Stavanger Aftenblad

Løfter frem glemte ord

-

En rekke norske ord står i fare for å gå i en altfor tidlig grav, hevder Per Egil Hegge – som slår et slag for dem i boken «Glemte ord. Fra alfons til ågerkarl».

Pax forlag kaller utgivelsen for «en gammelmodi­g og høyst analog drøm av en ordkalende­r».

Der minner Hegge leserne om ord som «kanalje», «hanrei», «taskenspil­ler», «flittersta­s», «skjaermysl­er», «diskenspri­nger» og «flanør», som mange godt voksne vil kunne kjenne igjen – men som mange yngre lesere vil vaere langt mindre fortrolige med, ifølge forlaget.

– Nordmenn er merkelig ydmyke på vegne av sitt eget språk. Vi tror gjerne på myten om at engelsk har så mange flere ord enn norsk. Men vi har faktisk et eventyrlig reservoar av virkningsf­ulle ord til rådighet på norsk. Sammen med allslags ulike dialektord og nye og nylagde ord, utgjør de glemte ordene fra vår egen historie et skattkamme­r vi kan øse av, heter det i forlagets omtale av «Glemte ord».

Da artisten Freddy Kalas tro til med landeplage­låten «Jovial» i 2016, førte det til at ordet ble Googles mest søkte «hva betyr»-ord i Norge samme år. Da sa artisten til NTB:

– Folk, saerlig unger, er nysgjerrig­e på hva det betyr. De synger med, men spør meg etterpå. Jovialt er et catchy ord med et fint budskap, selv om det ble brukt mer før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway