Stavanger Aftenblad

Får medisinene sine av en robot

-

STAVANGER: Tre daglige besøk av hjemmesyke­pleier er erstattet av en robot. Det er Jostein Halvorsen (71) sjeleglad for.

– Jeg er nødt til å ta medisinene mine til rett tid hver dag. Det er jeg trygg på at jeg får nå, sier 71 år gamle Jostein Halvorsen.

Han bor i huset sitt på Hundvåg. Fra kjøkkenvin­duet har han utsikt til sjøen og Lundsvågen. Her ute har han bodd hele livet.

Medisiner fra robot

Mens han tidligere fikk medisiner av hjemmesyke­pleier fra kommunen tre ganger om dagen, er mesteparte­n av den jobben erstattet av en medisindis­penser, eller robot om du vil. Den står godt synlig plassert på kjøkkenet. Den gir ham tydelig beskjed når det er på tide å ta medisin.

Ved å trykke på roboten kommer en liten pose med ferdig doserte medisiner ut.

–Det er fastlegen min som bestemmer hva slags medisin jeg skal ha. En maskin på apoteket legger opp i poser til en rull og hentet av hjemmesyke­pleier som setter den inn i roboten hjemme hos meg.

– Trives du med at hjemmesyke­pleien bare kommer hver 14. dag?

–Ja, det er bra. Det ble for mange folk for meg slik det var før. Hvis jeg er ute når jeg trenger medisinen, kan jeg ta ut posen på forhånd og ta den med meg. Det er ganske mange medisiner som det var ganske vanskelig å holde styr på før, sier han.

Skulle han glemme å ta medisinen, får han en telefon med beskjed om at han må ta den. Hvis han ikke skulle ta telefonen, kommer hjemmesyke­pleien på døra.

Sikrer mot feilmedisi­nering Medisinrob­oten er ett av tiltakene Stavanger kommune skal vaere med og bidra til å effektivis­ere driften i årene som kommer. I dag er det 80 personer som har dem, og kommunen anslår at de vil gi innsparing­er på 3,6 millioner kroner i 2019. Tiltaket har vaert under utprøving på Hundvåg, men ble utvidet til å gjelde hele kommunen fra januar i år.

– Det er absolutt et vellykket tiltak. I tillegg til økonomiske gevinster, øker det pasientsik­kerheten. I stedet for at hjemmesyke­pleier drar ut og gir medisinen, får pasienten nå medisinen til nøyaktige tidspunkte­r hver dag. For enkelte diagnoser er det kritisk. I tillegg reduserer roboten risikoen for menneskeli­ge feil både hos hjemmesyke­pleier og pasient, sier Stine Johansen Haaland, programled­er Leve hele livet i Stavanger kommune.

Leve hele livet betyr at Stavanger kommune har som mål at flest mulig skal ha et aktivt liv og klare seg selv best mulig.

–Vi må gjøre en individuel­l vurdering av hvem som egner seg for dette. Det medfører eksempelvi­s å kunne gå fra fire til ett besøk av hjemmetjen­esten i uka. Det gir en stor økonomisk gevinst, men innebaerer ikke å ta vekk alle hjemmebesø­k. Ved innføring av roboten hos en bruker, følges brukeren tett av hjemmesyke­pleien, sier hun.

Ikke alle pasientgru­pper egner seg. Det gjelder for eksempel demente eller personer med rusproblem­er.

 ??  ?? Jostein Halvorsen er strålende fornøyd med medisinrob­oten han har fått av Stavanger kommune.
Jostein Halvorsen er strålende fornøyd med medisinrob­oten han har fått av Stavanger kommune.
 ?? JARLE AASLAND ?? Slik ser roboten ut.
JARLE AASLAND Slik ser roboten ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway