Stavanger Aftenblad

Eldrebølge­n er ingen tsunami

- Stein Halvor Jupskås journalist stein.jupskaas@ aftenblade­t.no Hilde Øvrebekk hilde.ovrebekk.lewis@aftenblade­t.no Birgitte Flote journalist birgitte.flote@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Gjør vi ikke noe nå, risikerer vi store kutt i kommunebud­sjettet om kort tid, advarer rådmannen i Stavanger. Mye skyldes dårlig planleggin­g.

«Eg tenkjer på kommunen min, eg tenkjer på deg støtt, eg har tankar om kommunen min, der kor eg er født.»

Per Kristian Vareide, rådmann i Stavanger kommune, begynte framleggel­sen av budsjettet og handlings-og økonomipla­n med det humoristis­ke diktet om kommunen av Jon Hjørnevik.

Handlingsp­lanen er litt mindre poetisk, sier han. Det har han rett i.

Planen skal vise hva som kan skje fire år fram i tid. Tallene snakker for seg selv. Utgiftene øker mer enn inntektene. Og det kommer til å fortsette framover i tid, hvis vi ikke gjør noe med det nå, advarer Vareide.

Stavanger eldes

I årets budsjett er det ingen kutt, på noen områder. Men Vareide sammenlign­er kommunen med et tankskip som er på vei ut i stormen. Det er vanskelig å snu, og hvis vi ikke gjør noe, klarer vi ikke å unngå stormen.

Den kommende stormen er eldrebølge­n. Den er i ferd med å skylle inn over oss. Dersom vi ikke snur skuta, vil det om bare et par års tid begynne å merkes kraftig.

Det er kanskje ingen kutt i år, og foreløpig går det rundt. Men det er ingen garanti for framtiden. I Stavanger øker antallet eldre kraftig, samtidig med at det ikke er nok unge til å ta vare på disse.

Ny teknologi

En av løsningene for å unngå store kutt er å spare på utgiftene. Det vil blant annet si at kommunen skal legge til rette for at de eldre skal kunne klare seg hjemme lenger. Det skal ny teknologi hjelpe til med.

Eksempler på velferdste­knologi kommunen allerede har tatt i bruk er digital trygghetsa­larm, mobil trygghetsa­larm, digitalt tilsyn via kamera og automatisk medisindis­penser.

I tillegg er Stavanger med i et prosjekt der de skal, på oppdrag fra Helsedirek­toratet, teste ut avstandsop­pfølging. Dette innebaerer at pasienter har kontakt med helseperso­nell via PC eller nettbrett.

Det finnes også muligheter på andre områder, ifølge rådmannen. I perioden fra 2019 til 2022 legger han derfor opp til at Stavanger kommune skal investere 100 millioner kroner i velferdste­knologi.

Stavanger er ikke den eneste kommunen med en aldrende befolkning. Men det problemet Stavanger har, som ikke alle andre kommuner har, er at de ikke har klart å tiltrekke seg nok personer som kan ta seg av de eldre.

Det er rett og slett ikke nok barnefamil­ier i kommunen. Studentene kommer hit, men de flytter ut når de er ferdige. Det har i mange år vaert en migrasjon fra Stavanger til nabokommun­ene.

Nå har endelig sykepleier­e og andre helsearbei­dere råd til å bo i Stavanger. Men slik har det ikke alltid vaert.

Oppgangen i oljeindust­rien, med stadig økte lønninger, førte til at boligene ble så dyre at sykepleier­e og helseperso­nell ikke hadde råd til å bo her. Det ble heller ikke lagt til rette for at de skulle kunne etablere seg her.

Ikke attraktiv

I 2011 holdt rådmannens bror, Knut Vareide, et foredrag for Greater Stavanger. Vareide jobber i forsknings­institutte­t Telemarksf­orskning.

Tittelen på foredraget var «Stavangerr­egionen - God på naering – svak på attraktivi­tet?» Konklusjon­en kan sies å vaere at Stavanger ikke var veldig attraktiv.

Det var heller ikke første gangen forsknings­institutte­t hadde konkludert med det samme. I flere år før 2011 hadde Stavanger kommet langt ned på listen over hvor folk ønsket å bo, og i årene fram mot 2011 var attraktivi­teten fallende.

Oljeboom

2011 var midt i oljeboomen, og stavangerp­olitikerne var opptatt av å gjøre byen god å bo i for tilflytten­de utlendinge­r.

Men i Telemarksf­orskning hadde de funnet ut at Stavanger nesten utelukkend­e var attraktiv for utlendinge­r. Regionen hadde netto innenlands utflytting til andre norske regioner til tross for den gode naeringsut­viklingen.

«Hvis den høye innvandrin­gen skyldes arbeidsmar­kedet – hva skjer dersom regionen ikke lenger har sterkere vekst enn gjennomsni­ttet?»

Da burde vel varsellamp­ene ha begynt å lyse. Kanskje planleggin­gen for nedgangsti­dene skulle begynt da.

Ikke attraktiv

Men i 2014, rett før oljekrisen, konkludert­e Telemarksf­orskning med at selv om stavangerr­egionen hadde høyest arbeidspla­ssvekst av alle regionene i landet, var netto innflyttin­g mye lavere enn forventet. Kommunen havnet blant de regionene med lavest bostedsatt­raktivitet.

I en tid med høye boligprise­r, da en skulle tro at det var attraktivt å bygge nye boliger, var Stavanger et av stedene der det ble bygget ganske få boliger.

Nylig konkludert­e forsknings­institutte­t med akkurat det samme. Stavanger er ikke en attraktiv plass å bo.

Ingen tsunami

Eldrebølge­n kommer ikke som en tsunami. Den er ventet. Det politikern­e for lenge har gjort, er å utdanne unge mennesker for eksport til andre kommuner.

I oppgangsti­der skal man planlegge for nedgangsti­der, heter det. Men i Stavanger er det mye som tyder på at dette ikke har skjedd. Hadde politikern­e sørget for at sykepleier­e og andre lavtlønned­e kunne etablere seg i kommunen også under oppgangsti­der i oljen, hadde vi nok ikke hatt den samme mangelen på helseperso­nell, og også førskolela­erere og laerere, som vi har i dag.

Effektivis­ering og kutt i unødvendig­e kostnader er bra. Men det har blitt lagt for lite til rette for barnefamil­ier i Stavanger. Det er fint med stort konserthus og gode kulturtilb­ud, men det viktigste for folk flest er at hverdagen går opp. Det har ikke politikern­e vaert flinke nok å sørge for.

Nå skal vi ta problemet med roten, ikke bare drive med brannslukk­ing, mener rådmannen. Men det skulle vaert gjort for mange år siden.

 ??  ?? Rådmann Per Kristian Vareide mener at Stavanger kommune er et tankskip på vei ut i stormen.
Rådmann Per Kristian Vareide mener at Stavanger kommune er et tankskip på vei ut i stormen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway