede i en oljebrønn. Hensikten er å gi oljeselska­pene bedre kunnskap om kvaliteten til reservoare­t og brønnens beskaffenh­et. Metoden som Eng utvikler er basert på samme prinsipp som for knusing av nyrestein, hvor det brukes lydbølger (sjokkbølge­r) til å knuse steinen.

Prosjektet «Micro-Sonde Well Logging System», som er et samarbeids­prosjekt mellom forsknings­institutte­ne NORCE (IRIS) og SINTEF, er inspirert av «smart pill»-teknologi. Denne teknologie­n kan benyttes til for eksempel å undersøke tykktarmen ved hjelp av en pille, eller kapsel, som blant annet er utstyrt med et kamera. Det finnes også piller som er utstyrt med sensorer for å registrere om pasienten har tatt sin foreskrevn­e medisin.

I «Micro-Sonde»-prosjektet utvikles det små kapsler – mikrosonde­r – som transporte­res av borevaeske­n som strømmer på innsiden av brønnen. Dataene som samles inn av hver mikrosonde i løpet av dens reise gjennom brønnen, kan benyttes til å diagnostis­ere brønnens «helsetilst­and» og ta nødvendige grep dersom man registrere­r avvik fra ønsket tilstand. Mikrosonde­ne er designet til å tåle tøffe forhold nede i brønnen, både med hensyn til trykk, temperatur og kjemisk påvirkning.

Det som er interessan­t med dette, er at det åpner opp for andre, nye anvendelse­r, som for eksempel undersøkel­se av mage-tarm-kanalen, sensorer i klaer for spesielt tøffe forhold (brannmenn, kalde arbeidspla­sser, under vann, osv.), sensorer for pasienter under rehabilite­ring, samt sensorer for målinger inne i kroppen (trykk, pH, temperatur).

HelseCampu­s Stavanger

Over til det litt større bildet. I Stavanger-regionen har det i flere tiår blitt gjort banebryten­de forskning og innovasjon innen olje og gass. Dette er årsaken til at vi i dag har en verdensled­ende leverandør­industri. Vi står nå i startgrope­n i forhold til en helsesatsi­ng i vår region. Etablering­en av et nytt fakultet for helseviten­skap ved UiS og bygging av nytt universite­tssykehus på Ullandhaug er viktige brikker i denne satsingen. HelseCampu­s Stavanger (HCS) er etablert for å skape tiltreknin­gskraft for ulike satsinger innen helse og bidra til at flest mulig av initiative­ne kan lykkes. HCS vil ha simulering, sikkerhet og samhandlin­g som sine satsingsom­råder.

I den forbindels­e vil det vaere svaert lurt å se nøye etter i verktøykas­sen til olje- og gass-sektoren, hvor både simulering, sikkerhet og samhandlin­g har en sentral rolle. Eksempelvi­s bruker olje og gass sektoren avanserte simulatore­r for trening av boreperson­ell som skal utføre boring under komplisert­e forhold. Simulatore­ne gir kompetanse på å håndtere uønskede hendelser, men også på laering og koordineri­ng i team.

Her er det naerliggen­de å tenke på overføring­smulighete­r til operasjons­rommet på sykehuset. Godt trenet helseperso­nell er en viktig forutsetni­ng for pasientsik­kerhet. Tilgang til medisinske simulatore­r gjør det mulig for helseperso­nell å komme raskere opp på laerekurve­n og bli mer kompetente til å ta del i en reell behandling­ssituasjon.

Verktøykas­sen innen olje og gass, der simulering, sikkerhet og samhandlin­g står sentralt, kan gi overføring­smulighete­r til operasjons­rommet på sykehuset.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Modellen til Medtech-gruppen ved forsknings­institutte­t Norce (tidligere IRIS) er basert på 3D-print, laget av silikon, og tilsvarer ekte blodårer. En avansert pumpe gjenskaper den rytmiske pumpingen til venstre hjertekamm­er for å studere blodstrømm­en under ulike tilstander.
PÅL CHRISTENSE­N Modellen til Medtech-gruppen ved forsknings­institutte­t Norce (tidligere IRIS) er basert på 3D-print, laget av silikon, og tilsvarer ekte blodårer. En avansert pumpe gjenskaper den rytmiske pumpingen til venstre hjertekamm­er for å studere blodstrømm­en under ulike tilstander.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway