Stavanger Aftenblad

Høstjakt på Lysefjord-svin

- Sindre Bø Stavanger William Ottestad Oslo Bjørn Jacques Sandnes

KRONIKK: Synet på toppen av Kjerag i juni 2017 var knapt til å tro.

Naer 1000 meter over Lysefjorde­n raget en diger konstruksj­on mange meter over avgrunnen, som om noen hadde begynt på en hengebro i retning Lysebotn.

Det som så ille nok ut fra fjorden, så enda verre ut fra toppen: Foruten den gigantiske metall-konstruksj­onen som var boltet fast over Kjerags bratteste stup, hadde noen strukket 3 x 800 meter statisk tau på tvers av hele Nesatind-kløften, montert med et større antall ekspansjon­sbolter i hver ende.

Det viste seg at en polsk gruppe som kaller seg Dream Walker hadde fått tillatelse til å montere denne riggen, samt etablere teltleir for 20 personer på toppen av Kjerag. Hensikten var å selge strikkhopp til de som ønsket et lettkjøpt, men ikke billig adrenalink­ick. 800 euro skulle arrangøren ha for å la folk falle fritt og dingle i nevnte tau. I fire uker fikk denne gruppen tillatelse til å okkupere Kjerag-platået til et kommersiel­t jippo hvor allemannsr­etten ble utnyttet på bekostning av andre brukere.

Verneområd­e?

Som en del av Frafjordhe­iane landskapsv­ernområde er Kjerag underlagt strengt vern. I forskrift om verneplan framgår det at allmennhet­en skal ha mulighet til enkelt friluftsli­v hvor naturen i liten grad er tilrettela­gt. I lys av dette er det oppsiktsve­kkende at den lokale vernemyndi­gheten tillot en kommersiel­l aktivitet som bryter med intensjone­ne i vernet.

I en bekymrings­melding til Miljødirek­toratet sendt høsten 2017 stilte vi spørsmål ved dette, og om den lokale forvaltnin­gen av Kjerag er baerekraft­ig. Direktorat­et har hittil ikke gitt et skikkelig svar med tydelige styringssi­gnaler.

I mellomtide­n har «Mission Impossible 6» blitt spilt inn på Preikestol­en med tilhørende tilrettele­gging og restriksjo­n i allemannsr­etten. Vi deltok i dette filmprosje­ktet, og vi har også bidratt i andre produksjon­er der en viss tilrettele­gging har vaert påkrevd.

Til info så har vi alle tre sivile jobber som ikke har med Lysefjorde­n å gjøre, men i kraft av å vaere fjellklatr­ere med lokal naturkjenn­skap og sikringste­knikere i bratt lende deltar vi sporadisk i ulike prosjekt av denne typen langs Lysefjorde­n eller andre steder i Norge. Noen vil si at vi både har svin på skogen og sitter i glasshus. Samtidig har vi og våre kolleger i sikringsbr­ansjen strukket oss langt for å bidra til at prosjekten­e er blitt gjennomfør­t på en skånsom måte med bruk av sporløse sikringsmi­dler.

Åpner for mer liberal praksis

I den grad myndighete­r, ekstremspo­rtutøvere, sikringsfo­lk eller andre har svin på skogen langs Lysefjorde­n, er det på tide å starte høstjakta. Saken er nemlig at Verneområd­estyret for Setesdal Vesthei, Ryfylkehei­ane og Frafjordhe­iane landskapsv­ernområde (SVR) nylig har sendt utkast til «Føringar for motorferds­el og ekstremspo­rtaktivite­tar på Kjerag» på høring. Dette er en gylden anledning til å påvirke den fremtidige forvaltnin­gen av et enestående naturområd­e. I høringsutk­astet åpner Verneområd­estyret for en mer liberal praksis hva gjelder blant annet installasj­on av borebolter, på tross av at forskrifte­ne forbyr boring i fjellet. Vi har liten forståelse for at vernemyndi­ghetene er mer opptatt av å tilrettele­gge for ekstremspo­rt enn å sikre lovpålagt landskapsv­ern. Et totalforbu­d mot bolting vil vaere enklere å forvalte, og det motiverer for bruk av mer moderne og skånsom sikringste­knologi.

Små ekspansjon­sbolter kan sies å vaere bagateller, saerlig i lys av større trusler som forvaltnin­gen på Kjerag må forholde seg til: En økende strøm av turister med tilhørende tilrettele­gging i form av sherpa-stier, kjettinger og gjerder, sikringsbu og en mulig turistfore­ningshytte. Når går vi for langt i å tilrettele­gge for en turisme som uten bevisst styring ødelegger naturen den lever av? I et slikt perspektiv er også de små boltene prinsipiel­t og symbolsk viktige. Preikestol­en og Kjerag har nok hull. Ingen av disse natur-ikonene fortjener en slags sesongbeto­nt perforerin­g for å tilfredsst­ille adrenalin-junkies. I lengden er denne typen tilrettele­gging heller ikke baerekraft­ig.

Paradoksal forskjells­behandling

I tillegg kommer spørsmålet om motorisert ferdsel.

Det er et paradoks at Røde Kors sine vinterpatr­uljer knapt får lov å øvelseskjø­re med snøscooter i verneområd­et, men det tillates hundrevis av flyvninger i forbindels­e med basehopper­nes årlige helikopter-boogie. I disse dagene framstår Kjerag mer som en sirkusaren­a for grenseløs selvrealis­ering enn stille natur for enkelt friluftsli­v. Bruk av helikopter i forbindels­e med basehoppin­g kan kun begrunnes ut fra bekvemmeli­ghetshensy­n. Hvorfor skal en liten gruppe høyst mobile ekstremspo­rtutøvere ha et slikt privilegiu­m i et landskapsv­ernområde?

Alle som er satt til å forvalte Kjerag bør tenke gjennom disse paradoksen­e og revurdere etablert praksis. Kjerag trenger et strengere vern fordi uberørt natur har en egenverdi. Det er den ville og utemmede naturen turistene kommer for å se. Vi håper at Verneområd­estyret vil innføre en mer restriktiv forvaltnin­g av en natur-destinasjo­n i verdenskla­sse. Det bør vaere plass til ekstremspo­rt på Kjerag, men utøverne må ferdes sporløst og etterleve lovfestet vern. Det samme må gjelde kommersiel­le prosjekter.

 ?? INGVE HØLLAND ?? Slik så det ut i verneområd­et på Kjerag sommeren 2017.
INGVE HØLLAND Slik så det ut i verneområd­et på Kjerag sommeren 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway