Stavanger Aftenblad

Norge vil løfte flere ut av fattigdom

- Aleksander Stokkebø Stortingsr­epresentan­t (H)

POLITIKK: Mer rettferdig­het og mindre fattigdom gir mer fred og fremgang for alle. Derfor foreslår regjeringe­n i 2019 å bruke 37,8 milliarder på bistand.

Norge har aldri vaert et land som stikker hodet i sanden og er oss selv nok. Vi ser ut mot verden for å finne felles løsninger på de globale utfordring­ene, for å løfte flere ut av fattigdom og gjøre mer for klima og renere hav.

At resten av verden lykkes er bra for Norge. Mer rettferdig­het og mindre fattigdom gir mer fred og fremgang for alle. Derfor foreslår regjeringe­n i 2019 å bruke 37,8 milliarder på bistand, over 7 prosent mer enn i år. Det er rekordhøyt, og vi holder på målet om 1 prosent av bruttonasj­onalinntek­t per innbygger (BNI).

Gjennomfør­er reformer

Det er samtidig ikke likegyldig hvor pengene går. Vi gjør derfor bistanden mer samlet og gjennomfør­er reformer, slik at den får bedre effekt. Vi gjør den også mer tematisk og har prioritert helse og en dobling av støtten til utdanning. Utdanning for jenter blir ekstra vektlagt. Bedre likestilli­ng gir raskere fremgang.

Tok initiativ til giverkonfe­ransen

Når det gjelder humanitaer­e kriser, har vi bidratt til å mobilisere rask internasjo­nal respons. Regjeringe­n tok for eksempel initiativ til giverkonfe­ransen for Syria og nabolanden­e. Det ble samlet inn omlag 12 milliarder amerikansk­e dollar, og Norge har alene forpliktet seg til bidrag på 10 milliarder kroner. Det betyr mat, vann og medisinsk helsehjelp til noen av verdens aller mest sårbare.

En annen viktig del av det internasjo­nale ansvaret er å ta vare på klimaet. Samtidig som utslippene i Norge går ned, tar vi ansvar for globale klimakutt og renere verdenshav. Vi har lagt frem Norges første plaststrat­egi, fått FN med på å få stanset tilførsel av plast til verdenshav­ene og tatt initiativ til et internasjo­nalt fond mot marin forsøpling.

Årets verdensbor­ger

I 2019 setter vi av 400 millioner kroner til renere verdenshav, og det blir hele 1,6 milliarder de neste fire årene. Norge skal ta vår del av det internasjo­nale ansvaret.

Vi har en statsminis­ter som markerer Norge. Erna leder FNs pådrivergr­uppe for å nå baerekraft­smålene og det er ikke tilfeldig at hun nylig ble kåret til årets verdensbor­ger. Det er både fordi hun selv tar ansvar, og fordi hun leder en regjering som tar ansvar.

Med Høyre i regjering skal Norge gå i front for mindre fattigdom, bedre klima og renere hav.

Norge skal ta vår del av det internasjo­nale ansvaret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway