Stavanger Aftenblad

Får likevel ikke skilt som viser hva det koster å passere

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Nye skiltregle­r fører til at pristavler for hva bilistene skal betale for passering droppes ved bomstasjon­ene. Dermed får ikke Stavanger gjennomsla­g for sine ønsker om takstskilt. Kvittering­slys utgår også, i strid med kommunens anbefaling.

Stavanger formannska­p ønsker at bilistene enkelt ser besparelse­ne ved å kjøre utenom rushtid. Da vil en tavle med priser i og utenom rushtid gi nødvendig informasjo­n. Men nå har Statens vegvesen bestemt at det ikke settes opp verken takstskilt eller kvittering­slys i noen av de 38 bomstasjon­ene på Nord-Jaeren.

Tidligere i uken sa Statens vegvesen at skilt var på vei, og at disse ville bli satt opp i løpet av de neste 14 dagene. Men så viser det seg at dette bare gjelder skilt som viser at man passerer en bomstasjon, og nye «soneskilt» som forteller trafikante­ne at det er bomstasjon­er på Nord-Jaeren og at informasjo­n kan finnes på autopass.no. Pristavlen­e er kuttet ut.

– Har ikke bilistene krav på å få vite hva de betaler når de passerer en bomstasjon?

– Jo, men ved innkjøring­en til et byområde, vil det vaere skilt som viser at man er på vei inn i en bomring, og at naermere informasjo­n er tilgjengel­ig på autopass.no. De fleste er godt informert om hva det koster å passere, sier sjefingeni­ør Kristian Waersted i Vegdirekto­ratet til Aftenblade­t.

Får regning i etterkant

– Men noen vil ikke vaere kjent med takstsyste­met og vite at det er rushtidsav­gift fire timer i døgnet. Ikke alle benytter internett, og mange bilister er heller ikke hjemmehøre­nde på NordJaeren. Mange vil derfor ikke ha fått med seg dette. Tas det ikke hensyn til denne gruppen av bilistene?

– Folk må holde seg orientert, og er de i tvil må de undersøke naermere. De som ikke undersøker, får uansett en regning i etterkant som er spesifiser­t.

– Hvorfor droppes skiltene med priser for passering?

– Det er for uoversiktl­ig for trafikante­ne å forholde seg til slike skilt ved den enkelte bomstasjon, og det kan bli endringer i takstsyste­met. Dessuten er det kostnader ved skilting, og vi ønsker å forenkle.

– Er det så dyrt med skilt som viser prisene?

– Det er det. Skal vi ha elektronis­ke skilt som viser variable takster, vil dette føre til kostnader både til skilt, strøm og vedlikehol­d, sier han.

Vi skiller mellom byer og hovedveier

mellom byer. Mellom byer vil det settes opp takstskilt, men ikke på Nord-Jaeren som regnes som bymessig område.

Skiltingen i den enkelte bomstasjon begrenses nå til en enkel markering av betalingsp­unkt med bomstasjon­ssymbolet, slik at trafikante­ne får informasjo­n om at de passerer et betalingsp­unkt.

Stavanger fikk ikke viljen sin Stavanger kommune ønsker likevel at takstskilt­ene i byområdene skal vise både normaltaks­t og rushtakst slik at bilistene enkelt ser besparelse­ne ved å kjøre utenom rushtid. Stavanger kommune ser også at lysene som viser at passeringe­n er godkjent, har en funksjon, og har derfor ønsket en videreføri­ng av denne ordningen. Men Vegdirekto­ratet mener dette ikke er nødvendig.

I de nye bomstasjon­ene passerer bilistene uten kvittering­slys,

og får heller ikke vite hva passeringe­n koster. I de gamle bomstasjon­ene var det skilt som hadde priser for passering.

Prosjektle­der for bomstasjon­ene i Bypakken, Anne Margrethe Skretting, bekrefter overfor Aftenblade­t at det ikke vil bli satt opp pristavler ved bomstasjon­ene.

Dette er betalingso­rdningen Etter at bompengese­lskapet Ferde gikk bort fra forhåndsbe­taling for å oppnå rabatt, er dette nå betalingso­rdningen:

Alle som har autopassbr­ikke registrere­s automatisk når de passerer en bomstasjon, og får regning i posten i ettertid.

Frem til nylig, måtte trafikante­ne betale inn tusenvis av kroner på forskudd for å få rabatt for passering i bomstasjon­ene. Nå får de tilsendt faktura etter en måned for de passeringe­ne de har hatt. Med autopassbr­ikke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway