Stavanger Aftenblad

Influenser? Påvirker? Trendsette­r?

- Ingebjørg Iversen ingebjorg.iversen@aftenblade­t.no

SOSIALE MEDIER: Ingrid Aguiluz fra Klepp har 45.000 følgere på Instagram, og ligger på topplista på blogg.no. Hun kaller seg en influenser. Men hva er egentlig en influenser?

– Jeg legger ut bilder på Instagram, lager YouTube-videoer og blogger. Der skriver jeg mye om livet mitt, sier Ingrid Aquiluz.

Dette tjener hun altså penger på, men hun presiserer at det ikke er noe hun blir rik på.

– Det er ikke sånn at du får penger sånn fordi du starter en blogg etter å ha vaert med på et realitypro­gram, for det er det virkelig ikke.

Aguiluz trives med å ha et stort publikum, og beskriver det som «kjekt». Hun er likevel bevisst på hva hun legger ut.

– Det er noe av det som skremmer meg litt, at du har en stor stemme. Du tenker mye igjennom hva du skal skrive. Jeg mener man må vaere forsiktig med det man sier, sier hun og fortsetter:

– Jeg legger ikke så mye ut om operasjon og om fillers og sånne ting, for det synes jeg er privat. Jeg synes at folk skal gjøre det fordi de selv har lyst til å gjøre det, der har ikke jeg lyst til å vaere en påvirkning­skraft.

Ifølge influencer­marketingh­ub.com defineres en influenser som et individ med makt til å påvirke hva folk kjøper grunnet hans eller hennes autoritet, posisjon eller forhold til hans/hennes følgere.

Hvordan oppstod det?

For ikke så lenge siden ble de med makt og innflytels­e i sosiale medier kalt for it-jenter eller it-gutter. Så ble it-jentene- og guttene til influenser­e over dammen, og her i Norge har vi adoptert uttrykket uten så mye om og men.

Men finnes det ikke et norsk ord som kan beskrive jobben til disse influenser­ne?

Direkte oversatt betyr influenser påvirker – men holder det?

Noen av disse «påvirkerne» minner kanskje mer om betalte trendsette­re enn noe annet. Hvilken norsk yrkestitte­l passer?

Men hva er egentlig en influenser for noe?

«Påvirkere»?

Ifølge influencer­marketingh­ub. com defineres en influenser som et individ med makt til å påvirke hva folk kjøper grunnet hans eller hennes autoritet, posisjon eller forhold til hans/hennes følgere.

Aksel Torsnes Mehlum i Språkrådet sier at både «påvirker» og «trendsette­r» er gode alternativ for ordet influenser.

– For oss virker påvirker som et godt valg; det er jo snakk om personer som har stor påvirkning­skraft på andre. Et annet ord som allerede er etablert i norsk, er trendsette­r. Man kunne også tenke seg metaforer som fyrtårn og los, altså noen som man følger eller blir ledet av.

De to sistnevnte klinger jo ganske fint. Fyrtårnet Anna Rasmussen og losen Isabel Raad?

Opinionsle­dere?

Prorektor og professor i markedsfør­ing på BI, Bendik Samuelsen, sier at ordet opinionsle­der kan erstatte influenser på norsk.

– Influenser er et begrep som har oppstått i den sosiale medier-konteksten.

– Men blir det ikke mer riktig å si noe a la «vandrende reklamepla­kat»?

– Det er ikke noe nytt at opinionsle­dere får betalt. Politikere får betalt for jobben sin, for eksempel.

 ?? INGEBJØRG IVERSEN/MTGTV/PRIVAT/SCANPIX ?? Alle disse er influenser­e. Øverst fra venstre: Ingrid Aguiluz (45 000 Instagram-føglere), Isabel Raad (136 000 Instagramf­ølgere), Anna Rasmussen (272 000 Instagramf­ølgere), Lisa Jarli (13 400 Instagramf­ølgere), Ingrid Bergtun (12 300 Insta-følgere), Elin Bergius (132 000 Insta-følgere) og Felicia Noelle Dokor (8 076 følgere).
INGEBJØRG IVERSEN/MTGTV/PRIVAT/SCANPIX Alle disse er influenser­e. Øverst fra venstre: Ingrid Aguiluz (45 000 Instagram-føglere), Isabel Raad (136 000 Instagramf­ølgere), Anna Rasmussen (272 000 Instagramf­ølgere), Lisa Jarli (13 400 Instagramf­ølgere), Ingrid Bergtun (12 300 Insta-følgere), Elin Bergius (132 000 Insta-følgere) og Felicia Noelle Dokor (8 076 følgere).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway