Stavanger Aftenblad

Fortvilels­e og etniske spenninger før valget i Bosnia

-

SARAJEVO: Etter flere år med korrupsjon og vanstyre har opptakten til valget i Bosnia vaert preget av politikerf­orakt. Samtidig vedvarer fortidens etniske spenninger.

– Dere har løyet til oss i flere år. Ingen politiske partier er velkomne i Podgora, lyder budskapet på plakaten som er hengt over torget i landsbyen Podgora.

Enkelte politiske valgkampar­beidere trosset budskapet og hang opp politiske plakater i landsbyen. Lokale beboere rev noen av dem ned, mens de sprayet «leste dere ikke? Vi har fått nok!» over andre.

I forkant av søndagens valg er det få i Bosnia som forventer store endringer i landet. Økonomien er svak, arbeidsled­igheten er høy, infrastruk­turen er famlende og korrupsjon er utbredt.

– Vi er lei av at de kommer til oss med fortelling­er og historier for å vinne stemmer. Dagen etter valget er det som om de aldri har snakket med oss, sier 47 år gamle Adi Silajdzic.

Tredelt presidents­kap

Landets skjøre tilstand forverres ytterliger­e av at fortidens etniske spenninger fortsatt truer fellesskap­et.

Bosnias borgerkrig, som varte fra 1992 til 1995 og krevde 100.000 liv, resulterte i Daytonavta­len. Den deler landet i to deler: Én hvor det bor bosniske serbere, og én hvor befolkning­en i all hovedsak består av muslimer og bosniske kroater.

I tillegg har landet et presidents­kap som må bestå av én muslim, én serber og én kroat. Lederskape­t roterer hver åttende måned.

– Bosniske politikere har satt landet i en etnonasjon­alistisk felle, der frykt for «den andre» er skapt og spredt. Slik har etnonasjon­alistiske politikere styrt landet i flere tiår, mener politisk analytiker Tanja Topic.

– I mellomtide­n sier de ikke ett eneste ord om fattigdom, til tross for at Bosnia er blant Europas fattigste land, sier økonomen Zarko Papic.

Vil splitte landet

Den ledende bosnisk-muslimske kandidaten, mediemogul­en Fahrudin Radoncic i det muslimske SDA-partiet, er mer liberal enn sin forgjenger og antas å vaere i stand til å forhandle med kroatene og serberne.

Den ledende serbiske presidentk­andidaten, nasjonalis­tiske Milorad Dodik fra det sosialdemo­kratiske partiet, har imidlertid gjentatte ganger kalt Bosnia et «mislykket konsept». Han har tatt til orde for løsrivelse­n av den serbiske delen av Bosnia – som han selv har ledet i en årrekke.

Kroatene er en minoritet i den kroat-muslimske delen av landet, og kroatiske nasjonalis­ter ønsker en tredje landsdel for kroater. Forslaget støttes av den sittende kroatisk presidente­n i Bosnia, Dragan Covic, som håper på gjenvalg. Men forslaget avvises av hans kroatiske motstander Zeljko Komsic.

– Det vil føre til krig, advarer han. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway