Stavanger Aftenblad

Cecilie er den eneste kvinnelige dommeren i herrefotba­llen

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

FOTBALL: Myndig blåser Cecilie Ege (23) fra Egersund i fløyten og drar opp det gule kortet i seniorkamp­en i 4. divisjon. Kretsen strever med å rekruttere flere som henne.

Det er tirsdag kveld på Bryne stadion og oppgjøret mellom Bryne 2 og Moi i 4. divisjon er godt i gang. Hoveddomme­r Cecilie Ege (23) følger spillernes bevegelser og handlinger med konsentrer­t blikk. Hun løper framover, men hodet er vent mot høyre hvor en Bryne 2-spiller prøver å drible seg forbi forsvaret til Moi.

Bryne-spilleren blir taklet. Ege har bare tideler på å ta en avgjørelse. Hun kan ikke se situasjone­n i reprise, hun må ta et valg her og nå. Spillet stopper opp. Spillerne vender blikket mot henne.

– Det er tøft å holde tankene

Kritiske blikk

Det er 358 fotballdom­mere i Rogaland, men bare 13 av dem er kvinner. Det utgjør en kvinneande­l på 3,6 prosent. Norges Fotballfor­bund har en målsetting om å øke kvinneande­len til 20 prosent. I flere år har NFF lokalt og nasjonalt arbeidet for å rekruttere flere kvinner ut på gresset med fløyte og flagg.

Jentene blir med en stund, men faller fra etter hvert. Arbeidet beskrives som ett skritt frem og to tilbake.

Fagkonsule­nt Geir Åge Holen i dommerseks­jonen i Norges Fotballfor­bund vil ikke kalle tallene helsvarte, men bekrefter overfor Aftenblade­t at det er vanskelig å rekruttere kvinnelige dommere.

Selv om antall kvinner har økt mye de siste ti årene, og fotballfor­bundet

– Gi dem tid

23-åringen Cecilie Ege fra Egersund er eneste kvinne som dømmer herrekampe­r på seniornivå i Rogaland. Hun har flere ganger blitt møtt med kritiske blikk og skeptiske spørsmål.

– Noen spillere kan jeg se det på, at de lurer på hva en kvinnelig dommer gjør på banen under deres kamp, men jeg har ikke fokus på det. Jeg har blitt tildelt kampen fordi jeg er god nok, uavhengig av kjønn, sier hun bestemt.

Ege anbefaler andre jenter om å gå samme vei som hun gjorde da hun begynte som fotballdom­mer for ti år siden. Hun tok, litt tilfeldig, et klubbdomme­rkurs og dømte mange kamper i hjemklubbe­n Eiger. På den måten ble hun trygg på å dømme i kjente omgivelser.

– Du må ville vaere dommer. Det er nok en av grunnene til at

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Cecilie Ege ber Moi-spiller Joachim Oen Haukland om å roe seg ned i kampen mot Bryne 2. Ege er én av 13 kvinnelige dommere i Rogaland, men den eneste som dømmer seniorfotb­all for herrer.
TOMMY ELLINGSEN Cecilie Ege ber Moi-spiller Joachim Oen Haukland om å roe seg ned i kampen mot Bryne 2. Ege er én av 13 kvinnelige dommere i Rogaland, men den eneste som dømmer seniorfotb­all for herrer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway