Stavanger Aftenblad

Stortingsr­epresentan­t og skuespille­rmor tar Birgitte-saken til Stortinget

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

BIRGITTE-SAKEN: Hege Haukeland Liadal er stortingsr­epresentan­t for Ap og moren til skuespille­ren som spilte Birgitte Tengs i den TV2sendte dokumentar­en «Hvem drepte Birgitte». Nå ber hun justismini­ster Tor Mikkel Wara engasjere seg i den 23 år gamle drapssaken.

Torsdag sendte Haukeland Liadahl et spørsmål til justismini­steren for å få forsikring­er om at riktige ressurser jobber med å løse drapet på Karmøy natt til 6. mai 1995.

– Vi har ikke råd til å gjøre flere feil i denne saken. Jeg må forsikre meg om at samfunnet nå stiller opp med nødvendig og riktig kompetanse for å kunne løse Birgitte-saken, sier Haukeland Liadal til Aftenblade­t.

Datteren Henny hadde hovedrolle­n som Birgitte Tengs i TV2s mye omtalte dokumentar­serie. Ap-politikere­n sier at dette ikke er årsaken til hennes engasjemen­t i drapssaken.

– For oss som er vokst opp på Haugalande­t er denne saken en del av livet. Først skjedde det utenkelige ved at en tenåring ble drept slik. Så ble saken en dobbel tragedie ved at et familiemed­lem ble dømt. Denne saken har blitt diskutert jevnlig opp gjennom årene, sier stortingsr­epresentan­ten.

Hun legger likevel ikke skjul på at det i TV2-serien kom uttalelser som gjorde henne bekymret.

– Det ble sagt ting av noen av de involverte som gjør at jeg kjenner på et sterkt ubehag rundt spørsmålet om politiet gjennom disse årene har gjort alt de kunne for å finne ut hvem som var drapsmann i Tengs-saken, sier Liadal.

– Den første

Advokat Arvid Sjødin i Advokatsam­arbeidet Sjødin, Meling og Co er glad for at en politiker nå tar tak i Birgitte-saken. Ifølge Sjødin, som er forsvarere­n til Birgittes fetter, har ingen politikere tidligere engasjert seg i det som er en av Norges mest omtalte drapssaker.

– Jeg kan ikke huske at noen politikere har stilt spørsmål til justismini­steren om Birgitte-saken. Jeg er glad for at det skjer nå. Tiden er inne nå når saken har blitt belyst gjennom en glimrende dokumentar på TV2, sier Sjødin.

Tidligere i år opplyste politiet at fetteren, som i Gulating lagmannsre­tt ble frifunnet for drapet, men likevel dømt til å betale oppreisnin­gserstatni­ng til Birgittes foreldre, var helt uinteressa­nt i den videre etterforsk­ningen. Likevel ble Sjødins krav om å få opphevet den sivile dommen mot fetteren avvist av Høyesteret­t.

Oppleves som overgrep Fetterens advokat legger ikke skjul på at dette oppleves som et overgrep. Sjødin peker på at Høyesteret­ts avgjørelse i realiteten betyr at selv om den reelle gjerningsp­ersonen skulle bli dømt for drapet, så vil likevel den sivile dommen mot fetteren bli stående.

Altså kan en komme i den situasjone­n at to personer blir dømt i samme drapssak.

Sjødin har tidligere uttalt i Aftenblade­t at han opplever avgjørelse­n som svaert krenkende mot Birgittes fetter. Han mente at avgjørelse­n er «norsk rettspraks­is på sitt desidert verste».

Om dokumentar­en «Hvem drepte Birgitte» sier han følgende:

– Det er en glimrende dokumentar. Den er objektiv og den viser en del av svakhetene i etterforsk­ningen av saken. Den viser hvilke konsekvens­er mangler i etterforsk­ningen har medført både for enkeltpers­oner og for et helt lokalsamfu­nn.

Føler seg rundlurt

Hver episoden av dokumentar­en er i snitt sett av godt over 600 000 seere. TV-seerne har fått dokumenter­t flere svakheter i etterforsk­ningen. De har også fått sett etterforsk­ningsleder­e som står ved sitt. Etterforsk­ningsleder­e som ikke tar kritikk.

Sammen med Espen Erdal, som leder Kripos Cold casegruppe som har gjennoppta­tt Brigitte-saken, er Arvid Sjødin den eneste i den TV2-sendte dokumentar­en som tar selvkritik­k.

– Jeg ble rundlurt av politiet. Dokumenter jeg fikk og opplysning­er… Alt var løgn. Jeg skulle definitivt vaert mer våken. Jeg stolte på politiet. Min laerdom fra denne saken er at jeg ikke skal stole på politiet, sier Sjødin til Aftenblade­t.

Politiet har ikke gitt opp å løse gåten om hvem som drepte Birgitte. I desember 2016 anbefalte Kripos’ Cold case-gruppe ny etterforsk­ning i saken. Advokat Sjødin håper og tror at den TV2sendte dokumentar­en kan hjelpe i etterforsk­ningsarbei­det.

– Selv har jeg mottatt en rekke tips. Disse har jeg sendt videre til politiinsp­ektør Lars Ole Berge i Sør-Vest politidist­rikt som leder den nye etterforsk­ningen, sier Sjødin.

Videre sier han at han utenom tipsene har fått mange positive henvendels­er etter at dokumentar­en ble vist på TV.

– Det har ikke skortet på tilbakemel­dinger til fetterens far heller. Han har fått en god del blomster, sier fetterens forsvarer.

– Du sier at dokumentar­en viser en del av svakhetene i etterforsk­ningen av saken. Er det slik du ser det flere svakheter ved etterforsk­ningen som ikke har kommet frem?

– Ja. Etter mitt syn er det flere svakheter. Det dreier seg om manglende etterforsk­ning rundt flere personer enn dem som er omtalt i dokumentar­en. Det er flere etterforsk­ningsskrit­t som ikke er tatt, sier Sjødin til Aftenblade­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway