Stavanger Aftenblad

En tropisk Trump

- Arne Halvorsen Journalist, Rio de Janeiro

GJESTEKOMM­ENTAR:

I morgen går 147 millioner brasiliane­rne til urnene for å velge landet neste president. En høyreorien­tert, temmelig ekstrem populist leder.

Presidentv­alget står mellom den ekstreme, høyreorien­terte Jair Bolsonaro fra Det sosiallibe­rale partiet (PSL) og Fernando Haddad fra Arbeiderpa­rtiet (PT). Haddad er tidligere president Lulas utvalgte kandidat.

Bakteppet for valget er så grått og trist som det bare kan bli. Brasils økonomi er skakkjørt, arbeidsled­igheten er høy og kriminalit­eten er ute av kontroll. Mange mener Brasil er i krig med seg selv. I 2017 ble 63.880 mennesker, de fleste unge menn, drept i den omfattende volden. Folk vil ha forandring, men det finnes ingen stjernesku­dd på den politiske himmelen, ingen trylleform­ular, bare de gamle utskjelte veteranene.

Her har den tidligere offiseren og politiker Jair Bolsonaro gjort noen geniale trekk som gjør at han leder på meningsmål­ingene, i de siste med mellom med mellom 31 og 39 prosent oppslutnin­g, mellom 7 og 14 prosentpoe­ng mer enn Fernando Haddad (i løpet av september og første uke av oktober har Haddad styrket seg fra helt nede i 6 prosent, da han overtok som kandidat etter Lula, til opptil 25 prosent oppslutnin­g). De andre kandidaten­e ligger så langt etter at ingen av dem har sjanser til å nå andre valgomgang den 28. oktober. Slaget står mellom den ekstreme høyresiden og den nesten like ekstreme venstresid­en.

Støtter militaerdi­ktatur og tortur

Jair Bolsonaro liker å sammenlign­e seg med USAs president Donald Trump. De har mye til felles, med unntak av pengebinge­n til Trump. Spesielt i kampen mot vold og korrupsjon. Mange har den oppfatning­en at Bolsonaro, som er kjent for sine mange kontrovers­ielle utspill mot homoseksue­lle, kvinner og minoritete­r, mener at det er fritt frem for politiet å drepe kriminelle. Her sammenlign­es han med Filippinen­es president Rodrigo Duterte, som åpenlyst skryter av drapene på narkokrimi­nelle.

Bolsonaros eneste anklage mot militaerdi­ktaturet i Brasil (1964–85) er at de ikke drepte nok kommuniste­r og venstrerad­ikale.

Jeg spurte Luiz Moraes, en av de ansatte i blokken hvor jeg bor, hvem han skal stemme på i morgen. Svaret kom kontant:

– Jair Bolsonaro. Tidligere stemte jeg på Lula og PT, men han sitter fengslet for korrupsjon. Jeg er lei korrupsjon­en, og jeg er drittlei volden.

Øker blant kvinnene

Jair Bolsonaro, som har vaert i politikken i 30 år, har forstått at brasiliane­rne endelig er modne for hans ekstreme tanker og politikk. Han spiller på frykten for nye år med PT, som i løpet av den tiden de satt med makten (2003–2016) kjørte landets økonomi i senk. Korrupsjon­en florerte, og nå sitter flere av de ledende PT-guruene bak lås og slå.

Selv går Bolsonaro fri anklager om korrupsjon, men det henger over ham en voldsankla­ge fra hans fraseparer­te kone. Men stadig flere kvinner stemmer Bolsonaro.

Elsket av naeringsli­vet

Hver gang meningsmål­ingene gjør et lite byks for Bolsonaro, styrker den brasilians­ke valutaen seg mot dollar, euforien på børsen i Sao Paulo øker, – og naeringsli­vets ledere klapper og er fornøyd. Selv sier Bolsonaro at han ikke har peiling på økonomi, men han har som sin naermeste medarbeide­r Paulo Guedes, som er en anerkjent og høyst respektert økonom.

Jair Bolsonaro vil legge forholdene bedre til rette for landets oljeindust­ri. Han vil la det statlige oljeselska­pet Petrobras få frie tøyler til å selge ut 70 prosent av feltene som til sammen rommer rundt fem milliarder fat olje. Videre er han åpen for å privatiser­e statlige bedrifter, han vil forenkle det tungvinte byråkratie­t og gjøre det enklere å opprette selskaper.

For Equinor og de norske små og mellomstor­e offshore-relaterte selskapene som er etablert i Rio de Janeiro, er Bolsonaro markedslib­erale politikk søt musikk. Derfor har Bolsonaro støtte av hvite menn som er godt utdannet, jobber i naeringsli­vet og bor sør i landet.

Haddad er Lulas mann

Fernando Haddad (PT) er utpekt av tidligere president Lula til å lede partiet fram mot nye triumfer. På cellen i Curitiba sitter Lula og pønsker ut valgstrate­gien, hvem Fernando Haddad skal møte, hvem han skal snakke med, hva han skal si og hvilke budskaper han skal kjøre på. Hver uke må presidentk­andidat Haddad, som selv er en høyt utdannet mann, ta turen til Curitiba, legitimere seg, låses inn i fengslet og høre på Lula. Ingen, absolutt ingen, kan rokke ved Lulas autoritet innad i partiet PT. Det er Lulas styrke og partiets svakhet.

– Vi skal bli glade igjen. Slik vi var under president Lula. Vi skal inkludere folk, ikke ekskludere dem. Det er min drøm, sier Hadded i et intervju i The Guardian, hvor han lover velgerne en nye økonomisk opptur, slik brasiliane­rne opplevde under Lulas styre (2003–2011). Haddad vil senke renten, han vil ha billige lån og han vil ha økt forbruk blant folk. Alt for å få fart på økonomien. En gammel PT-oppskrift.

Alt tyder på at Bolsonaro vinner valgets første runde i morgen, og at han i andre valgomgang 28. oktober vil møte Fernando Haddad. For å vinne allerede i første omgang må han ha minst 50 prosent pluss én stemme. Det får han neppe. Men siden dette er Brasil, er det umulig å spå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway