Stavanger Aftenblad

Politikern­e sier nei til å utsette den nye skolen på Storhaug

- Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Rådmannen ville utsette byggingen av to nye skoler i Stavanger. Flertallet av politikern­e lover å stoppe dette.

Rådmannen ønsker å utsette både byggingen av nye Storhaug skole og Vaulen skole. De skulle i utgangspun­ktet vaert ferdig i 2022, men i rådmannen sitt budsjettfo­rslag er de lagt til 2023.

– Storhaug skole skal stå ferdig i 2022, slik som det ble vedtatt i desember i fjor. Det er avgjørende å komme i gang så raskt som mulig først og fremst av hensyn til skolebarn på Storhaug. For flertallsp­artiene har det også vaert viktig å la skolen bli et utstilling­svindu som smartbysko­le og at vi skal bygge en unik skole både i forhold til arkitektur og utvikling av uteområden­e, skriver Høyre, Fremskritt­spartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti, Senterpart­iet og Pensjonist­partiet i en felles pressemeld­ing.

Må og ønsker

Da rådmann Per Kristian Vareide i går presentert­e budsjettet for de neste fire årene, sa han kommunen må venne seg til en mer nøktern pengebruk. Man må skille mellom hva kommunen må, og hva man ønsker, å bruke penger på.

– På Storhaug og Vaulen bygger vi skoler fordi elevtallet øker. Derfor er dette noe vi må gjøre. For skolene Tastaveden, Kvernevik og Madlamark er det mer snakk om at vi ønsker enn at vi må, sier Helene Ohm, direktør for oppvekt og utdanning.

Her er de store satsingene de neste fire årene: y Ny barnehage på Storhaug med ti avdelinger. 135 millioner kroner.

Ny barnehage på Våland med ti avdelinger. 160 millioner kroner. Rehabilite­ring og utvidelse av fire barnehager på Tasta, 107 millioner kroner.

Ny skole på Storhaug. 313 millioner kroner. Rådmannen vil utsette til 2023. Rehabilite­ring av Vaulen skole. 398 millioner kroner. Rådmannen vil utsette til 2023.

Rehabilite­ring av Madlamark skole. 284 millioner kroner. Ferdig i 2021. Rehabilite­ring av Kvernevik skole. 196 millioner kroner. Ferdig i 2023. Rehabilite­ring av Tastaveden skole. 185 millioner kroner. Ferdig i 2022. y Rehabilite­ring av Gautesete skole. 150 millioner kroner. Ferdig i 2019.

Rådmannen foreslår å bruke 443 millioner kroner på bygging og rehabilite­ring av barnehager og 1,3 milliarder kroner på bygging og rehabilite­ring av skoler de neste fire årene. Oppvekst og utdanning utgjør en tredjedel av hele kommunens budsjett.

Mangler 60 i barnehagen­e En av kommunens store utfordring de kommende fire årene, er mangelen på barnehagea­nsatte. Innen 2019 skal alle barnehager ha én ansatt per tre barn under tre år, og én ansatt per seks barn over tre år. Det går ikke spesielt bra.

– Det er en kritisk markedssit­uasjon hvor det er veldig vanskelig å få tak barnehagel­aerere nå. Situasjone­n er lik i både kommunale og private barnehager, og det er heller ingen systematis­k forskjell mellom bydeler. Nesten alle barnehager sliter, og må jobbe systematis­k for å klare å rekruttere. Kommunen mangler omtrent 60 barnehagel­aerere, sier Hele Ohm, direktør for oppvekst og utdanning i Stavanger kommune.

I tillegg er pedagognor­m i barnehagen skjerpet, som innebaerer at det skal vaere minst én pedagogisk leder på sju barn under tre år, og én på 14 barn når de er over tre år. Dette må vaere i mål innen 2019.

– At vi jubler fordi det ikke er kutt i midlene til skole og barnehage i år, sier litt om situasjone­n kommunen har vaert i. Tilbudet er skåret til beinet. Rådmannen vil at vi skal gjøre det enda mer attraktivt for barnefamil­ier, men da må gjerne tilbudene bli enda bedre, sier Dag Mossige (Ap).

Heller ikke Utdannings­forbundet er helt fornøyde.

– Vi er glad for at det ikke er kutt, men så er det heller ikke mer å kutte i etter innsparing­er over mange år. Både skole og barnehage trenger en styrking for å klare å gjennomfør­e de nye kravene for kvalitet i arbeidet med skolemiljø, tilpasse seg endringer i hvordan spesialund­ervisninge­n skal gjennomfør­es, sier leder Inger Haraldsen i Stavanger Utdannings­forbund.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway