Stavanger Aftenblad

Vi ønsker å tilrettele­gge for Rosenberg

- Espen Opsanger Daglig leder i Buøy Invest AS

BYUTVIKLIN­G: Samfunnet utvikler seg, men det er ingen motsetning­er mellom Rosenberg sin virksomhet og utvikling av Buøy.

I et debattinnl­egg i Aftenblade­t 2. oktober stiller klubbleder Roy-Inge Nilsen ved Rosenberg spørsmål om det er plass til «han far og de» i 2018? Henvisning­en går til det innspill Buøy Invest AS har gitt til kommende rullering av kommunepla­n.

På vegne av Buøy Invest AS må vi få lov å si at det innspill, som er gitt, tar sikte på å tilrettele­gge for vår viktigste leietaker, Rosenberg, i nye 100 år. For å greie dette må vi sørge for å gjøre Buøy attraktivt for bydelen og for Stavanger, som by.

Støyen

Samfunnet utvikler seg, men det er ingen motsetning­er mellom Rosenberg sin virksomhet og utvikling av Buøy. Klubben peker dog på det som er det viktigste å løse, nemlig støyen Rosenberg produserer. Buøy Invest AS har i sitt innspill vist til hvordan det såkalte øst-området kan skjermes mot støy fra Rosenberg. Og la oss legge til at vi er enige i at det ikke skal gis tillatelse til å bygge en eneste bolig på øst-området før støyskjerm­ing er ordentlig utredet og dokumenter­t gjennom en planproses­s slik plan og bygningslo­v legger opp til. Vi forutsette­r dog at Rosenberg forholder seg til lovlige rammer for utslipp av støy.

Sleggen er mindre brukt i dag enn når man klinket stål i gamle dager. Like fullt har klubbleder­en rett i at støy fra et sleggeslag er like kraftig i dag, som for 100 år siden. Når det er sagt, så må vi vaere klar over at de store installasj­onene som er avhengig av transport på sjøen, har sin plass lengst vest på området Rosenberg leier. Vi kjenner alle plassering­ene til storheter som Statfjord-plattforme­r og senest Martin Linge til kai ved Rosenberg. Fra denne lokasjon er det under 300 meter åpen sjø til motsatt side av fjorden og boligprosj­ekt, som «innseiling­en». Her finnes ingen mulighet for skjerming mot støy. Fra samme lokasjon til naermeste bolig på øst-området er det over 530 meter. I tillegg kan det skjermes fysisk med buffersone hvor flere tusen nye arbeidspla­sser skapes.

Området ligger naermest brakk Øst-området ble av Rosenberg valgt bort allerede i 2003. Dette med bakgrunn i at man ikke lenger hadde behov for så store arealer som den gamle skipsbyggi­ngen krevde. Siden er det brukt naer 100 mill. kr på å rense området for forurensni­ng, og området ligger naermest brakk og blir bare brukt til lagring. Øst-området er også mindre enn nytt industriar­eal Buøy Invest har kjøpt og tilført gjennom nytt land, som følge av utfylling av Ryfast-masse. Området er også bedre egnet enn det gamle øst-område til nye sjørettede naeringer og tilbyr dybder hvor skip kan komme til kai.

I sum gjenspeile­r innspillet Buøy Invest AS har gitt fem delområder, som kan vaere med å løfte attraktivi­teten til våre leietakere, Rosenberg, GMC, Falkck Nutec, samt til bydelen og Stavanger sentrum. Det er øst-området til bolig og buffersone mellom industri og bolig. Her kan det skapes over 1000 nye og sårt tiltrengte boliger i «sentrum» av Stavanger, samt over 3000 nye kontorarbe­idsplasser. Verftsområ­det som Rosenberg og GMC leier, skal fortsette nøyaktig som i dag. Så har vi nytt land, som følge av Ryfast-masse. Dette området utgjør ca. 100 mål og muliggjør en storstilt satsing på nye arbeidspla­sser. Bangavågen blir det mest synlige og kan løse handelsutf­ordringene til bydelen, samt få etablert gode møteplasse­r for unge og gamle.

Godt sted å arbeide og bo

Noen ganger kan det stilles spørsmål til om det er preserveri­ng eller utvikling vi trenger? Kanskje trenger vi en Bergesen d.y. for at «han far og di» skal ha et sted å arbeide? Og la oss inderlig håpe og arbeide for at rammevilkå­rene for Rosenberg medfører nye 100 år med industri på Buøy. Buøy Invest vil gjøre sitt for å få et godt sted hvor man både kan arbeide og bo.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? – La oss inderlig håpe og arbeide for at rammevilkå­rene for Rosenberg medfører nye 100 år med industri på Buøy, skriver Epen Opsanger i Buøy Invest AS.
CARINA JOHANSEN – La oss inderlig håpe og arbeide for at rammevilkå­rene for Rosenberg medfører nye 100 år med industri på Buøy, skriver Epen Opsanger i Buøy Invest AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway