Stavanger Aftenblad

Fredspris for viktig kamp

-

LEDER: Av alle nedrige og grusomme sider ved krig, er seksualise­rt vold og overgrep blant de aller verste. Årets to fredsprisv­innere står fremst i kampen mot dem.

Voldtekt i krig har blitt omtalt som et stille våpen, brukt for å ødelegge hele samfunn, på en så dyptgripen­de måte at mennesker og samfunn forblir ødelagte lenge etter at krigen er over.

Nadia Murad og Denis Mukwege deler fredsprise­n for sin kamp mot seksualise­rt vold brukt som våpen i krig og vaepnede konflikter.

Jezidiene i Kocho i Nord-Irak ble angrepet av IS 3. august 2014. De ville utrydde den etniskreli­giøse minoritete­n. Omkring 3.100 ble drept – halvparten skutt, halshogd eller brent levende – de fleste menn og eldre kvinner, inkludert Nadia Murads mor og seks av hennes brødre. 6.800 jesidier ble kidnappet. Gutter ble sendt til rekrutteri­ngsleire, jenter i stor grad til sexslaveri. De rundt 150 unge kvinnene fra landsbyen til Murad ble tatt til fange og sendt til Mosul. De ble utsatt for grove overgrep, brent med sigaretter, slått og brukt som sexslaver, med gjentatte voldtekter hver dag.

Årets fredsprisv­inner, Nadia Murad, klarte å rømme, og har brukt tiden etterpå til å fortelle om grusomhete­ne. Hun har blant annet talt til FNs sikkerhets­råd, og bedt dem innstendig om å utslette IS.

Hun deler prisen med den kongolesis­ke legen Denis Mukwege, av nobelkomit­een omtalt som «hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak». Etter opprettels­e av Panzi-hospitalet i Bukavu i 2008 har doktor Mukwege og hans stab behandlet tusener av pasienter utsatt for voldtekt og overgrep, de fleste av dem har skjedd med bakgrunn i borgerkrig­en i landet. Hans utgangspun­kt er «justice is everyone’s business».

Mukwege har igjen og igjen fordømt straffefri­het for massevoldt­ekter, og kritisert både egen regjering og andre lands for ikke å gjøre nok for å stanse bruken av seksualise­rt vold mot kvinner som strategi og våpen i krig.

Begge prisvinner­ne bidrar hver dag til å synliggjør­e voldtekter og overgrep som krigsforbr­ytelser. De gjør det vanskelige­re å tie uretten i hjel, og de har klart å gjøre det litt lettere for de som har vaert utsatte for denne typen krigshandl­inger å få hjelp til oppreisnin­g og rehabilite­ring.

Overgriper­ne må også stilles til ansvar og dømmes. At Nobelkomit­een velger å gi fredsprise­n til Mukwege og Murad er ikke bare verdig og fortjent, men også et viktig skritt på veien videre for å stille overgriper­ne til ansvar, hjelpe ofrene, og plassere voldtekt og annen seksualise­rt vold i krig på listen over grove krigsforbr­ytelser – også i praksis.

Prisvinner­ne kjemper for å synliggjør­e voldtekter og overgrep som krigsforbr­ytelser.

 ?? CHRISTIAN LUTZ / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Denis Mukwege og Nadia Murad deler årets fredspris for kampen mot seksualise­rt vold brukt som våpen i krig og vaepnede konflikter.
CHRISTIAN LUTZ / TT NYHETSBYRÅ­N Denis Mukwege og Nadia Murad deler årets fredspris for kampen mot seksualise­rt vold brukt som våpen i krig og vaepnede konflikter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway