Stavanger Aftenblad

– Tusenvis av arbeidspla­sser står i fare for å forsvinne

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no

BUØY: Etter at Rosenberg WorleyPars­ons opplevde at utbyggerne i Buøy Invest hevdet at Rosenberg var positive til boliger på deler av Rosenberg-tomta, måtte Rosenberg-direktøren sende et brev med klar melding til politikere.

«Buøy Invest har gitt uttrykk for at Rosenberg WorleyPars­ons i det store og hele er positive til disse planene. Dette stemmer ikke. Vi er sterkt kritiske til de fremlagte planene».

Tydeligere kan det ikke

bli sagt eller skrevet fra Rosenbergd­irektør Jan T. Narvestad om Buøy Invests ønsker om å bygge boliger kloss inn til Han far og de på Buøy.

Kampen om Rosenberg-tomta har for alvor spisset seg til den siste tiden med brev til byens politikere både fra utbyggere i Buøy Invest og Rosenberg. Buøy Invest påstår at støyskjerm­ing mellom nye, dyre boliger ved sjøen på dagens industriom­råde på Buøy, er avbøtende støytiltak nok, og boligeiere ikke vil bli rammet av støy fra industrivi­rksomheten.

Nytt boligframs­tøt

Klok av erfaring er Rosenberg klokkeklar på at støyende industrivi­rksomhet ikke er forenelig med boligbyggi­ng tett på bedriften.

Espen Opsanger, daglig leder i Buøy Invest, sier han ber om å bli trodd på at de ønsker å legge til rette for at Rosenberg skal drive med sitt i 100 år til og at ingen boliger bygges før det er dokumenter­t at støyen kan håndteres.

– Har Buøy Invest på noe tidspunkt vaert uklare overfor byens politikere hva Rosenbergs holdning har vaert til planene?

– Nei, overhodet ikke. Her vil jeg påpeke at det er støy som Rosenberg er bekymret for og om det lar seg gjøre å skjerme mot boliger, ikke planen for øvrig naeringsut­vikling i området, sier Opsanger.

Planene om omreguleri­ng fra industri til boIigformå­l startet igjen i 2016 da davaerende styreleder Ole Hetland i Buøy Invest satte i gang arbeidet inn mot kommunen. Hetland er tidligere rådmann i Stavanger kommune.

I det siste halve året har lobbyvirks­omheten til utbyggerne i Buøy Invest tatt seg opp for å få en politisk sak om omreguleri­ng fra industri til boligformå­l.

Frykt for arbeidspla­sser Overfor Aftenblade­t utdyper Rosenberg-direktør Jan T. Narvestad frykten for at politikern­e skal omregulere området til boligformå­l.

– Vi er sterkt bekymret for planene og frykter at en framtidig problemati­kk rundt støy fra bedriften vil medføre at det legges begrensnin­ger på vår virksomhet, noe som i verste fall vil føre til tapte arbeidspla­sser dersom det skjer en omreguleri­ng til boligformå­l. Her har det vaert industri i over 100 år, og det ser vi ingen grunn til at ikke skal fortsette videre, understrek­er Narvestad.

I et brev til flere politikere i forrige uke framhevet Narvestad alvoret i støyproble­matikken:

«Naboklager om støy fra vår virksomhet kan i verste fall kunne medføre at loven stopper bedriften. På dette vis vil en omreguleri­ng sette flere tusen arbeidspla­sser i fare.»

Rosenberg har under Narvestad virkelig fått vind i seilene de siste årene med betydelig aktivitets­økning. Rosenberg teller rundt 1000 ansatte og har ikke hatt det travlere siden 1990-tallet. Verftet har klare planer om å vokse videre, det blir vanskelig med nye boliger tett på bedriftens aktivitete­r.

– Vi er positive til en utvikling av arealer som ligger på Buøy, men ikke til boligutbyg­ging. Vår erfaring er at industri og bolig ikke passer sammen. Bare det siste halve året, hvor

 ?? BRICK VISUALS OG KAP ARKITEKTER­N ?? Slik ser fotomontas­jen over planene til Buøy Invest. Et naeringsby­gg er planlagt som skille mellom industrivi­rksomheten på Rosenberg og nye boliger.
BRICK VISUALS OG KAP ARKITEKTER­N Slik ser fotomontas­jen over planene til Buøy Invest. Et naeringsby­gg er planlagt som skille mellom industrivi­rksomheten på Rosenberg og nye boliger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway