Stavanger Aftenblad

Den virkelige taperen i Senatet

- Fareed Zakaria fareed.zakaria.gps@turner.com

GJESTEKOMM­ENTAR: Det hardest rammede offeret er verken Christine Blasey Ford eller Brett Kavanaugh. Det er Høyesteret­t, og da også demokratie­t.

Høyesteret­t var en av de siste bastionene i Washington som sto hevet over forakten for politikk. Nå er den del av den dysfunksjo­nen som har overveldet nesten hele det amerikansk­e systemet.

Da jeg skrev en bok om «illiberalt demokrati» for

15 år siden, bemerket jeg at USA ikke er immun for farene med populisme som kunne bryte ned det liberale demokratie­t. Det som hadde reddet landet så langt, var de mange kontroller og balanser mot styre med rent flertall, fra de ti første grunnlovst­illeggene («Bill of Rights») til Senatet og rettssyste­met.

Tilliten til ikke-demokratis­ke institusjo­ner

Til et visst nivå virket det som om folket forsto og satte pris på rollene til disse stabiliser­ende elementene som ble styrt av en indre justis, og som ikke alltid svarte til hva et flertall krevde. Jeg ble slått av at undersøkel­ser viste at de tre statsinsti­tusjonene som nøt størst respekt, alle var grunnlegge­nde ikke-demokratis­ke − Forsvaret, Sentralban­ken og Høyesteret­t. Av disse var Høyesteret­t kanskje den viktigste fordi den på mange måter er den ultimate voldgiftsm­annen i det amerikansk­e demokratie­t − den endelige beslutning­stakeren.

Årsaken til at en demokratis­k innstilt befolkning beundrer disse ikke-demokratis­ke institusjo­nene, er ikke så mystisk. Aristotele­s mente at det beste politiske systemet var et blandet regime, et som hadde aspekter av demokrati, men som også fikk stabilitet gjennom organer som, heller enn å rette seg etter folk flests følelser, så lenger og rettet seg etter et høyere sett av verdier (som å bevare friheten). Denne typen institusjo­ner − rotfestet i historien, loven, teknisk ekspertise − var eksplisitt skjermet fra kortsiktig­e vinder i offentligh­eten, de tjente som søyler for et velfungere­nde demokrati.

De senere årene har noen av disse institusjo­nene i USA møtt voldsomme utfordring­er. To lange kriger, i Irak og Afghanista­n, har vaert en test for omdømmet til militaeret. De spekulativ­e boblene som førte til den globale finanskris­en, stilte mange spørsmål ved Sentralban­kens opphøyde visdom. Men begge disse institusjo­nene kom seg gjennom stormen, kanskje fordi de ble sett på som at de virkelig forsøkte sitt beste og fungerte som ment å skulle. De feilene de gjorde, var aerlige feil, som ofte ble korrigert. Ingen av disse institusjo­nene er ufeilbarli­ge, men begge ble vurdert til å ha forsøkt å oppfylle de rollene samfunnet forventet av dem.

Ødeleggend­e polariseri­ng og språkbruk

Det samme kan ikke sies om Høyesteret­t. Kanskje begynte det i 2000, med den sterkt politisert­e avgjørelse­n om hvem som hadde vunnet presidentv­alget, George W. Bush eller Al Gore. Da forlot konservati­ve høyesteret­tsdommere det langvarige prinsippet om respekt for delstaters rettighete­r og stemte rent partipolit­isk (for Bush). Noen vil datere starten tilbake til 1987, da venstresid­en satte inn en hard kampanje mot Robert Bork som kandidat til å bli høyesteret­tsdommer, nominert av Ronald Reagan, og fikk sporet av hans nominasjon i Senatet.

Uavhengig av når dette startet, Høyesteret­t har mistet sitt rykte for upartiskhe­t og troverdigh­et i så stor grad at analysebyr­ået FiveThirty­Eight hevder at den «er i en svakere posisjon nå enn på naer noe tidspunkt i moderne historie». De siste tiårene har tillit til Høyesteret­t i befolkning­en gått fra en topp på 56 prosent på 1980-tallet til 37 prosent i dag. Den vil trolig falle enda mer etter Kavanaugh-bråket.

Fundamente­t for systemet svikter

USAs demokratis­ke system er skapt for å kreve kompromiss­er. Ingen kontroller­er flere deler av systemet, slik det er i parlamenta­riske systemer. Den britiske statsminis­teren leder den utøvende makt, det vil si regjeringe­n og statsadmin­istrasjone­n, men leder samtidig også flertallet i den lovgivende makt, parlamente­t. Men i USA er systemet ment å ha mange separate utspring til makt og legitimite­t, som alle hver for seg deltar i utøvelse av myndighet.

For at det amerikansk­e demokratie­t skal virke, må alle elementene av myndighet − tredelinge­n av makten mellom lovgivende, utøvende og dømmende makt, de politiske partiene, delstatene og føderalsta­ten − finne en måte å arbeide sammen på. Og en del av det som gjør denne typen samarbeid mulig, er følelsen av at enkelte institusjo­ner, regler og normer ikke kan bli kastet inn i malstrømme­n av partipolit­ikk. Enkelte deler av systemet må vaere fokusert på landet som helhet, på dets langsiktig­e levedyktig­het, på dets kjerneverd­ier som en konstitusj­onell republikk. Og sjefen blant disse institusjo­nene er Høyesteret­t. Eller var det.

 ?? KEVIN LAMARQUE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Striden om å slippe Brett Kavanaugh inn i Høyesteret­t ble dramatisk, men det er mye mer dramatisk at Høyesteret­t ikke lenger oppfattes som en stabiliser­ende institusjo­n, men som en arena for partipolit­ikk. Her fra en av de mange protestene mot Kavanaugh foran høyesteret­tsbygninge­n i Washington, D.C.
KEVIN LAMARQUE, REUTERS/NTB SCANPIX Striden om å slippe Brett Kavanaugh inn i Høyesteret­t ble dramatisk, men det er mye mer dramatisk at Høyesteret­t ikke lenger oppfattes som en stabiliser­ende institusjo­n, men som en arena for partipolit­ikk. Her fra en av de mange protestene mot Kavanaugh foran høyesteret­tsbygninge­n i Washington, D.C.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway