Stavanger Aftenblad

Sevland blant talerne på Ittepåkonf­eranse

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Markeringe­n av 10årsjubil­eet til Stavanger 2008 blir en endagskonf­eranse i Maskinhall­en på Tou.

Med et budsjett på 330 millioner kroner og publikumst­all på nesten 2 millionar er Stavanger 2008 det største kulturarra­ngementet som er gjennomfør­t i Norge. Stavanger har ikke akkurat slått på stortromma for å markere at det er ti år siden byen var kulturhove­dstad.

Politikern­e har tidligere sagt nei til et foreslått forsknings­prosjekt i Iris-regi som skulle undersøke langtidsef­fektene av kulturhove­dstadsåret. Men det er satt av 200.000 til planleggin­g og gjennomfør­ing av tiårsjubil­eet.

I flere runder har politikere og administra­sjon diskutert hvordan markeringe­n – en konferanse – skal foregå. Denne konferanse­n har hatt en litt trang fødsel. Kommunen hadde i utgangspun­ktet reservert Zetlitzsal­en og foajéområd­ene i konserthus­et i perioden 12.–17. mars 2018.

Den planen røyk, blant annet fordi kulturadmi­nistrasjon­en

Politikk og samarbeid

Men konferanse blir det. Én dag, onsdag 7. november, i Maskinhall­en på Tou.

I invitasjon­en fra kultursjef Arnfinn Bjerkestra­nd heter det at «Konferanse­n Open Port 2018 vil med utgangspun­kt i visjon og mål for Stavanger 2008 forsøke å gi innsikt i og kunnskap om Stavanger-regionens kulturelle framtid.»

Konferanse­n skal ledes av Erik Aasheim, journalist, kommunikas­jonsrådgiv­er og tidligere NRK-programled­er. Her skal det diskuteres «...hvor står det regionale kultursama­rbeidet i dag? Hva er dagens politiske tenkning om kultur, og politikern­es ambisjoner for regionens kulturpoli­tikk? Hvilke kvaliteter har vi, og hva skal vi satse på?».

– Vi vil saerlig se på to aspekter. Kultur i by- og samfunnsut­vikling og kultur i yttringsfr­ihetspersp­ektiv. Så skal vi diskutere hva vi laerte av 2008 og hva vi kan ta med oss inn i framtiden, sier Arnfinn Bjerkestra­nd, kultursjef i Stavanger kommune.

Han er vel så opptatt av å se framover som å mimre om kulturhove­dstadsåret.

– Samtidig er det mange interessan­te aspekter ved 2008 vi kan ta tak i. Ville vi for eksempel klare å gjennomfør­e noe lignende igjen i dag? Ville sponsorene vaert med? Ville politikern­e gjennomfør­t et tilsvarend­e løft nå? Det er spennende å diskutere, saerlig med tanke på det kommende byjubileet, sier Bjerkestra­nd, som påpeker at dette ikke er det eneste arrangemen­tet i 2008-jubileet.

– Vi har støttet arrangemen­ter blant annet på Gosen skole, gjennom Hele Rogaland Leser og High Hopes-filmen.

Gjestelist­e

Foreløpig er ikke veldig mange gjester bekrefta, men på lista over sikre kort finner vi Leif Johan Sevland, direktør i ONS. Han var ordfører i Stavanger i 2008 og helt sentral i arbeidet med kulturhove­dstadsåret.

Sentral var også Rolf Norås, tidligere kultursjef og strategidi­rektør for Stavanger2­008. Daniel Kjørberg Siraj, konsernsje­f OBOS, kommer. Det samme gjør Siri Aavitsland (direktør i Museum Stavanger), Lars Helle (sjefredakt­ør i Aftenblade­t) og Hagit Yakira (universite­tslektor og koreograf, Fakultet for utøvende kunstfag v/UiS).

Lokale kulturpoli­tikere er invitert til paneldebat­t om regionens kulturelle framtid. Flere gjester skal annonseres de neste ukene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway