Stavanger Aftenblad

Jubel for årets fredsprist­ildeling

-

OSLO: Fredsprise­n til Denis Mukwege og Nadia Murad vekker stor anerkjenne­lse og respekt. De får prisen for sin kamp mot seksualise­rt vold i krig og konflikt.

Den kongolesis­ke legen Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Irakiske Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Begge har gitt viktige bidrag til å rette oppmerksom­heten mot og bekjempels­en av krigsforbr­ytelser, heter det i kunngjørin­gen fra Nobelkomit­een.

En etterlengt­et pris, sier generalsek­retaer Jan Egeland i Flyktningh­jelpen, som selv nominerte Mukwege i 2008.

NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g takker fredsprisv­innerne for deres arbeid.

– Takk for deres utrettelig­e anstrengel­ser for å sette et skarpt søkelys på og for å få en slutt på de mørkeste av forbrytels­er – seksuell vold som våpen i krig, skriver Stoltenber­g på Twitter.

Senterpart­iets parlamenta­riske leder Marit Arnstad er opptatt av at verden lenge har oversett den umenneskel­ige byrden som mange kvinner baerer i vaepnede konflikter.

– Vi var mange som tenkte «endelig!» da det ble kunngjort at Denis Mukwege fikk Nobels fredspris, sier Arnstad i en kommentar til det hun karakteris­erer som «en i saerklasse god fredsprist­ildeling».

Må stilles til ansvar Nobelkomit­eens leder Berit Reiss-Andersen håper årets tildeling vil bevisstgjø­re verden.

– Hver på sin måte har de bidratt til at seksualise­rte overgrep i krig blir synliggjor­t, slik at gjerningsm­ennene kan bli stilt til ansvar, skriver Nobelkomit­een i sin kunngjørin­g.

Ifølge Reiss-Andersen har Nobelkomit­een ikke snakket med dem

– Doktor Mukwege er på sykehus og ser til pasientene sine, og Nadia Murad har vi heller ikke fått tak i, opplyser leder av Nobelkomit­een Berit Reiss-Andersen til NTB like etter utdelingen fredag.

Norske Gro Bøckmann Randby har tidligere jobbet med å bygge opp Panzi-sykehuset i Kongo rundt 2005 sammen med Denis Mukwege.

– Etter seks år får han endelig anerkjenne­lse for den enorme innsatsen han har gjort. Dette er en stor anerkjenne­lse for ham og alle kvinnene som har jobbet med ham, og det er utrolig morsomt, sier Randby til NTB.

Legen Denis Mukwege har brukt store deler av sitt voksne liv til å hjelpe ofrene for seksualise­rt vold i Kongo, trekker komiteen fram.

–Etter opprettels­e av Panzihospi­talet i Bukavu i 2008 har doktor Mukwege og hans stab behandlet tusener av pasienter utsatt for slike krenkelser. De fleste overgrepen­e har skjedd med bakgrunn i en langvarig borgerkrig som har kostet mer enn seks millioner kongoleser­e livet, står det i begrunnels­en.

Mukwege har gjentatte ganger vaert nevnt som favoritt til prisen. Han er blitt omtalt som en supermann, en åndelig kraft og en helt. Men for titusenvis av voldtatte kvinner er Denis Mukwege ganske enkelt legen som reddet dem.

Når det gjelder Nadia Murad, trekker nobelkomit­een fram at hun selv er et offer for krigsforbr­ytelser.

– Hun aksepterte ikke de sosiale kodene som tilsier at kvinner skal tie og skamme seg over de overgrep de er blitt utsatt for. Hun har vist et usedvanlig mot ved å fortelle om sin egen lidelse og tale ofrenes sak, heter det i begrunnels­en.

Hun ble kidnappet, solgt og brukt som sexslave av IS. Da hun delte sin historie, ga Nadia Murad (24) yazidi-minoritete­ns krigs- og overgrepso­fre et ansikt. Hun klarte å rømme fra IS i november 2014. Ett år senere fortalte hun FNs sikkerhets­råd sin historie om torturen, frykten og de grusomme overgrepen­e. Hun tryglet FN om å utslette IS.

Murad er den nest yngste vinner av fredsprise­n etter Malala Yousafzai, som var 17 år da hun mottok den i 2014. (NTB)

 ?? FREDRIK HAGEN/NTB SCANPIX ?? Fredsprisv­innerne Denis Mukwege og Nadia Murad får sitt bilde utstilt i Nobels Hage sammen med tidligere prisvinner­e.
FREDRIK HAGEN/NTB SCANPIX Fredsprisv­innerne Denis Mukwege og Nadia Murad får sitt bilde utstilt i Nobels Hage sammen med tidligere prisvinner­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway