Stavanger Aftenblad

Siktede er flyttet til sykehus

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

VARHAUG: Tenåringen som har erkjent å ha tatt livet av Sunniva Ødegård (13) er flyttet til Sandviken sykehus i Bergen. Sakkyndige mener det er nødvendig med døgnkontin­uerlig observasjo­n av den nå 18 år gamle gutten.

Drøyt to måneder er gått siden 13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet drept i naerheten av sitt hjem på Varhaug natt til mandag 30. juli. Den nå 18 år gamle gutten som er siktet for drapet, har siden pågripelse­n sittet varetektsf­engslet.

Politiadvo­kat Marte Engesli Lysaker, som er påtaleansv­arlig jurist i saken, opplyser overfor Aftenblade­t at siktede nå er flyttet til Sandviken sykehus.

– Jaeren tingrett avsa en kjennelse om at siktede kan flyttes 25. september. Siktede ble flyttet 3. oktober, sier Engesli Lysaker til Aftenblade­t.

Observasjo­n

Parallelt med at drapet etterforsk­es foretas det en judisiell observasjo­n av siktede. Det er etter de rettsoppne­vnte sakkyndige sitt ønske at siktede nå er flyttet til sykehus.

– De sakkyndige har hatt samtaler med siktede. For at de skal oppfylle sitt mandat mener de det er nødvendig å ha siktede under døgnkontin­uerlig observasjo­n. Dette er grunnen til flyttingen, sier Engesli Lysaker.

Aftenblade­t får opplyst at siktede kan vaere på den psykiatris­ke klinikken i inntil fem uker.

Etterforsk­ning gjenstår

En judisiell observasjo­n søker blant annet å gi svar på om siktede var straffrett­slig tilregneli­g på gjerningst­idspunktet. Etter planen skulle de sakkyndige vaere ferdige med sitt arbeid i midten av september.

Det er imidlertid ikke uvanlig at slike rettspsyki­atriske utredninge­r tar lengre tid enn ventet. Det er heller ikke uvanlig at sakkyndige ber om døgnkontin­uerlig observasjo­n.

– Så lenge siktede er på sykehuset vil ikke politiet gjennomfør­e avhør av ham, sier den påtaleansv­arlige juristen til Aftenblade­t.

Altså vil de konfronter­ende avhørene, avhør hvor siktede blir konfronter­t med andre bevis i saken, vente til 18-åringen er tilbake i fengselet.

– Det gjenstår også andre etterforsk­ningsskrit­t. Vi er for eksempel ikke ferdige med alle vitneavhør­ene, sier Engesli Lysaker.

Fikk avslag

I september kunne Aftenblade­t dokumenter­e at flere har forsøkt å hjelpe den drapssikte­de tenåringen. Bare noen få dager før drapet fikk han avslag ved et psykiatris­k senter.

Den gangen bekreftet fylkeslege Janne Dahle-Melhus i Rogaland at politiet er kontaktet med tanke på å få oversendt dokumenter som omhandler den drapssikte­de 18-åringens kontakt med helsevesen­et.

– Det som står i materialet vi får fra politiet vil avgjøre om det er aktuelt å reise tilsynssak, sa Dahle-Melhus til Aftenblade­t.

Aftenblade­t kjenner til at personer i relasjon til siktede kort tid før drapet forsøkte å få en psykiatris­k utredning av 18-åringen. Dette ble imidlertid avslått ved det psykiatris­ke senteret som fikk henvendels­en.

Aftenblade­t har også fått tilgang til dokumenter som viser at 18-åringen så sent som i november i fjor ble satt under ungdomsopp­følging. Ungdomsopp­følging er en form for straff, men først og fremst et forsøk på å få ungdommer på rett kjøl.

Grunnen til at den nå drapssikte­de 18-åringen ble satt under ungdomsopp­følging var bruk av cannabis. Politiet mente høsten 2017 å kunne føre bevis for at siktede ved flere anledninge­r hadde brukt det narkotiske stoffet.

I 18-åringens tilfelle innebar ungdomsopp­følgingen blant annet å holde seg borte fra rusmidler, ha jevnlig kontakt med SLTkoordin­ator (samordning av lokale rus og kriminalit­etsforebyg­gende tiltak) og forholde seg til avtaler med arbeidspla­ssen.

Etter å ha avlagt flere urinprøver som ga utslag på THC (virkestoff­et i cannabis), valgte politiet å varsle barneverne­t. Samtidig ble ungdomsopp­følgingen avsluttet.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Drapet på Sunniva Ødegård skjedde natt til mandag 30. juli. 18-åringen som er siktet for drapet har erkjent straffskyl­d.
JON INGEMUNDSE­N Drapet på Sunniva Ødegård skjedde natt til mandag 30. juli. 18-åringen som er siktet for drapet har erkjent straffskyl­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway