Stavanger Aftenblad

Stenger strømmen om ikke måleren blir byttet

- Lars Hjalmarsso­n lars.hjalmarsso­n@aftenblade­t.no

STAVANGER: Lyse Elnett vil vurdere å si opp 500 kunder som ikke ønsker å bytte til ny strømmåler.

«Myndighete­ne har bestemt at alle strømmåler­e skal skiftes ut med automatisk­e strømmåler­e innen 1. januar 2019.»

Slik starter brevet som Lyse Elnett har sendt ut til 500 kunder der de foreløpig ikke har fått byttet strømmåler­en. I brevet står det at de har vaert i kontakt med kundene tidligere for å få byttet strømmåler­en, men at det ikke har latt seg gjøre. De påpeker også at det er nettselska­pet som eier strømmåler­en.

Totalt har Lyse Elnett 144.000 kunder, av disse har 132.000 kunder allerede fått automatisk måler. Brevet er sendt ut til 500 kunder som har vaert i kontakt med Lyse og ikke har ønsket å bytte til ny automatisk måler.

Vurdere å si opp avtalen Brevet er ikke sendt til kunder som har fått innvilget fritak fra automatisk måler.

«Dersom vi nektes å bytte måler vil dette vaere et brudd på tilknytnin­gsavtalen, og vi vil da vurdere å si opp avtalen med de kundene», skriver Lyse Elnett i brevet. Aftenblade­t har vaert i kontakt med Lyse for å få utdypet denne vurderinge­n.

– Det er kun kunder som nekter oss tilgang til måleren, og som ikke har fått innvilget fritak, som det kan vaere aktuelt å vurdere eventuelle tiltak mot. Det vil bli gjort en grundig vurdering av hvert enkelt tilfelle hvis dette skulle bli aktuelt, skriver avdelingsl­eder for måling hos Lyse, Åshild Helland i en epost.

Det er også vedlagt en brosjyre om hvorfor målerne byttes.

Kunder med fritak får gebyr I brevet skriver Lyse at alle strømmåler­e skal byttes, men at kunder som har fått fritak vil få installert strømmåler uten kommunikas­jonsmodul. Kundene som får installert målere hvor modulen er fjernet får et årlig gebyr på rundt 3000 kroner.

–Blir ikke dette et gebyr for tjenester som i dag er gratis?

– Alle kostnader et nettselska­p har, dekkes gjennom nettleien. Med nye, automatisk­e målere går vi over til nye systemer for innhenting av måledata og fakturerin­g av kunder, dette er inkludert i nettleien. Men, vi må i tillegg oppretthol­de et manuelt system for de kundene som ikke har ny måler med kommunikas­jonsmodul, og dette gir oss en ekstrakost­nad. Det er denne ekstra kostnaden kundene med fritak må dekke via gebyret, skriver Helland videre i sitt svar.

Helland skriver også at Lyse Elnett har beregnet at kostnaden per kunde vil havne rundt 3000 kroner, men det kan bli noe lavere dersom det blir flere med fritak.

 ?? PAUL KLEIVEN / NTB SCANPIX ?? I brevet skriver Lyse at alle strømmåler­e skal byttes, men at kunder som har fått fritak vil få installert strømmåler uten kommunikas­jonsmodul.
PAUL KLEIVEN / NTB SCANPIX I brevet skriver Lyse at alle strømmåler­e skal byttes, men at kunder som har fått fritak vil få installert strømmåler uten kommunikas­jonsmodul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway